• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vi fick vänta på underverken!

  När Kalle drabbades av cancer slogs fötterna undan på det unga paret. Det var inte bara det här med oron och den långa, tuffa behandlingen. Kalles och Lindas chanser att bli föräldrar blev samtidigt väldigt små…

  Bild 1290410
  Vilka bedårande små underverk! Tvillingflickorna Cornelia och Tindra kom till världen mot alla odds.

  Linda och Kalle. Två förälskade unga människor som drömde om en gemensam framtid, om ett gemensamt barn.

  Men så tog allt en plötslig och högst oväntad vändning.
  – Jag blev svårt sjuk i cancer och de tuffa behandlingar jag tvingades genomgå påverkade mina chanser att bli pappa, berättar Kalle.

  Men ändå sitter han nu i soffan, lycklig och stolt, med sina och Lindas små mirakel i famnen! Tvillingarna Cornelia och Tindra föddes med tjugo minuters mellanrum den 11 juni i somras och på självaste midsommarafton fick de komma hem till den gula trävillan i den lilla byn Annelöv, strax utanför Landskrona.

  Mamma och pappa pratar nästan i munnen på varandra när de ska beskriva sina efterlängtade underverk! Cornelia som skrattar mycket och Tindra som har så många ljud för sig. Cornelia som är lugnare än sin syster och genast somnar när hon ätit medan Tindra är full av bus och gallskriker när hon är hungrig.

  Cornelia och Tindra är stor lycka i miniformat. Men kampen för att finna den har krävt både mod och kämpaglöd från deras föräldrars sida. Och ett läkarteam som hjälpt dem på traven… 

  Flyttade in

  Linda Toth, 26 år, och Kalle Assarsson, 24, träffades redan i skolan.
  – Jag gick elprogrammet i Landskrona och Linda gick vårdprogrammet på annat håll i stan, säger Kalle. Men hon gick förbi min skola varje morgon och då spanade jag in henne. Sedan träffades vi på en fest 2001 och upptäckte att vi trivdes ihop och tänkte samma tankar.

  Bild 1290411

  Det dröjde inte länge förrän Kalle, som bodde i en by i närheten av Lindas hem, flyttade in till sin flickvän och hennes mamma Sif. Och där bor de kvar. I familjen finns också Lindas son Kevin, 8, från ett tidigare förhållande.

  – Men vi håller på att renovera grannhuset och dit ska vi snart flytta. Och då ska vi gifta oss också, berättar Linda med lilla Cornelia, belåtet nymatad, i knäet.

  Linda minns hur drömmen om ett syskon till Kevin tog form.

  – Det var när jag såg hur han satt och gungade på en lekplats. Han såg så ensam ut…

  Linda började ta tempen regelbundet för att hålla koll på ägglossningen. Men då, hösten 2005, blev Kalle sjuk. Det verkade inte så farligt till en början. Mer som en vanlig förkylning.

  – Jag hostade om nätterna och fick antibiotika. Vi hade börjat renovera vårt hus och jag trodde hostan berodde på byggdamm, berättar han.

  Lång behandling

  Kalle hade aldrig varit sjuk och varken Linda eller han var oroliga.
  – Men jag fick svårt att andas och lungorna röntgades. Jag hade vatten i både lungsäcken och hjärtsäcken och skickades genast till sjukhuset i Lund.

  Det var där läkarna upptäckte tumören. Den satt gömd bakom bröstbenet och mätte 10 gånger 12 cm! Sjukdomen kallas T-cells lymfoblastiskt lymfom och det är vanligtvis unga människor som drabbas.

  Av läkarna fick Kalle och Linda veta att den långa behandling som väntade, bland annat i form av cellgifter, innebar att spermieproduktionen påverkades negativt. Så innan behandlingen satte igång fick Kalle lämna spermier som frystes ner på Reproduktionsmedicinskt Center, RMC, vid Universitetssjukhuset i Malmö.

  I två år har Kalle behandlats för sin tumör och idag är det bara ärrvävnad kvar efter sjukdomen. Men det har varit många stunder av ledsamhet, stress och oro.

  – Det var också många turer innan vi fick börja vår barnlöshetsbehandling, berättar Linda som otålig hade fullt upp med att försöka övertyga läkarna om att det var dags att sätta igång. De fick rådet att vänta ett halvår och sedan försöka själva under ett år.

  – Men det kändes som en evighet, minns Linda.

  Fick klartecken

  Paret genomgick på privat väg ett misslyckat försök med inseminering med den frysta sperman i Köpenhamn innan de fick en remiss till RMC och klartecken från läkarna där.

  Bild 1290412

  Linda levde väldigt hälsosamt medan hon väntade tvillingarna.
  – Men jag gick upp så mycket att jag knappt kunde gå.Paret fick tre betalda behandlingar och den första provrörsbefruktningen misslyckades. Men andra gången gick drömmen i uppfyllelse.

  – Läkarna gjorde en mikroinsemination med den frysta sperman, en ICSI,  där de väljer ut en enda spermie  som förs in i ägget. I vårt fall handlade det om två ägg. Mest använder de ett ägg, säger Linda.

  Hela familjen höll tummarna för att det skulle lyckas. och två veckor efter inseminationen gjordes ett ultraljud. Behandlingen hade "tagit". Och inte bara en gång utan två!

  Graviditeten gick bra och en försommardag kom de äntligen, drömflickorna. Cornelia 3 350 g och Tindra 2 665 g.

  – Kalle är en jättebra pappa och Kevin en fin storebror. Nu börjar flickorna få samma rytm och då blir det lättare med rutinerna, säger Linda som njuter av varje sekund av sitt nya liv.

  Som trebarnsmamma…

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!