• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Slipp förkylning i höst – 12 tips från naturen!

  Förkylningssäsongen är här med snuva, hosta och halsont. Här är tolv naturliga tips och huskurer som håller dig frisk och pigg!

  Slipp förkylning i höst – 12 tips från naturen!

  1. Citron

  Citron är antiseptiskt och dämpar svullnad i näsa och svalg. En citron är dessutom fullproppad med C-vitamin som sägs stärka immunförsvaret. Pressa citron på maten eller i teet.

  Citron dämpar svullnad i näsa och svalg.

  2. Fläder

  Fläderbärsextrakt har visat sig ha bra effekt mot vanliga förkylningar, både i förebyggande syfte och för att förkorta sjuktiden. Testa Sinova forte som förutom fläderblom innehåller gullviva och järnört. Används för att lindra symtom i näsa och bihålor. Ca 83 kronor för 20 tabletter.

  Fläderbärsextrakt både förebygger och förkortar sjuktiden.

  3. Vitlök

  Rå vitlök stimulerar immunförsvaret och har även en lokalt bakteriedödande effekt i mun och hals. Hacka en klyfta och lägg på en smörgås, eller testa ett tillskott som Kyolic, ca 125 kronor för 30 tabletter.

  Rå vitlök på mackan? Ditt immunförsvar kommer gillar det!

  4. Snälla bakterier

  Mjölksyrabakterier balanserar tarmfloran och håller magen i form, där en stor del av vårt immunförsvar sitter. Ät naturell yoghurt, surkål eller testa ett tillskott som ProbiMage, ca 75 kronor för 20 kapslar.

  5. Oregano

  Oreganoolja sägs vara virus- och bakteriehämmande och kan därför förebygga förkylning. Prova Wild Oregano Oil från Solgar, ca 240 kronor för 60 kapslar.

  Oreganoolja sägs vara både virus- och bakteriehämmande.

  6. Ingefära

  Ingefära är antibakteriellt och innehåller en hög halt av antioxidanter som stärker immunförsvaret. Riv färsk ingefära i teet eller testa ett KRAV-märkt ingefärapulver från Khoisan tea, ca 25 kronor för en burk.

  Ingefära är rikt på antioxidanter som stärker immunförsvaret.

  7. Zink

  Zink sägs kunna lindra förkylningssymtom och förkorta sjukdomsperioden. Finns tillsammans med mentol i Colizin sugtabletter, ca 60 kronor för 15 tabletter.

  Dessa zink- och mentoltabletter kan lindra förkylningssymptomen.

  8. Röd solhatt

  Röd solhatt har i studier visat sig kunna stimulera immunförsvaret och lindra förkylningssymtom. Finns bland annat i Echinaforce, ca 130 kronor för 120 tabletter.

  Blomman röd solhatt stimulerar immunförsvaret och kan lindra förkylningen.

  9. Enzym från torsk

  Forskning visar att torskenzym kan lägga sig som en skyddande hinna i halsen vilket kan förkorta förkylning om man börjar i ett tidigt skede. Testa munsprayet Coldzyme, ca 250 kronor för 20 ml.

  Förkorta förkylningen med hjälp av torskenzym. Det lägger sig som en skyddande hinna i halsen.

  10. Morot

  Morot är slemlösande. Gör en värmande morotssoppa eller råriv och ät till maten.

  Slemhosta? Ät morot, det är slemlösande.

  11. Honung

  Honung är slemlösande och sägs kunna lindra hosta. Ta en tesked före sänggåendet eller blanda i teet!

  Även honung är slemlösande och bra att ha i teet om du har hosta.

  12. Mentol

  Nästäppa kan lösas upp med hjälp av eteriska örter. Testa Oleum Basileum, en inhalationsånga som doftar mentol och används för att lindra nästäppa och hosta. Ca 50 kronor styck.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!