Gå ner i vikt: Hitta rätt bantningsmetod!

För mycket av det goda i julas? Sitter byxorna åt i midjan? Då kanske det är dags att ta tag i kärlekshandtagen och få bort de där extra kilona som smugit sig på utan att du märkte det. Men vilken metod ska du välja? Grapefruktdieten? Bananmetoden? Flygvärdinnedieten? Kanske inte... Hemmets Journal har träffat fem kvinnor som använt sig av varsin välkänd metod för att gå ner i vikt.

Gå ner i vikt: Hitta rätt bantningsmetod!

PULVERDIET

 

“Den snabba viktnedgången peppade mig att ta tag i mitt liv”


Nutrilett är bra som kickstart för att man snabbt går ner i vikt, det motiverade mig att börja äta nyttigare och röra på mig. Men jag byter bara ut ett eller två mål om dagen, annars skulle jag tröttna.

 

Yvette har ett långt missbruk av godis och glass bakom sig. När det var som värst för två år sedan vägde hon 140 kilo, kunde inte gå uppför trapporna och fastnade i bilen när hon försökte ta sig ut.

– Jag blev livrädd, tänkte att jag inte ville dö. Eftersom jag provat alla bantningsmetoder som finns och de inte funkat, försökte jag istället med en pulverdiet.

 

Hon började även ta dagliga timslånga promenader med hunden och höll sig borta från allt sött, vilket gick överraskande bra när hon drack Nutrilett med chokladsmak.

– Från början smakade det rätt äckligt, men det lugnade sockerbegäret.

 

Till slut vägde hon 90 kilo. 50 kilos övervikt hade försvunnit.

– Tricket är att jag alltid äter en stadig frukost, men tar bort sockret ur teet.

 

Lunchen består egentligen av vanlig mat.

– Men jag äter små portioner, så då går det bra att äta pasta eller ris, fisk och en sallad. Blir jag hungrig dricker jag grönt te med citron.

 

Middagen, och ibland lunchen, byts ut mot Nutrilett.

– Det viktigaste är att jag brutit vanan att alltid stoppa i mig godis eller glass efter maten.

 

Fortfarande är särskilt högtider jobbiga med sina dignande efterrättsbord.

– Jag väger mig extra ofta till exempel vid jul, men är faktiskt inte lika rädd för att gå upp i vikt som jag var tidigare. Jag har bättre kontroll över vad jag äter.

 

Nu var det flera månader sedan hon åt sötsaker, men för ett tag sedan tog hon faktiskt bilen till närmaste affär för att köpa ett glasspaket.

– Men jag hejdade mig själv och tänkte vad dum jag är, jag vill ju inte bli sådär fet igen, så jag körde därifrån utan glass. Jag är peppad för att jag gått ner så mycket i vikt, det gör det lättare att inte trilla dit igen.

 

FAKTA: Pulverdiet

Man kan välja att genomföra en intensiv kur där alla måltider byts ut eller enbart kombinera sund mat med måltidsersättning i pulver- eller soppform, till exempel Nutrilett, Allévo eller Herbalife. Innehåller olika vitaminer och mineraler, men inga onödiga kalorier. Bantningspulver kan vara en bra lösning för att komma igång med viktnedgång.

 

Plus och minus med PULVERDIET

+ Man går snabbt ner i vikt, vilket kan vara motiverande att börja äta nyttigare och träna.

+ Det är enkelt att byta ut en måltid mot pulver eller soppa, man slipper köpa hem vissa livsmedel och laga mat efter särskilda recept.

+ Det är lätt att ha med sig till jobbet.

 – Mättar dåligt och risken är stor att man blir så hungrig att man till slut börjar hetsäta.

– Man laborerar med ämnesomsättningen, vilket kan göra att man i slutänden går upp i vikt istället.

– När man inte får tugga eller känna smaken av mat kan många uppleva en känsla av otillfredsställelse, vilket ökar risken att man slutar i förtid med dieten.

 

 

GI-METODEN


“Sockersuget bara försvann”Gå ner i vikt: Hitta rätt bantningsmetod!

 

Ut med fikabullarna och in med rågkusar. Livet som GI-frälst har förändrat livet för Mia Hägglund och hennes man Lennart.

– För ett par år sedan fick Lennart besked om att han fått åldersdiabetes och skulle tvingas börja med insulin. Men istället började han laga bra mat med långsamma kolhydrater. Inga mer snabbmakaroner och ketchup för vår del, alltså.

 

Det fungerade, tre månader senare fick han besked om att han slapp medicin! Maken bestämde sig för att köra en strikt LCHF-diet, som anses vara det bästa för diabetiker, medan Mia höll sig till GI-kosten som passade henne bättre och som gjorde att hon ändå gick ner i vikt, vilket hon gärna ville.

– Maken håller sig nästan bara till protein och fett, medan jag även äter långsamma kolhydrater, till exempel grovt bröd med hela korn, rotfrukter som sötpotatis och mycket grönsaker.

 

Mia håller vikten, de tolv kilo hon gick ner för två år sedan när paret lade om kosten, har inte kommit tillbaka.

 

Vågen står still på 66 kilo.

 

En vanlig frukost består av fil smaksatt med rent vaniljpulver, bär och kokosflingor. Till det två kokta ägg och två skivor rågbröd med ost, skinka och någon grönsak.

– Det står jag mig på jätte länge, blir aldrig sockersugen. Förut åt jag alltid bullar eller godis på eftermiddagen, inte nu längre.

 

Ofta har Mia med sig en lunchlåda till jobbet, till exempel hemgjord kålpudding med rårörda lingon och lättkokta morötter.

 

Efter jobbet går hon hem till sin andra kärlek, en portugisisk tjurfäktningshäst som for illa i sitt hemland och som nu lever ett harmoniskt hästliv i Sverige. För att klara sig till middag äter Mia två rågbrödsmackor med ost och skinka.

– Blir jag hungrig stjäl jag en frukt av hästen.

 

Sedan maken blev matintresserad är det han som står vid spisen.

– Häromdagen lagade han hokifisk med crème fraiche, örtkryddor, citron och kaviar och till det stekt strimlad vitkål och rödlök. Jag lade till en sallad.

– GI är ett lätt och angenämt sätt att gå ner i vikt. Det är gott och man behöver inte räkna kalorier.

 

 

FAKTA GI

Står för Glykemiskt Index och visar hur snabbt kolhydraterna omvandlas till blodsocker. För att få fram vilket GI-index en produkt har, mäter man hur snabbt och hur länge blodsockernivån påverkas efter att man har ätit det. Enkelt uttryckt kan man säga att snabba kolhydrater har högt GI, långsamma har lågt GI. Långsamma kolhydrater är bäst för kroppen för att de håller blodsockret på en jämn nivå vilket minskar godissug och hungerattacker. Långsamma kolhydrater finns i bönor, baljväxter, fullkornspasta, råris, rotfrukter, grönsaker samt grovt bröd.

 

Plus och minus med GIGå ner i vikt: Hitta rätt bantningsmetod!

+ Det är inte svårt att byta långsamma kolhydrater mot långsamma, till exempel frallor mot rågkusar, potatismos mot blomkålspuré, vitt ris mot råris etc.

+ Hela familjen kan äta samma mat, även barnen.

+ Till skillnad från lågkaloridieterna är resultaten med GI-metoden långsiktiga.

 

– Att ett livsmedel har lågt GI är inte alltid samma sak som att det är nyttigt, till exempel har Nutella lågt GI.

– Tar inte alltid hänsyn till vilken fettkvalitet som är bäst. Man ska sträva efter bra fetter som finns i olivolja, avokado och fet fisk och inte äta alltför mycket mättat fett som finns i kött, smör och ost.

– Även om ett livsmedel har högt GI, till exempel vattenmelon, behöver det inte vara dåligt. I många fall är omvandlingen till blodsocker snabb men den totala mängden kolhydrater i livsmedlet kan ändå vara låg.

 

 

 

LCHF-METODEN


 

Gå ner i vikt: Hitta rätt bantningsmetod!“Magen blev lugn och jag gick ner fyra klädstorlekar”

 

Visserligen gick Charlotte Schön Paulsen ner i vikt när hon började utesluta kolhydrater och ökade på intaget av protein och fett, men det bästa var att hon slapp springa på toa stup i kvarten.

– Jag är uppvuxen på rågbröd, det äter man jämt i Danmark där jag kommer ifrån. Jag hade alltid ont i magen, fick höra att jag hade känslig tarm. Läkare sa till mig att äta mer fibrer, men det blev ännu värre. För fyra år sedan bestämde jag mig för testa LCHF, efter tre dagar var magen lugn som en filbunke och inte längre uppblåst!

 

Charlotte slutade med kolhydrater; ris, pasta, potatis, bröd, allt åkte ut. I början var det en jobbig omställning, hon var van vid att äta tre mackor som mellanmål, idag saknar hon inte kolhydraterna.

 

Hon tappade även i vikt, på några månader sju kilo, och gick från storlek 40 till 36.

– Lugn mage och fyra storlekar mindre, jag hade aldrig trott att det skulle bli så här bra!

 

Varje morgon äter hon två ägg, antingen i form av äggröra med vispgrädde eller kokta med majonnäs eller stekta med halloumi eller rökt lax.

 

Lunch kan vara en sallad med avokado, ägg, ost, räkor eller kyckling. Eller en matlåda med en köttbit och sallad eller en bit brieost med mycket grönsaker.

 

Middag kan vara stekt kött med ostsås eller en gryta med högrev, grönsaker, rödvin och grädde.

– Folk tror att jag äter kopiösa mängder med protein, det gör jag inte. Innan jag lade om kosten åt jag faktiskt mindre grönsaker än vad jag gör nu. Jag har till exempel lärt mig att använda blomkål på en massa olika sätt; som puré, kokt, rå, stekt…

– Och det blir inte dyrare att äta LCHF, jag äter ju mindre portioner eftersom jag blir mätt snabbare. Det blir heller inget spill och ingen färdigmat, så det är också bra för ekonomin.

 

 

Fakta: LCHF

Står för Low Carb High Fat och innebär att man äter inga eller ytterst lite kolhydrater och stärkelserik mat, eftersom detta omvandlas till socker i samband med matsmältningen. Man undviker därför bröd, potatis, pasta och ris och ersätter med ovanjordväxande grönsaker, fet dressing eller en fet sås. LCHF sägs underlätta fettförbränningen och viktnedgång genom att hålla blodsockret stabilt och insulinet lågt. Ett stabilt blodsocker ger också jämn energi under dagen och håller sötsuget borta.

 

Plus och minus med LCHFGå ner i vikt: Hitta rätt bantningsmetod!

+ Bara naturliga fetter och protein rekommenderas. Alltså inga lightprodukter eller transfetter.

+ Gott och mättande, tycker många.

+ Sötsug och hunger minskar eftersom blodsockret hålls stabilt

 

– För mycket mättat fett kan vara onyttigt hävdar vissa, men läkarkåren är oense.

– Många upplever dieten som dyr eftersom man äter mycket kött och fisk och ingen billig pasta eller potatis.

– Kan vara svårt att äta på restaurang och hitta rätter som inte innehåller grönsaker som växer under jord, innehåller pasta, har mjöl i såsen och så vidare.

 

 

VIKTVÄKTARNA

 

Gå ner i vikt: Hitta rätt bantningsmetod!

“Jag äter fortfarande av allting – men lagom mycket”

 

 

För två år sedan skulle jag köpa ett par jeans, tyckte jag var snygg i dem. Men när jag tog av mig dem såg jag att de var storlek 56. Då fick det vara nog. Jag gick hem och vägde mig – 134 kilo!

 

Eva hade varit med i Viktväktarna två gånger tidigare, men var inte tillräckligt motiverad. Det var hon denna gång.

– Det fick bli tredje gången gillt. Första veckan tappade jag 4,2 kilo. Till slut hade jag gått ner 65 kilo och nu väger jag 69 kilo!

 

I mars 2012 blev hon guldmedlem och går nu gratis på Viktväktarna livet ut, om hon väger sig var tionde vecka och inte går upp mer än två kilo över målvikten som är 70 kilo.

 

Eva säger att Viktväktarna inte är en diet utan ett sätt att ändra sitt tänk angående mat. Att lära sig att hunger inte alltid betyder att man måste äta, det kan lika gärna vara tecken på stress eller oro.

– Man äter fortfarande av allting, men lagom mycket. Vill jag ha glass kan jag ta det, men inte varje dag.

 

En vanlig dag består av frukost, lunch, middag och två mellanmål. Eva äter gärna gröt på morgonen för att det mättar bra. Mellanmål är ofta en frukt. Lunch kan vara en sallad med ett par deciliter räkor, keso och två knäckebrödsmackor. Middag är ofta kött eller fisk med potatis och sås. Vill hon ha efterrätt gör hon antingen en liten fruktsallad med vaniljkesella eller tar en bit Viktväktarchoklad. För att veta hur mycket hon får äta, räknar hon ut hur många så kallade propoints hon behöver, i hennes fall 26.

– Det är rätt enkelt, man har tabeller som man tittar i och blir man osäker kan man väga maten. Men numera vet jag oftast hur många poäng kotletten eller potatisen innehåller.

 

Eva har även börjat träna, fler dagar i veckan går hon på cirkelträning, dansar zumba och vattengympar. Hon menar att hon blivit en ny människa.

– Jag har kunnat slänga mina mediciner för fibromyalgi och diskbråck.

 

Men den största vinsten sitter nog trots allt på insidan.

– Förut hade jag ett ledset hjärta och betedde mig som en grå mus. Jag satte mig längst bak när jag var på konferens och gick klädd i svarta sjok. Nu vågar jag ta plats och sätter mig längst fram. “Oxies nya puma” sa min frisör till mig när jag kom till salongen i skor med klack, tights och stickad långtröja. Hon hade aldrig sett mig i sådana kläder tidigare!

 

 

Fakta: VIKTVÄKTARNA

Energibehovet hos varje individ varierar och därför är nyckeln inom denna metod att hålla koll på sitt dagliga behov. Med hjälp av poäng räknar man ut hur mycket man får i sig. Energirik mat som pizza och formfranska ger många poäng och ska därför undvikas. Frukter och grönsaker har i de flesta fall noll poäng, vilket betyder att man kan äta mycket frukt och grönt. Vill man, kan man gå på möten, väga in sig och få hjälp av en viktcoach som ger råd och stöd.

 

Plus och minus med VIKTVÄKTARNA

+ Man får äta av allt, men inte jämt.

+ Dieten är godkänd enligt de svenska näringsrekommendationerna.

+ En gammal och beprövad metod att gå ner vikt.

 

– Man måste lära sig hur många poäng olika livsmedel innehåller och noga räkna så att man inte får i sig mer än den tillåtna kvoten.

– En del kan uppleva det som inrutat och jobbigt att räkna poäng vilket ökar risken att man ger upp och börjar äta som tidigare.

– Viktväktarna är en affärsdrivande verksamhet som går ut på att tjäna pengar, bland annat genom relativt höga medlemsavgifter, försäljning av kakor och bars med mera.

 

 

DUKAN-METODEN

 

Gå ner i vikt: Hitta rätt bantningsmetod!

“Jag har äntligen hittat en diet som är både sund och lätt att följa”

 

 

Jag har kämpat med vikten i hela mitt liv och med Dukan har jag äntligen hittat en diet som är både sund och lätt att leva efter, säger Tina Skilje Alkryd.

 

Dukandieten skapades i Frankrike av doktor Pierre Dukan och har spritt sig över hela världen. I Sverige är den relativt ny, men har många anhängare, särskilt bland kändisar. I korthet går den ut på att man under en viss tid inte äter något fett alls och inga kolhydrater.

– Min vikthistoria är krokig och jag har pendlat mycket i vikt. Säg en diet och jag har testat den; Cambridge, flyvärdinnemetoden, allt… Jag provade även LCHF ett tag, men det var för mycket fett för mig.

 

När Tina istället började med Dukan sedan stämde allt – och hon slapp fett. Sedan i augusti har hon gått ner åtta kilo, och viktnedgången fortsätter stadigt.

– Det som är bra är att man får äta ordentligt, det känns inte som om man bantar.

 

Under den första fasen äter man bara protein för att få en snabb och motiverande viktnedgång. Sedan går man över till fas två då man får äta protein och grönsaker tills man nått önskad vikt. Under den tredje fasen lägger man till fler kolhydrater, till exempel frukt, bröd och pasta men äter enbart protein en dag i veckan.

 

Under den sista fasen äter man som man vill, i måttliga mängder och fortsätter med en proteindag i veckan.

 

Enligt Dukan ska man även motionera, vilket Tina inte varit lika duktig på.

– Men jag är bra på vardagsmotion, tar alltid trapporna istället för hissen och ser till att promenera kortare sträckor på 30 minuter en till två gånger om dagen.

 

Frukost består av yoghurt och havrekli, en viktig ingrediens i Dukandieten och ibland ett kokt ägg. Till lunch blir det ofta en omelett med kyckling eller en matig sallad. Middagen blir vad övriga familjen äter, men Tina byter ut kolhydraterna mot keso.

 

Tina blev så inspirerad av dieten att hon skrivit en e-bok om den, Dukandieten.

– Dukan kan jag hålla fast vid, för jag är inte hungrig. Dessutom kan jag ju äta det resten av familjen äter och bara plocka bort vissa saker som potatis och sås.

 

 

Fakta: Dukan

Metoden bygger på fyra faser: Under den första veckan (attackfasen), äter man bara proteiner, till exempel kött, fisk, ägg, skaldjur och lätta mejeriprodukter. Detta leder till minskad aptit och överflödigt vatten rensas ut. Dag åtta går man in i cruisefasen som består av proteiner och grönsaker varannan dag och varannan dag bara proteiner. Detta håller man på tills målvikten är uppnådd. Sammanslagningsfasen innebär att man lägger till kolhydrater från det att man uppnått målvikten. För varje kilo man gått ner lägger man på tio dagar. Har man tappat fem kilo pågår fasen i femtio dagar. Stabiliseringsfasen pågår livet ut och innebär att man nu äter vanlig mat sex dagar i veckan men på den sjunde bara äter protein. Detta ska hjälpa en att hålla vikten.

 

Plus och minus med DUKAN

+ Mycket protein som gör dig mätt.

+ Inga livslånga löften om att aldrig mer få äta bröd, kakor eller godis.

+ Inga konstiga recept.

 

– Strikt disciplin gäller under varje fas.

– Kan upplevas som något ena handa att under perioder bara få äta protein och inget fett alls.

– Det råder delade meningar om hur nyttigt det är med lightprodukter som dieten förespråkar.

Scroll to Top