Min psoriasis blev bättre direkt av den nya medicinen!

Ett nytt liv. Det har Angela fått efter 35 års plågsam psoriasis. Idag kan hon klä sig som hon vill, röra sig på stan utan att skämmas och njuter till och med av att bli fotograferad!

Doktorn: Det har hänt mycket på behandlingssidan!

Min psoriasis blev bättre direkt av den nya medicinen!Anne Birgitte Undén har arbetat som hudläkare i drygt 20 år. Tidigare var hon verksam på Karolinska Universitetssjukhuset. Nu arbetar hon som privatpraktiserande dermatolog på Veritaskliniken med mottagningar i bland annat Stockholm.

Vad är psoriasis?– Det är en inflammatorisk sjukdom, som framför allt visar sig i huden. Sjukdomen kan även ge ledbesvär, vilket är ganska vanligt. Cirka en tredjedel av alla psoriasispatienter drabbas. Psoriatiker har även ökad risk att få hjärtkärlsjukdomar, depression, fetma och diabetes.

Vem kan drabbas?
– Alla kan drabbas och när som helst i livet. Dock finns det två toppar för insjuknande — en vid 20 och en vid 65 års ålder. Varför vet vi inte, men en teori är att stress och omställningar i livet kan vara utlösande orsaker. Exempelvis puberteten, flytt hemifrån, utbildning och pensionering.

– Det finns vissa mediciner som ökar risken, till exempel beta-blockerare och litium. Vi vet även att vissa halsinfektioner är direkt kopplade till en psoriasisform som kallas guttat, vilken ger små prickar som senare fjällar.

Finns det andra former av sjukdomen?
– Plackpsoriasis är den vanligaste formen. Utslagen visar sig mest på armbågar, knän, i hårbotten, yttre hörselgången samt på ländryggen.

– Inverspsoriasis är en annan form, som brukar komma där hud möter hud, till exempel under brösten, i armhålor och i underlivet.

– Dessutom finns nagelpsoriasis som sätter sig på naglarna, och några fler ovanliga sorter.

Hur vanlig är sjukdomen?
– I Sverige är det en vanlig sjukdom, cirka 300 000 personer har psoriasis. Vi vet att den har en ärftlig komponent och att det behövs ärftliga gener från både mamma och pappa för att drabbas.

Vilka är symtomen?
– Utslag på allt från mycket små områden till i stort sett hela kroppen. De kan vara röda eller täckta med silverfärgade fjäll. De kliar oftast inte så mycket, förutom när de sitter i hårbotten och underlivet. Utslagen kan svida och bränna och det kan kännas obehagligt och stelt. Sedan börjar utslagen fjälla, fjällen lossnar och det kan blöda lite.

Var kan man söka hjälp?
– Kontakta i första hand primärvården. Vid mer uttalade besvär och om du inte blir hjälpt av behandlingen bör du be att få en remiss till en hudläkare. Det har hänt mycket på behandlingssidan och numera finns det bra mediciner. Jag ser tyvärr många patienter som har gett upp, som inte orkar söka hjälp eller smörja sina utslag.

Vad finns det för behandling?
– Många klarar sig utmärkt med lokalbehandling med kortisonkrämer. Det har kommit flera nya som när de används enligt läkarens rekommendationer inte ger biverkningen att huden blir tunn. Daivobet kom för 6-7 år sedan och är en blandning av D-vitamin och kortison. Den ger mycket bra effekt vid psoriasis och behöver bara användas en gång per dag.

– Sedan finns det specialberedningar för hårbotten med samma princip.

– Om krämer inte ger tillräcklig hjälp lägger vi till ljusbehandling med UVB-strålar tre gånger per vecka. Solljus är positivt, men det är ju svårt att få regelbunden sol när man bor på våra breddgrader. De flesta psoriasispatienter försämras vintertid.

Om patienten fortfarande har besvär?
– Vid svåra fall kan det bli aktuellt med invärtes behandling. Då kan vi antingen ge tabletter eller sprutor. Medicinen Methotrexate, en “snäll” form av cytostatika, hämmar nybildningen av hudceller och kan även ha god effekt vid ledbesvär. Det är en vanlig behandling och tabletten tas en gång i veckan.

– När det gäller sprutbehandling, de så kallade biologiska medicinerna, finns sedan tidigare Enbrel, Humira och Remicade. De fungerar vid både hud- och ledbesvär och ges bara till dem som har en svår sjukdom. Det är mediciner som först kom för reumatiker, men som senare visat sig hjälpa även psoriatiker.

Kan du berätta lite om Stelara, det senaste inom psoriasis-behandling?
– Det är också ett biologiskt läkemedel, men med ett annat verkningssätt. Det är specialinriktat på psoriasis och hindrar inflammationsprocessen i kroppen. En stor fördel är att den behöver tas så sällan, bara en gång i kvartalet. Medicinen kom i fjol och verkar ha mycket bra effekt. Jag tycker dessutom att mina patienter har blivit gladare till mods. 

– Det låter komplicerat att ta sprutor men mina patienter har lärt sig att injicera själva. Det är en enkel teknik, precis som en insulinspruta. Även de som är spruträdda klarar av det.

Forskas det inom området?
– Ja. Frågan är om de biologiska medlen också kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar. Det vet vi ännu inte. I så fall motiverar det ytterligare behandling med biologiska läkemedel.

– Tidigare har man tyckt att psoriasisutslag bara är ett kosmetiskt problem. Men hudbesvären leder till minskad livskvalité. Om det visar sig att psoriasis påverkar livslängden får behandlingen en ökad tyngd. Idag ges biologiska medel enbart som sista alternativ.

Vad kan patienten själv kan göra?
– Må så bra som möjligt. Undvik svåra situationer på jobbet eller hemma. För ett regelbundet liv med motion, bra mat och tillräckligt med sömn. Resor till varma länder vintertid brukar underlätta.

Hitta mer information!

Kontakta Psoriasisförbundet via deras hemsida eller telefon: 08-600 36 36.  Även webbplatsen psoriasis360.se ger nyttig information om sjukdomen. Ett läkemedelsbolag står bakom sidan. Där kan du testa dig själv och ställa frågor till en doktor.

Min psoriasis blev bättre direkt av den nya medicinen!
Angela Jijih promenerar varje dag i skogen med sin mellanpudel Ino.

Det är första gången som Angela Jijih i Upplands-Bro utanför Stockholm känner sig fri från sjukdomen.

– Glädjen och friheten är stor. Allt tack vare en ny medicin, säger 41-åriga Angela tacksamt.

Angela fick psoriasis redan som liten flicka. Hon var bara 6 år när hon fick utslag på knän och armbågar. Föräldrarna tog henne till Karolinska sjukhuset men läkaren trodde inte att det var psoriasis.

Det tog lång tid för Angela att få en diagnos. Hon var drygt 20 år när en distriktsläkare berättade att hon har psoriasis av sorten guttat.

– Visst påverkade sjukdomen min barndom, minns hon. De röda utslagen stramade, kliade, fjällade och såg hemska ut. Jag var rätt blyg och vågade inte prata med killar i min ålder.

– Jag har lätt för att tröstäta och gick upp en del i vikt. Jag trivdes ju inte med mig själv. Med åren spred sig utslagen och snart fanns de över stora delar av min kropp, till och med i hårbotten. Jag tänkte på fläckarna hela tiden och det blev inte bättre av att en klasskompis sa att de såg äckliga ut.

– Det ledde till att jag försökte täcka utslagen med kläder. Sommartid vägrade jag att ha kjol och kortärmat. Att bada var inte att tänka på.

Angela träffade sin man tidigt och paret fick två pojkar, idag 16 och 19 år gamla. När Angela äntligen fick rätt diagnos provade hon olika specialkrämer, kortisonkurer och ljusbehandling. Tidvis blev hon lite bättre.

– Ja, ljusbehandlingen kunde göra susen, men det är tidsödande att åka till behandlingsanläggningen och sola tre gånger i veckan, säger hon. När jag bytte arbetsplats som apotekschef och hamnade på “fel” sida av stan tvingades jag att sluta med det.

– Att undvika stress och att åka utomlands till värmen kunde också hjälpa. Tre veckors solande och salta bad gjorde att många utslag läkte, fast sedan var jag ju tvungen att resa hem igen.

Angela hade kontinuerlig kontakt med sin vårdcentral. Men under årens lopp förvärrades utslagen och för 1 ½  år sedan fick hon nog och krävde att få remiss till en hudläkare. Då var hon full av utslag och besvärande klåda på armar, ben, rygg och mage. Även ansiktet var drabbat.

Fick testa nytt
Remissen skulle visa sig vara ett lyckokast.

– Hudläkaren frågade om jag ville prova den väl beprövade medicinen Methotrexate eller en helt ny psoriasisbehandling, det biologiska medlet Stelara, som precis hade kommit ut på marknaden, berättar Angela. Hon informerade mig noggrant om för- och nackdelar med medicinerna och sedan fick jag åka hem och fundera på saken.

– Ett par veckor senare hade jag bestämt mig – jag valde Stelara. I december 2009 fick jag den första sprutan och i januari fick jag dos nummer två.

– Redan efter en månad började utslagen försvinna och plötsligt var jag nästan helt besvärsfri! Till och med utslagen i hårbotten försvann. Det var knappt jag trodde att det var sant.

Sedan dess har Angela tagit en dos medicin var tredje månad, vilket har fungerat bra. Hon har lärt sig att ta sprutan själv i magen.

– Det var lite läskigt när jag skulle sticka mig själv första gången, men det var smärtfritt, minns hon. Den enda biverkning jag får är lite huvudvärk ett par dagar efter injektionen.

– Jag har blivit av med cirka 95 procent av utslagen. Det är underbart att slippa det intensiva fjällandet och att inte behöva smörja in mig med otaliga krämer. Så här i efterhand undrar jag hur många kilon creme jag använt under årens lopp…

För första gången i sitt liv tänker inte Angela på att hon har en hudsjukdom. Hon slipper lägga energi på det – något som känns härligt.

– Mitt liv är verkligen förändrat, säger hon. Jag känner mig mycket gladare och är så bekväm med min kropp numera att jag har börjat motionsträna tre gånger i veckan. När jag slipper lägga tid på att smörja huden hinner jag träna!

– Jag kan dessutom välja en hudkräm som luktar gott, det har jag aldrig kunnat göra tidigare.

Träningen viktig
Av hudläkaren har Angela lärt sig att hon lever med en livslång sjukdom, som även ger en större risk för så kallad samsjuklighet, det vill säga att få sjukdomar i till exempel leder och hjärta. För tre år sedan fick också Angela besvär med inflammationer i en höft, axel och tumme. Hon kontaktade en reumatolog, som berättade att inflammationerna är besläktade med psoriasis och Angela fick antiinflammatorisk medicin och kortisoninjektioner.

– Jag mår bättre i lederna nu, men har märkt att träning är viktigt för att jag ska vara smärtfri. Träningen är också ett viktigt led i att förebygga att drabbas av fler sjukdomar som är relaterade till psoriasis.

– När jag tränar blir jag dessutom mer stresstålig och vikten går åt rätt håll, fast det går sakta. Jag rör mig dessutom mycket i mitt jobb på ett apotek, så jag sitter i princip aldrig still, vilket är bra för mig.

– Mitt råd till andra drabbade är att inte ge upp! Stå på dig och be om remiss till en hudspecialist. Det finns hjälp, det vet jag nu!

Min psoriasis blev bättre direkt av den nya medicinen!
Träning har stor betydelse för Angela. Det är bra för hennes leder och förebygger även andra sjukdomar som är kopplade till psoriasis.

Scroll to Top