Doktorn: Kirurgi botar de flesta patienternaJohan Hansson är överläkare på Radiumhemmet och docent vid Karolinska Institutet i Solna. Han forskar om malignt melanom och är den läkare som har gett Charlotte Meurling ett nytt läkemedel mot spridd hudcancer, malignt melanom. Hon är en av patienterna som ingår i en ny studie.

Hur vanligt är malignt melanom?
– Det är den sjätte vanligaste cancersjukdomen hos båda könen. Antalet fall ökar hela tiden och varje år får drygt 2 800 personer i Sverige malignt melanom.

Vilka är riskfaktorerna?
– Det finns flera. Ultraviolett strålning är den viktigaste riskfaktorn, att bränna sig i solen ökar risken för malignt melanom, liksom att sola i solarium. Personer som är blonda och blåögda, har också en ökad risk att få malignt melanom. I andra länder där personer har en annan hudtyp är antalet melanomfall färre. Den som har många födelsemärken har också en ökad risk för malignt melanom.
– Under senare år har forskningen om ärftlighet gått vidare och det finns ett nationellt samarbete där man studerar släkter där det finns genetisk benägenhet att utveckla melanom.

Vilka är symptomen?
– Det är hudförändringar som kan se olika ut och sitta på olika ställen på kroppen. Bruna fläckar som är konstiga i formen bör man alltid hålla uppsikt över. Men andra melanom kan vara svårare att upptäcka, till exempel små mörka mindre fläckar, som kan vara mindre än fem millimeter.

– Melanom kan upp träda på alla ställen men är vanligare på hud som vi utsätter för solen. Något fler kvinnor får det på benen, män på bålen men skillnaden börjar jämnas ut.

Vilken behandling finns?
– Den vanligaste behandlingen är kirurgi, att man opererar bort melanomet och detta botar de flesta patienter. Det gäller de som inte har spritt malignt melanom, alltså inte har metastaser, dottertumörer. Det är den största gruppen, 80-85 procent.

– För patienter med metastaser har det inte funnits någon riktigt bra behandling, det har varit i princip samma läkemedelsbehandling, cytostatika, sedan 1970-talet. För snart tio år sedan hittade man gener som orsakar en felaktig signalering inne i cellerna, som får dem att dela sig okontrollerat. Nu har man gått vidare och utvecklat läkemedel, som verkar direkt mot “cancersignalerna” i tumörcellerna.

– Dessa nya mediciner har visat sig ha lovande effekter på patienter med spridd melanomsjukdom, där man analyserat och funnit att tumörcellerna har just det aktuella “signalfelet”.

Det nya läkemedel som Charlotte prövar, vet man att det fungerar?
– Det är för tidigt att säga något säkert, det är först när studien är klar som man kan veta något mera exakt om effekten, men jag tror på att det ska bli en bättre behandling för patienter som har metastaser med melanomceller med rätt sorts “signalfel”.

Vad kan man själv göra för att förebygga malignt melanom?
– Det viktigaste rådet är fortfarande att undvika att bli bränd av solen, att hålla sig i skuggan under de timmar mitt på dagen då solen är som starkast. Solskyddsmedel är ett bra komplement, men kläder är ett säkrare skydd. Man ska också ha en solhatt som skyddar huvudet, öronen och halsen.

Fall: Med den nya medicinen hoppas jag bli frisk från min hudcancer!