Dietistens kommentar
inga vitamintabletter!
Det räcker med det som finns i maten, menar dietisten Marlene Olivares-Dahlby. – Njut av maten och ät av allting, då mår du bra, är hennes råd.
Den som är frisk och äter en varierad kost behöver inga multivitamintabletter. Det hävdar dietist Marlene Olivares-Dahlby med skärpa.
– Det är helt onödigt. Vi behöver så små mängder av olika vitaminer och mineraler att det räcker med det som finns i maten. De enda som berikas av vitaminpiller är företagen som säljer dem, säger hon.
Marlene har arbetat som dietist i över 30 år och hon vet vad hon talar om. När hon pratar om varierad kost menar hon en kost där både kött, fisk och fågel, mjölk, ost, bröd liksom grönsaker, ris, pasta, rotfrukter, potatis och frukt och bär ingår.
Lite chockad
Hon kommer ursprungligen från Chile och när hon för 37 år sedan för första gången kom i kontakt med den svenska husmanskosten kändes den lite torftig.
– Jag blev faktiskt smått chockad. I Chile räknar vi grönsaker som mat, men på den tiden var grönsakerna i Sverige bara någon slags dekoration på tallriken. Idag är vi mycket bättre på det här, men grönsaker är fortfarande inte lika mycket basmat som i mitt hemland, säger Marlene.
Det är nu inte bara i grönsakerna som vitaminerna finns. En rad vitaminer och mineraler finns i kött, fågel och fisk. De enda som inte riktigt får i sig alla de vitaminer de behöver kan vara barn som konsekvent vägrar att äta grönsaker och frukt. Då kan det bli en viss brist på C-vitamin.
– Då får man försöka hitta någon frukt som barnet tycker om och dessutom försöka att få in olika slags rotfrukter och grönsaker naturligt i kosten. Tvinga inte, men ställ fram och erbjud, säger hon.
En ond cirkel
Den som är sjuk eller har svårt att få i sig tillräckligt med mat kan däremot vara väl betjänt av någon multivitamintablett. Det gäller särskilt unga med ätstörningar, sjuka personer samt äldre människor som med åren får sämre upptagningsförmåga i tarmen. Då blir det svårare för kroppen att ta upp de vitaminer och mineraler som behövs, även om man äter tillräckligt varierat.
Äldre råkar särskilt ofta ut för brist på vitamin B12. Det kan ge blodbrist, kramp i benen och ibland orkeslöshet. Många äldre har också dålig aptit, vilket i sig kan ge ännu sämre aptit.
– Det blir en ond cirkel. Den äldre äter allt sämre och får brist på alla slags vitaminer och mineraler. Det kan i sin tur göra att han eller hon tappar aptiten helt och hållet. Det gäller att skapa en god cirkel istället genom att erbjuda mat som smakar bra, säger Marlene.
Även veganer kan behöva komplettera med vitaminer, om de inte har bra kunskaper och intresse för näringslära.
– Den som har barn eller barnbarn som vill bli veganer bör sätta sig ner och prata igenom detta ordentligt med dem. De ungdomar som vill bli veganer måste förstå att de inte bara kan äta chips och läsk utan att det handlar om att även äta grönsaker och baljväxter för att må bra.
Marlene har bestämda åsikter om mat och när det gäller olika typer av bantningsdieter där man utesluter vissa delar av kosten, som proteiner eller kolhydrater, gör hon tummen ner.
Allt hänger ihop
– Allting hänger ihop. Genom att utesluta vissa saker ur kosten rubbar man hela balansen, säger hon, och menar att man aldrig får se maten som en fiende.
– Då blir det helt fel. Man ska njuta av maten och äta av allting, då kommer man att må bra. Den som behöver gå ner i vikt ska minska på fettintaget, men inte ta bort vissa delar av kosten.
Det gäller också att ta sig tid att äta. Marlene hänvisar till en studie som visar att man bättre utnyttjar alla näringsämnen i maten om man sitter ner och njuter av maten i en halvtimme, än om man står vid spisen och petar i sig samma mängd mat.
– Och ta gärna en frukt och ett stort glas vatten innan du börjar laga mat. Då undviker du småätandet, tipsar Marlene.
Frysta grönsaker kan vara nyttigare än färska!
De färska grönsakerna ser nyttiga ut, men de frysta kan faktiskt innehålla mer vitaminer. På vintern är färska grönsaker ofta importerade och har legat länge på lager.
Efter en österrikisk studie hävdar forskare att djupfrysta grönsaker ofta är både nyttigare och mer hälsosamma att äta. Nyttigast är att tillaga grönsakerna i mikrovågsugn, då går det åt lite vätska och man får lättare att ta tillvara vitaminerna.
Fakta om vitaminer och kost
Läs också: Här är alla vitaminer och mineraler du behöver! |
Dottern Charlotte har betytt mycket för att Rose-Marie skulle komma på rätt bana. – Hon har verkligen peppat mig, säger Rose-Marie.
– Jag blev så otroligt pigg att jag inte trodde att det var sant!
Det säger Rose-Marie Johansson som fick hjälp av en dietist att hitta en bra kost, späckad med vitaminer, mineraler och näringsämnen men fattig på fett.
Hon hade länge dragits med en rejäl övervikt och det var först när dottern Charlotte tvingade upp henne ur soffan och ut på regelbundna promenader, som det vände. Då hade hon både hjärtproblem, diabetes och svåra problem med njurarna på grund av en ärftlig sjukdom. För att hon skulle kunna få en ny njure var hon tvungen att banta ordentligt.
– Jag vägde 130 kilo och nu har jag gått ner 26 kilo. Det är bara fem kilo kvar tills jag kan bli opererad, säger 55-åriga Rose-Marie, som redan har en donator som vill ge henne sin ena njure.
Fantastisk förändring
Av dietisten har hon fått lära sig att äta en allsidig kost med mycket grönsaker och frukt. Hon har upptäckt att broccoli kan ätas i många olika varianter och att frukt fungerar utmärkt som mellanmål istället för en smörgås. Och hon har inte bara gått ner i vikt genom kostomläggningen. Hon har också blivit så pigg att hon förvånat både sig själv och sin omgivning.
– Förut var jag trött jämt. Jag låg mest här på soffan och orkade inte ens sköta hemmet. Dialysen tär på krafterna och jag orkade ingenting. När jag började äta utifrån det som jag och dietisten hade planerat blev det en helt fantastisk ändring. Det måste vara alla vitaminerna, säger hon.
Dottern håller vakt
Istället för att ligga på soffan klarar hon nu av att laga mat, städa och sköta hemmet, liksom att ta långa promenader. Dessutom har hon kunnat halvera insulindosen sedan hon började äta bättre! Nu ser hon fram emot att få en nu njure.
Förutom dietisten och en kognitiv terapeut är det 19-åriga dottern Charlotte som varit hennes främsta pådrivare.
– Hon har till och med vaktat kylskåpet, så att jag inte ha kunnat smyga mig dit och hitta något ätbart, berättar Rose-Marie.
– Min dotter är helt fantastisk. Hon har peppat mig hela vägen!