14 tips för dig med migrän

Marie Krüger är huvudvärkssjuksköterska på Neurology Clinic Stockholm. Här är hennes bästa tips:

• Se till att få utrett vilken eller vilka huvudvärkstyper du är drabbad av och vilka utlösande orsaker det finns. Vad kan du ändra på i ditt liv vad det gäller beteende och rutiner? Till hjälp kan du föra en huvudvärksdagbok.

• Ät regelbundet, långsamt, inte för mycket på en gång och skippa inte mellanmålen.

• Se till att få regelbunden sömn, minst 7–8 timmar per natt. De flesta sover för lite.

• Ser du dåligt? Om du spänner dina ögon kan det leda till spänningshuvudvärk, som i sin tur kan trigga ett migränanfall.

• Undvik att motionera och sporta på morgonen. Ta inte i för mycket om du är inne i en känslig period. Då kan promenader vara det bästa alternativet.

• Gnisslar du tänder? Många migräniker använder bettskena på natten.

• Har du en hormonell migrän, i samband med mens eller ägglossning, kan möjligen p-piller hjälpa.

• Träna upp muskler i nacke och axlar på rätt sätt. Känn efter så att du inte tar i för hårt.

• Dra ner på stressen. Testa avslappning, som till exempel yoga eller meditation.

• KBT-terapi, motiverande och stödjande samtal med en terapeut, kan hjälpa.

• Ta regelbundna pauser på jobbet om det är stressigt. Förebygg med övningar där du tänjer på muskler i nacke och axlar.

• För lite vätska kan trigga ett migränanfall. Vi bör få i oss 2,5 liter vätska varje dygn, inklusive vätska i mat. Tänk på att dricka ett glas vatten mellan varje glas vin/drink, eftersom alkohol torkar ut kroppen.

• Gå till en huvudvärkssjukgymnast. Migränförbundet har koll på var de befinner sig i landet.

• Förkylningar, med slem i bihålorna, kan ge spänningshuvudvärk som leder till migrän. Använd en nässköljare för att få bort slemmet.

Så tog jag kommandot över min migrän!
För att bli kvitt sin svåra migrän har Helena Elliott släppt på en massa måsten. Hon har förenklat sitt liv rejält och plockat bort olika stressmoment.

Det tog 18 år innan Helena Elliott i Stockholm fick ordentlig hjälp för sin svåra migrän. Det var 18 smått kaotiska år som slutade i en långtidssjukskrivning.

– Så här i efterhand har jag förstått att jag gjorde fel. Jag har alltid haft en tendens att inte känna efter, att springa ifrån smärtan. “Lite huvudvärk har väl ingen dött av!” sa folk och jag höll med dem.

– Min starka drivkraft har lett till att jag kämpat, medicinen har gjort att jag har lyckats hålla huvudet över vattenytan. Men till slut gick det inte längre.

Det 41-åriga Helena pratar om är att förändra sitt liv. Att känna efter vad hon mår bra av, att lära sig slappna av och att släppa på kraven.

Idag har hon lyckats lära sig detta. Hon är glad, stark och lever ett fullgott liv – trots fortsatta problem med migrän.

– Jag har lärt mig leva med min migrän, jag fokuserar inte på den längre…

Farmor och mormor
Helena var bara 7 år när hon började få huvudvärk och 14 år när hon fick sitt första riktiga migränanfall. Det kom som en blixt från ingenstans.

– Under gymnasiet fick jag ofta migrän när jag skulle göra något roligt, till exempel då jag stod i kön för att gå på konsert. På den tiden tog jag Anervan som stolpiller men blev trött av medicinen. Jag blev ofta dålig på pendeltåget och var tvungen att kräkas.

– Både farmor och mormor hade problem med migrän. Sedan har det tydligen hoppat över en generation. Min bror och min 13-åriga son Jonas är tyvärr också drabbade.

Helena hade i snitt ett migränanfall i veckan och när hon senare började jobba som förskollärare accelererade huvudvärken. Då Helena blev gravid försvann besvären men när hennes pojke Jonas var tre månader kom de tillbaka.

– Eftersom jag ammade kunde jag inte ta medicin utan tvingades genomlida migränanfallen fullt ut, minns hon.

– Då bodde vi i Norge, min man spelade hockey där, och vi hade ingen släkt i närheten som kunde avlasta. Jag minns med fasa hur jag låg i sängen med babyn skrikande på ena sidan och spyhinken på den andra.

Fick känselbortfall
– När vi flyttade hem till Stockholm höll stressen på förskolan på att ta knäcken på mig. Vi blev allt färre i personalen; till slut var vi två heltidstjänster på 20 barn, jämfört med fem heltider på 18 barn från början. Jag var helt slut när jag kom hem från jobbet och medicinerade dagligen.

– På tre månader gick jag ner i vikt till 42 kilo och fick köpa byxor på barnavdelningen. Dessutom började jag få känselbortfall i händer, armar och ben.

Helena blev rädd och sökte läkarhjälp. Men det skulle ta tre år innan hon mådde bra igen. Då hade hon fått kontakt med Migränförbundet och äntligen fått komma till en smärtklinik. Där fick hon fyra diagnoser.

– Jag hade migrän, spänningshuvudvärk, läkemedelsutlöst huvudvärk och en whiplashskada från två bilolyckor, berättar Helena.

– Jag hade kronisk huvudvärk bland annat på grund av att jag åt Treo och Imigran dagligen, det blev en ond cirkel. Så jag var tvungen att vänja mig av med medicinerna.

Under årens lopp har Helena provat många alternativa metoder för att försöka bli kvitt den svåra huvudvärken. Hon har besökt kiropraktor, naprapat och psykolog, som behandlat henne med kognitiv beteende terapi, KBT. Hon har också provat yoga, akupunktur och massage.

– Jag tränade till och med på gym sex dagar i veckan under en tid. Stark blev jag, men migränanfallen förvärrades.

Tränar lagom
Det som till slut visat sig fungera bäst är vanlig sjukgymnastik, där Helena även fokuserar på andning och djup avslappning med mental träning.

– Det gäller att hitta det som passar en bäst. Jag har börjat på gym igen och använder nu hantlar på 1 kilo istället för 15. Det fungerar bra! Men det har tagit tid att nå hit, att sänka ribban så lågt och att försöka träna lagom.

– Jag har också fått fin hjälp av dansterapin NIA, där vi utför rörelser som känner in kroppens signaler. Alla rör sig olika utifrån vad som känns bäst just då.

Helena har sadlat om och arbetar idag halvtid åt Migränförbundet som kanslisekreterare. Hon sköter det administrativa och får många telefonsamtal från andra som är drabbade. Tack vare att hon har flexibel arbetstid fungerar det bra för henne att arbeta.

– Jag tror att mina problem med huvudvärken bottnar i att jag inte fick hjälp med att dra i bromsen. Hade jag till exempel vetat att andningsövningar och avslappning fungerar så bra för mig hade jag sluppit lida så länge.

Helena har fortfarande daglig huvudvärk och migränanfall varje vecka, men det är ändå hanterbart och hennes livskvalitet har ökat rejält. Får hon migränkänningar tar hon nässprayen Zomig Nasal, som oftast fungerar bra. Nu slipper hon den värsta smärtan och behöver inte sjukskriva sig lika ofta längre.

– Idag förstår jag att huvudvärken är min kropp som säger “Ta det lugnt! Ändra din livsföring.” Och det har jag gjort.

– Äntligen har jag fått en hälsosam balans i mitt liv. Jag kan till och med gå och lägga mig fastän inte diskbänken är skinande ren. Tänka sig!

Så tog jag kommandot över min migrän!
– I min reflektionsbok skriver jag ner olika tankar och funderingar, säger Helene.