7 tips vid dålig andedräkt

• Använd tandtråd, tandstickor och/eller en mellanrumsborste regelbundet. Prova gärna en tungskrapa för att få bort illaluktande bakterier. 

• Rengör tänderna en gång om året hos en tandhygienist. Har du djupa tandkötts-fickor kan mat bli liggande och fastna. Tandsten ger dessutom en rå och porös yta där det lättare kan fastna matrester.

• Låt det inte gå för länge mellan måltiderna, utan ät regelbundet så att du stimulerar din salivproduktion.

• Gå igenom listan över biverkningar på dina mediciner. Är det någon som ger muntorrhet?

• Salivproduktionen kan minska med åren, vilket kan leda till karies och dålig lukt från munnen. Har du problem med torr mun kan sockerfritt tuggummi och att dricka vatten ofta hjälpa. Du kan även stimulera salivproduktionen med sockerfria sugtabletter som Salivin eller Xerodent.

• Munsköljmedel och zinktabletter kan neutralisera svavelföreningar som ger dålig lukt från munnen.

• Tänk också på att rökning, snusning och viss mat som vitlök tillfälligt kan ge dålig andedräkt.

 

Dålig andedräkt – ett tabubelagt problem som de flesta av oss har svårt att prata om.
– Det är sällan patienter tar upp problemet med tandläkaren, berättar Henrik Madsen, som arbetar som käkkirurg på Specialisttandvården i Kalmar, en del av Folktandvården.
– Men ofta går det att göra något åt saken. Det första man bör göra är att försöka komma på vad som orsakar den dåliga andedräkten.

De flesta vet att dålig munhygien kan orsaka dålig lukt. Slarvar vi med att borsta tänderna och att rengöra mellan tänderna med exempelvis tandtråd, dröjer det inte länge förrän det börjar lukta unket från munnen.
– Ja, det här känner ju de flesta till, säger Henrik Madsen. Men lukten kan även komma från en inflammation i munnen,

Dålig andedräkt - så får du hjälp!

God munhygien är viktigt. Men det är långt i från alltid det hjälper mot dålig andedräkt.

kanske gömmer sig bakterier i en liten ficka som behöver göras ren. I synnerhet kan det vara svårt att rengöra runt visdomständerna om du har dem kvar och de inte har kommit upp helt.


Kontakta doktorn
– Det är inte heller ovanligt att muntorrhet ligger bakom. Saliven har till uppgift att skölja undan matrester och hjälpa till att rensa munnen. Men har du inte tillräckligt med saliv, vilket till exempel kan bero på en medicinbiverkning, kan det uppstå dålig lukt i munnen.
 Dålig andedräkt kan uppkomma av fler anledningar. Exempelvis kan halsfluss ligga bakom. Misstänker du det bör du ta kon-takt med din vårdcentral.
Reflux, sura uppstötningar, och diabetes kan även ge dålig lukt från munnen. Kroniska små illaluktande proppar i tonsillerna är en annan åkomma som inte tandläkarna behandlar.


Använd tungskrapa
– Men en av de vanligaste anledningarna till dålig lukt från munnen är att proteiner i matrester bryts ner och förvandlas till svavelföreningar, fortsätter Henrik Madsen. För att neutralisera svavlet används zink och klorhexidin, som bland annat finns i munsköljmedlet SB12.
– Om man kombinerar munvattnet med en tungskrapa, brukar många bli av med den dåliga lukten. På tungan kan det nämligen bildas djupa fåror där det kan ligga en del skräp.

När det gäller vanliga munsköljmedel, som har blivit så populära under senare år, har Henrik Madsen ett tips att ge.
– Medlen kan vara starka. Om de innehåller alkohol torkar de ut slemhinnorna i munnen, vilket inte är bra. Välj i så fall ett medel utan alkohol.