SÅ SOMNAR DU LÄTTARE
När ljuset är släckt och det är tyst i sovrummet hörs de svåra ljuden mer än vanligt. Här följer några råd från tinnituspatienter som förhoppningsvis kan hjälpa dig med nattsömnen:
* Låna en talbok från biblioteket. Vad brukar hända när man är inne i en bra bok? Jo, då drömmer man sig bort och glömmer sina bekymmer. En dålig bok kan å andra sidan få dig att somna illa kvickt.
* Försök att hitta det brusande ljud på radion som hörs då du hamnar mitt emellan två radiostationer. Bruset kan “ta över” ditt ljud.
* Ta en halvtimmes promenad vid samma tidpunkt som du brukar gå och lägga dig på kvällen.
* Lär dig självhypnos.
* Dra ner på kaffekonsumtionen. Koffein stannar kvar längre i blodet än vad många tror.
* Ljuden kan ta över om ditt liv är kaotiskt. Lyssna därför på din kropp och skäm bort dig själv. Då blir det också lättare att somna på kvällen.
Konsten är viktig i Marias nya karriär.
Den sista konserten som musikern Maria Blom gjorde med sitt band för 13 år sedan kommer hon aldrig att glömma.
Hon hade nyligen varit på turné med Ulf Lundell och höll på att förbereda en ny turné med musikern Joey Tempest. Fast den här kvällen befann hon sig i Sundsvall med sitt eget band, Mr Soul and his Marshmallows. Under konserten var ljudet rejält uppskruvat, vilket Maria älskade. Men för första gången upplevde hon ljudet som plågsamt och hon minns att hon försökte hålla sig så långt borta från trummorna som möjligt.
När hon senare lade sig på hotellrummet hörde hon ett ringande ljud i öronen, något som hade inträffat några gånger tidigare men alltid gett med sig. Hon somnade, men vaknade plötsligt av ett fruktansvärt oväsen. Det rasslade, pep och ringde om vartannat.
– Först trodde jag att det var elementet som lät så konstigt, minns hon. Jag steg upp och tänkte att jag måste stänga av ljudet. Till slut förstod jag att oväsendet fanns inuti mitt huvud.
– Mitt hjärta bankade hårt och jag bad en stilla bön att ljudet skulle vara borta när jag vaknade nästa morgon. Men sedan den natten har tinnitus varit min ständiga följeslagare.
Maria är 50 år och bor i Hästhagen utanför Stockholm med sin 14-årige son Kevin, där de kan njuta av utsikten från villan över den vackra Järlasjön.
Extremt ljudkänslig
Maria var på toppen av sin karriär när oljudet slog ner som en bomb. Hon hade medverkat på ett hundratal skivinspelningar och turnerat i USA. Vad skulle hända nu? Skulle hon klara av att sjunga och spela gitarr?
Maria bokade genast en tid hos en öronläkare, som konstaterade att hennes hörsel var bättre än genomsnittet, dock fanns en liten bullerskada. Marias tinnitusljud, som var en blandning av sju till åtta högfrekventa toner samt rassel och ringningar, fanns det inget att göra åt. Dessutom hade hon fått en extrem ljudkänslighet.
Numera skyddar Maria sin hörsel med formgjutna öronproppar när hon ska uppträda på teater- eller musikscenen.
“Det här får du lära dig att leva med” var det krassa beskedet Maria fick av läkaren. Utrustad med hörselkåpor och formgjutna öronproppar åkte hon sålunda på Europa-turné, där hon sjöng och spelade akustisk gitarr.
– Musiken var allt för mig, det jag brann för i livet, förklarar Maria. Men efter några veckors turnerande gick det inte längre. Jag var tvungen att åka hem för att ta en paus från alla ljud.
– Det var nästan som att klippa av mig högerarmen, eftersom mitt främsta instrument var min hörsel. Föga anade jag då att mitt liv skulle ta en ny vändning och att jag senare skulle komma tillbaka till musikens, teaterns och även konstens värld!
Hemma i Stockholm fanns Marias man och deras tre barn, alla tre i förskoleåldern. I början upptog den “syntetiska sandstormen i huvudet”, som Maria beskriver det, hela hennes existens.
Ljudkänsligheten var värst och hon tvingades bära öronproppar för att stå ut. Till och med tidningsprasslet skrällde i öronen och alla i familjen lärde sig att vara tysta.
Maria bestämde sig för att omskola sig och gick en projektledarutbildning. Nyfiken som hon är handlade hennes första projekt om tinnitus.
– Räddningen kom när jag tog kontakt med Marianne Flynner, den enda musiker som vid den här tiden hade gått ut i media och berättat om sin tinnitus, säger Maria. Av henne fick jag stöd och hon menade att det går att leva med detta, men det gäller att ha tålamod.
– Och hon hade rätt. I början lyssnade jag hela tiden på ljudet, vilket ledde till att jag spände mig. Jag var orolig över att det skulle förvärras, men det gjorde det aldrig.
En vändpunkt
Vändpunkten kom då Maria var på ett informationsmöte om tinnitus på Södersjukhuset. Maria tyckte att läkaren som pratade var okunnig och till slut blev hon i det närmaste utslängd från mötet, eftersom hon ställde besvärliga frågor.
– Då fick “snälla jag” nog, skrattar hon. Marianne och jag bestämde oss för att starta föreningen Ammot, Artister och musiker mot tinnitus, för att sprida information.
– Vårt första uppdrag var att dela ut öronproppar på Hultsfredsfestivalen. Efter två dagar var 25 000 proppar slut! Det var då vi förstod att vi hade en viktig uppgift att fylla.
– Sedan dess har vi spridit kunskap om tinnitus i skolor, bland annat via våra egna teaterföreställningar, informationsfilmer och böcker. Vi har träffat forskare, gjort ett utbildningsmaterial för dagis, föreläst för musiker och jobbat stenhårt med förebyggande arbete. Idag vet de flesta vad tinnitus är!
Mitt uppe i allt arbete med tinnitus försvann Marias fokus kring sitt eget ljud och hon hittade tillbaka till musiken igen. Efter sju års uppehåll började hon att skriva egna låtar.
Två skivor har hon gett ut sedan dess, Ordinary Girl och Miracle Land, och hon uppträder numera regelbundet med sin akustiska gitarr och sjunger.
– Nu har jag tagit kontrollen över min egen ton, säger hon glatt. Alla kriser kan vara början till något annat, något bra. Inget ont som inte har något gott med sig.
– Numera ägnar jag mig enbart åt mitt eget konstnärliga skapande på teaterscenen, som målande konstnär och inom musiken. Tidigare sjöng jag ju andras låtar. Jag mår så bra när jag är kreativ!
Som mormors klocka
Idag har den aktiva, levnadsglada och sociala Maria kommit tillbaka. Hon har energi till att arbeta, umgås med sina vänner och har dessutom upptäckt att ljudet minskar när konditionen är på topp. Därför motionerar hon regelbundet gör yoga och går på promenader.
– Jag tvingar mig att inte tänka på tinnitusljudet. Man kan även säga att jag tänker bort det, förklarar hon. Ljudet finns kvar, men det stör mig inte längre. Ljudkänsligheten har också förbättrats.
– I Ammot får vi reda på de nya tinnitusrönen. Tyvärr finns det fortfarande ingen mirakelkur, men det blir faktiskt lättare med åren.
– Det är precis som med mormors klocka som tickar på väggen. Till slut hör man den inte längre…
Att minska på stressen är viktigt
Inger Pringle är sjuksköterska och arbetar som tinnitusterapeut på Habilitering och hälsa, ett hörselteam som tar emot patienter med hörselrelaterade svårigheter i västra Götaland. Inger har arbetat med tinnitus sedan 1984 och svarar här på våra frågor.
Vad är tinnitus?
– Det är en ljudupplevelse, ett kroppsljud som finns hos oss alla men som alla inte hör. Du hör ljudet i huvudet eller i öronen, ingen yttre källa orsakar det. Ljudet kan låta precis hur som helst men det vanligaste är ett ringande, klingande eller brusande ljud.
– 12-15 procent av befolkningen har tinnitus och 2-5 procent av dem lider av besvären.
Vad kan orsaka tinnitus?
– Den vanligaste orsaken är en hörselskada som uppstått på grund av buller, till exempel hög ljudvolym på arbetsplatsen eller fritiden. Muskelspänningar i nacke, axlar och käke/bett liksom en whiplashskada kan också ligga bakom. Oro, depression, vissa mediciner samt ett för högt eller för lågt blodtryck kan även orsaka tinnitus.
– De flesta nya patienter jag träffar har fått stressrelaterad tinnitus på grund av stress eller oro i sina liv, som i sin tur ger spända muskler, sömnsvårigheter etc.
Vilka är symtomen?
– De kan komma smygande under lång tid i form av tillfälliga ringningar i öronen, eller komma från en sekund till en annan. Förutom olika ljud kan du få muskelspänningar, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter och känna dig deprimerad. Ljudkänslighet, brist på energi och yrsel kan även förekomma.
– Det är viktigt att få en diagnos. De flesta som får tinnitus blir mycket oroliga och därför bör de få rätt information, hjälp och stöd samt bli undersökta för att utesluta andra sjukdomar.
Var kan man söka hjälp?
– Det bästa är att besöka hörselvården eller en öron-näsa-hals-mottagning. Om man inte får rätt hjälp kan det skapa en ökad oro som ger försämrade chanser att bli fri besvären.
– Är din tinnitus stressrelaterad finns det goda möjligheter att bli av med besvären som du har från ljudet.
Vad finns det för behandling?
– Om du har en hörselnedsättning hjälper en hörapparat i de flesta fall. Då får du in mer ljud så att hörselcentrat får mer att bearbeta, vilket lindrar tinnitus.
– En tredjedel blir hjälpta av ljudstimulering, en liten apparat i örat som ska användas 6-8 timmar per dag. Apparaten avger ett ljud som inte ska likna eller överösta tinnitusljudet. Meningen är att hörselcentrat så småningom inte ska kunna skilja mellan tinnitusljudet och ljudet från apparaten.
– Var inte rädd för ljud. Det är viktigt att utsätta sig för ljudstimulans. Men ljudet bör inte överösta tinnitusljudet, utan det bästa är att till exempel låta en radio eller tv stå på i bakgrunden.
– Individuellt formgjutna öronproppar som dämpar ljud kan hjälpa olika yrkesgrupper att fortsätta sitt arbete. Musiker bör exempelvis använda öronproppar på jobbet så att de inte förvärrar sin tinnitus på grund av höga ljud. Vanliga öronproppar kan även hjälpa dig att ta steget att till exempel våga gå på kafé eller konserter.
Vad kan man själv göra för att underlätta besvären?
– Minska på stressen, eftersom stress ökar tinnitusljudet och obehaget. Avslappningsövningar, yoga och andningsteknik underlättar för många. Det finns böcker och cd-skivor i ämnet på bibliotek, i bokhandeln och på nätet. Dessutom kan en duktig sjukgymnast och en terapeut vara till god hjälp.
– Om du pressar eller gnisslar tänder kan du behöva ta kontakt med en tandläkare.
Hur lär man sig att leva med ljudet?
– För det första måste man inse att tinnitus inte är farligt, trots att det ibland är väldigt besvärligt. Det kan ta tid, men till slut minskar besvären hos de allra flesta. Det gäller att försöka hitta ett sätt att flytta fokus från ljudet.
– Se din tinnitus som en signal att förändra ditt liv. Tyvärr har de flesta med tinnitus dåligt med energi, vilket behövs när du behöver göra förändringar. Försök därför få stöd av dina närmaste, från vården och/eller en patientförening.
– För att orka stå ut med ett konstant ljud i öronen är det viktigt att sova regelbundet, äta rätt och må psykiskt bra. En del behöver röra på sig mer än de gör. Andra behöver varva ner och inte träna så intensivt.
Vill du lära dig mer om tinnitus eller komma i kontakt med andra drabbade?
HRF, Hörselskadades Riksförbund, kan nås på http://www.hrf.se/ eller tel 08-457 55 00. Förbundet arbetar bland annat för att alla som har tinnitus ska få bra stöd i vården. De anordnar även självhjälpsgrupper och har träffar ute i landet för tinnitusdrabbade.
Du kan även ringa Hörsellinjen
Om du har tinnitus och behöver någon att prata med, ring Hörsellinjen på telefon 0771-888 00 00, vardagar kl 9-15 (vanlig samtalstaxa). Det är en informationstjänst som drivs av Hörselskadades Riksförbund (HRF).¨Du kan också få svar om andra hörselskador, hjälpmedel, ljudmiljö med mera. Du kan också maila in dina frågor på Hörsellinjens webbplats: www.horsellinjen.se