Doktorn: Yrsel blir vanligare efter 65

Professor Måns Magnusson, Skånes Universitetssjukhus, Lund, är yrsel-specialist och ansvarig för sjukhusets balanslaboratorium. Vad är yrsel?– Yrsel är ingen sjukdom utan ett symtom som kan ha...

Doktorn: Yrsel blir vanligare efter 65Professor Måns Magnusson, Skånes Universitetssjukhus, Lund, är yrsel-specialist och ansvarig för sjukhusets balanslaboratorium.

Vad är yrsel?
– Yrsel är ingen sjukdom utan ett symtom som kan ha många orsaker. Oftast, men inte alltid, handlar det om ofarliga och tillfälliga besvär.

– Yrsel beror på att det blivit något fel i kommunikationen mellan de olika sensorerna i balanssystemet. De här avkännarna, som ger oss rumsuppfattning och ser till att vi håller balansen är synen, inneörats balansorgan, muskel- och ledsinnet och huden. De sänder signaler till hjärnan, som blixtsnabbt samlar ihop informationen och skickar ut en arbetsorder till kroppens muskler.

– Det leder till att vissa muskler drar ihop sig och andra slappnar av så att kroppen flyttar sig lite fram och tillbaka. På det sättet kan vi parera tyngdkraften så att vi inte faller omkull utan klarar av att balansera på den lilla yta som är fotsulorna.

Är det vanligt?
– De flesta av oss har någon gång varit yr och efter 65 års ålder har så många som var tredje person problem med yrsel. Kvinnor är något mer utsatta än män och det har förmodligen hormonella orsaker.

Varför får man mer yrsel som äldre?
– Med stigande ålder försämras synen, hörseln och innerörats balansorgan och vi har inte längre samma känsel i fotsulorna som i yngre dar. Då kan signalerna från kroppens alla “avkännare”, inte fungera maximalt. Många äldre rör sig också för lite. Det gör att muskelmassan minskar, lederna blir stelare och risken för yrsel och fallskador ökar. Varje år faller runt 48 000 äldre personer i Sverige så illa att de behöver sjukhusvård.

Varför blir man yr?
– Det finns flera orsaker. Störningar i innerörat, problem med synen, neurologiska sjukdomar, hög ålder, stress och sjukdomar som drabbar blodcirkulationen eller balansnerven. Skador i nacken eller spända och ömmande nackmuskler kan störa den naturliga nackreflexen. Det får hjärnan att feltolka signalerna och uppfatta spänningarna som rörelse och när den försöker korrigera rörelsen blir man yr. Yrseln kan också vara ett symtom vid depressioner och ångest och de flesta migränpatienter får yrsel i samband med migränattackerna.

Kan jag göra något själv för att undvika att få yrsel?
– Det går inte att vila bort yrsel. Aktivitet är en förutsättning för balans och man blir aldrig för gammal för att röra sig. Använd skor som sitter bra på foten, både ute och inne. Ta en promenad varje dag, gärna med gåstavar eller rollator. Styrketräning och träning på gym är också bra. Balanssinnet hålls i trim och man stärker muskler och brosk.

När ska man gå till doktorn?
– Har du en besvärande yrsel ska du kontakta vårdcentralen. Där kan du få en remiss till specialist. Om du får yrsel med t ex dubbelseende, svälj-ningssvårigheter eller stelhet i mungipan ska du genast ringa 112! Det kan röra sig om en stroke och det är livsviktigt att du får snabb vård. Det gäller också vid mycket kraftig yrsel som inte går över eller vid yrsel med samtidig värk i bröst, öra eller huvud.

Fall: Allt snurrade som en karusell

Scroll to Top