Egen behandling kan fungera

Att på egen hand arbeta med att bli av med en specifik fobi kan fungera.

– Principen är densamma som hos en psykolog, säger Odd Berg. Det handlar om att stegvis utsätta sig för det man är rädd för. Det kan vara bra att ha någon man litar på med sig som ett stöd.

Den som har till exempel getingfobi kan börja med att titta på bilder på insekterna. Det kan vara tillräckligt svårt till en början.

Att sedan placera ut en “getingfälla” – ett glas söt saft som drar till sig insekterna – är steg två. Ställ glaset långt bort i rummet eller på trädgårdsbordet, och sitt själv en bit bort. När det går att sitta kvar utan att känna oro eller ångest, flytta en liten bit närmare och sitt kvar på samma sätt.

Fortsätt närmare och närmare.

– Det är viktigt att sitta kvar även om man känner obehag, säger Odd Berg. Reser man sig och går därifrån med ångest och klappande hjärta, då förstärks det undvikande beteendet och man har bara gett mer näring till fobin.

Har man möjlighet är det bäst att börja sin behandling hos KBT-psykolog, och sedan fortsätta på egen hand.

Odd Berg rekommenderar boken “Fri från oro, ångest och fobier” av Maria Farm Larsson och Håkan Wisung (Månpocket) för den som vill lära sig mer.

Mer info finns på KBT-mottagningen i Göteborgs hemsida, www.kbtgbg.se

Du kan bli fri från din insektsfobi!
En person som lider av svår insektsfobi håller sig helst inomhus med stängda fönster och dörrar.

Tänk dig att vara så rädd för getingar och spindlar att du inte vågar ha fönstret öppet nu på sommaren. Eller att du måste avstår från en skön stund på en uteservering, eftersom du inte kan vara helt säker på att det är insektsfritt. Att ha insektsfobi kan bli ett handikapp som begränsar livet och gör att man undviker vissa miljöer och situationer – fast man egentligen inte vill.

– Att ha en specifik fobi, som insektsfobi, hindrar ens liv och kan göra att man hela tiden tänker på att undvika det som man är rädd för, säger Odd Berg, legitimerad psykolog med KBT-utbildning, verksam på KBT-mottagningen i Göteborg. KBT står för kognitiv beteendeterapi, en behandlingsform som används med stor framgång för olika problem.

Går framåt
KBT för fobier går ut på att man under kontrollerade former utsätter sig för just det man är rädd för. För vissa fobier och personer kan det räcka med en enda längre behandling på 3–4 timmar. En vanlig behandlingsomgång är annars ett par kortare sessioner.

Första gången Odd träffar sin klient frågar han också om det finns någon speciell händelse som utlöst fobin. Men det är enbart för att skaffa sig en bakgrund, i KBT gräver man inte i det förflutna utan utgår från här och nu och går framåt.

Odd Berg har bland sina klienter haft personer med just insektsfobi, och vet hur besvärligt de kan ha det.

– Det finns de som sitter med handskar på sig när de är utomhus på sommaren för att de är så rädda att bli stuckna av getingar, säger han. Eller använder höga gummistövlar med nerstoppade byxor även när det är varmt ute. Ett besök på en uteservering är för en del otänkbart, vissa är så rädda att de helst håller sig inomhus med stängda fönster och dörrar.

Samlar spindlar
När Odd Berg behandlar enligt KBT-metoden måste han alltså ha tillgång till det som hans klient är rädd för.

– Jag går själv och samlar in spindlar för att använda i behandlingen. Klienten får då titta på håll på spindeln där den ligger i ett plastkärl. När ångesten släpper flyttar klienten en bit närmare, för att till sist kunna röra vid och hålla spindeln i handen, utan att bli förlamad av ångest.

Handlar det om getingfobi kan behandlingen innebära att det finns en geting i samma rum och att man exempelvis övar på att släppa ut den genom fönstret, i kombination med att man på egen hand utsätter sig för miljöer där getingar finns.