Emmas bästa tips

• För en kontrolldagbok. Skriv upp när du känner oro över att förlora kontrollen. På så vis kan du lära dig att se mönster och så småningom bryta dem. 

• Gör ett medvetet val att släppa kontrollen genom att ta kontroll över ditt beteende. Genom tankens kraft går det att välja hur du påverkas av olika situationer.

• Förändra till det bättre. Men att förändra behöver inte vara att välja motsatsen. Om du är pedant och vill ha det fint hemma, behöver du inte hädanefter ha ett stökigt hem. Kanske räcker det att städa en gång i veckan?

Du kan bli fri från ditt kontrollbehov!
Mår du dåligt på grund av ditt kontrollbehov? Då är du inte ensam.

Kontrollbehov har vi alla lite till mans.

Det kan uttrycka sig på olika sätt och vara en naturlig del av vardagen. Men ibland kan det gå över styr så att behovet att kontrollera ger problem i äktenskapet, på jobbet, med barnen, föräldrar – ja, listan kan göras hur lång som helst.

Och då kan vi behöva hjälp.

– Jag är tävlingsmänniska och mådde bra då jag nådde framgång och dåligt när jag inte vann. Jag jämförde mig med andra och fick mitt egenvärde genom mina prestationer. Det tog massvis med energi och hämmade min utveckling, säger Emma Pihl från Stockholm.

– I mitt fall handlade det om att jag försökte skapa kontroll genom maten. Jag drabbades av anorexi, slutade att äta och var till slut så dålig att jag satt i rullstol och blev tvångsmatad.

Inte omöjligt

Många år har gått sedan tonårens självdestruktiva beteende, som Emma lyckades bli av med via mental träning. Idag arbetar hon som personlig coach, mental tränare, författare och inspirationsföreläsare.

Ett resultat av hennes erfarenheter är boken “Let go”, som handlar om hur man steg för steg kan lära sig att bli fri från sitt kontrollbehov. För det är inte omöjligt, säger Emma.

– Men viss kontroll måste vi ha, förklarar hon. Annars bryr vi oss inte om oss själva eller andra. Det är till exempel positivt att ha bra koll på ekonomin och att ha ordning och reda på sina saker.

– Men om du ständigt behöver kontrollera dig själv och andra kan det skapa oro och minska livskvaliteten.

Du kan bli fri från ditt kontrollbehov!
I sin bok visar Emma Pihl hur man steg för steg kan lära sig att bli fri från sitt kontrollbehov.

– En anledning till att vi har ett sådant stort kontrollbehov är att vi i vårt samhälle får för lite träning i att hantera och förstå obehagliga känslor. Därför försöker vi kontrollera den yttre världen för att slippa hantera vår inre värld och våra upplevelser.

Emma nämner som exempel sjuksköterskan Ulla som tar hand om människor både på och utanför jobbet. Hon tror sig kunna avläsa vad andra behöver, utan att fråga. Hon offrar sig ofta för att tillfredsställa andra och får inte mycket tillbaka.

Ge inte upp!
Ulla har långa listor på allt som ska göras, blir allt tröttare men kan inte låta blir att bete sig på det här viset. Hon tycker att andras behov kommer före hennes egna men blir samtidigt frustrerad. Ulla väljer bort sina egna behov och måste lära sig att sluta ta ansvar för andra.

– Kontrollbehov kan också ge sig uttryck i sådant som snålhet och girighet eller som katastroftänkande genom att man ständigt tror att allting kommer att gå fel i livet, säger Emma. Man kan också kontrollera andra genom att vara kritisk och ställa höga krav på omgivningen.

– Men ge inte upp! Du kan bli fri från de kontrollerande tankarna och handlingarna, avslutar Emma.