Så blev Karolina av med förstoppning och ballongmage

Krånglig mage. Det är något som Karolina Stenqvist i Täby och närmare 1,5 miljoner svenskar besväras av. Men tack vare bra mat, träning och mjölksyrabakterier är Karolina idag så gott som besvärsfri.

Svullen mage, eller ballongmage, är ett vanligt problem som kan ha många olika orsaker – ofta är svullenhet ett symtom på förstoppning.

– Jag såg det aldrig som en sjukdom utan vande mig vid att ha en strulig mage. Tänk att jag tidigare trodde att det var normalt att gå på toaletten en gång i veckan, säger Karolina, 44 år.

Redan som barn började hon drabbas av förstoppning från och till. Samtidigt hade hon magkramper, rejält med gaser och magen såg ofta ut som en spärrballong.

 

Tömma tarmen varje dag

Karolina skaffade barn relativt sent i livet; Oskar föddes 2008 och Annie för fyra år sedan. Och det var faktiskt vid ett samtal kring ett av barnens toalettvanor, som hon för första gången förstod vidden av sina egna magproblem.

– Vi skulle sluta med blöjan och börja använda toaletten, minns hon. I samband med det höll barnet sig och vägrade att gå dit. Jag diskuterade detta med några andra mammor, som då nämnde att alla tömmer tarmen varje dag.

– Struntprat, var min reaktion. Jag brukade bara gå på toaletten var 3-5 dag. “Nej, alla går varje dag”, var svaret jag fick och det var då jag insåg hur knäpp min mage var och att jag borde försöka göra något åt det.

– Visst, så här i efterhand begriper jag att jag alltid har haft en problemmage. Flera på min pappas sida har besvärats av samma sak, så jag är inte ensam i släkten om att ha det. Men vi har varit dåliga på att prata om saken.

Så blev Karolina av med förstoppning och ballongmage

– Jag hade ingen aning om att jag kunde må så här bra, säger Karolina Stenqvist som tidigare led av magbesvär.

 

Magen svullen och hård
Karolina har levt ett hälsosamt liv och har alltid tyckt om att äta mycket grönsaker. Men hur nyttigt hon än har ätit har hennes mage strejkat i perioder. Om hon å andra sidan ätit pizza, en bulle eller en tårtbit, har magen direkt blivit svullen och hård.

Då har det känts som att hon haft en tegelsten i magen. Utöver det har hon ofta känt sig hängig och trött, och som sagt haft mycket gaser och i princip magknip dagligen.

Vägen till en bättre maghälsa började för två år sedan, då Karolina åkte på en yogahelg där deltagarna bara åt raw food, mat som hettas upp till högst 42 grader. Efter den helgen insåg hon att hennes mage fungerade bättre av oprocessad mat och bestämde sig för att försöka fortsätta på den banan.

– Det var verkligen en aha-upplevelse att inse att jag kunde påverka magen med maten. Det hade jag inte haft en aning om.

– Däremot förstod jag snart att jag varken hade tid eller möjlighet att laga raw food hemma eftersom det är så tidsödande. Men jag har gått över allt mer till att laga mat från grunden istället för att köpa hel- och halvfabrikat. Jag vill så gärna servera familjen ren mat så ofta jag kan.

– Numera äter jag i princip gluten- och mejerifritt och undviker även raffinerat socker. Mestadels blir det vegetarisk mat på middagsbordet, samt mycket fisk. Då mår magen allra bäst.

Så blev Karolina av med förstoppning och ballongmage

– Jag har gått över allt mer till att laga mat från grunden, säger Karolina. Här med dottern Annie, fyra år.

 

Nyttiga bakterier
Via yogan upptäckte också Karolina hur viktigt det är för magens välbefinnande att röra på sig regelbundet. Hon blev inspirerad och började med både styrketräning och spinning.

Men det var en dryck med mjölksyrabakterier från hälsokosten, som slutligen skulle visa sig ha den största och avgörande effekten på magen.

I våra tarmar finns det miljarder av olika livsnödvändiga mjölksyrabakterier, som vid en obalans i tarmfloran minskar i antal. Då kan problem med bland annat förstoppning infinna sig.

– Min mamma jobbar inom hälsokostbranschen och har länge bett mig prova Molkosan. Så för ett år sedan gav jag det en chans. Tidigare tyckte jag att drycken luktade äckligt. Fast nu har preparatet kommit i pulverform med apelsinsmak och det gick lättare att dricka. Jag började ta två teskedar pulver i ett glas vatten varje morgon till frukost.

Och det dröjde inte länge innan Karolina märkte skillnad.

– Oj, vilken förändring! Efter några veckor betedde sig plötsligt magen normalt. Förstoppningen försvann, jag började gå dagligen på toaletten och smärtorna samt uppkördheten var som bortblåsta.

– Det kändes som rena rama himmelriket att äntligen kunna tömma tarmen varje dag. Idag har jag svårt att förstå att jag kunde vänja mig vid ständiga magproblem.

 

Kroppen i balans
Hon har även energi kvar åt motion – mycket motion.

– Jag tränar spinning och styrketräning fem gånger i veckan. Dessutom är jag yogainstruktör på Friskis och Svettis.

Hon upplever även att hennes hy blivit bättre.

– Hela kroppen känns som att den är i balans. Till slut förstår jag vad andra pratar om!

Idag kan hon till och med slarva lite med maten.

– Jag kan äta gluten någon gång, utan att bli dålig. Men det är tydligt att jag är överkänslig mot gluten, för om jag slarvar för mycket blir jag förstoppad. Annars kan jag äta vad som helst.

—Det är så skönt att ha hittat en lösning på magproblemen. Jag hade ingen aning om att jag kunde må så här bra!

Så blev Karolina av med förstoppning och ballongmage

– Hela kroppen känns som att den är i balans, säger Karolina som utbildat sig till yogainstruktör.

 

Artikeln är hämtad ur Hemmets Journal nr 5 2016.

Hur ofta ska man gå på toa?

Det normala är att gå på toaletten 1-2 gånger om dagen, vanligtvis samma tid varje dag. De flesta brukar besöka toaletten en stund efter frukost. Det beror på att det utsöndras ett hormon efter intaget av mat på morgonen som stimulerar tarmen att tömmas.

Många menar att förstoppning kan leda till att det samlas gifter och slaggprodukter i tarmen. Det kan i sin tur leda till en försämrad allmänhälsa med olika följdsjukdomar som följd.

 

Tillskott som hjälper magen

● Molkosan innehåller ostvassle som har fermenterats med en speciell sorts mjölksyrabakterie, så att det bildats en viss sorts mjölksyra.
● ProbiMage innehåller en speciell sorts mjölksyrabakterier, som har en dokumenterad effekt vid IBS.
● Iberogast är en unik blandning av nio växtextrakt. Fungerar både vid känslig mage och IBS.
● Äppelcidervinäger i flytande form kan minska magbesvär.

 

Mer om magbesvär

Lär dig mer om IBS på www.ibsfri.se och www.alltomibs.se. Här kan du bland annat hitta verktyget Foodmap, som hjälper dig att välja lämplig kost vid magproblem.

Camilla är allergisk mot 77 födoämnen
Så blir du mjuk och smidig med enkel köksyoga
Gunnel blev frisk med antiinflammatorisk mat!
Scroll to Top