Nu äter jag mig till både hälsa och rätt vikt!

Det var inte vitaminpiller Rose-Marie behövde för att orken skulle komma tillbaka. Det var mat! Rätt mat, med allt vad kroppen behöver för att må bra.

Dietistens kommentar

Den som äter rätt behöver
inga vitamintabletter!

Nu äter jag mig till både hälsa och rätt vikt!
Det räcker med det som finns i maten, menar dietisten Marlene Olivares-Dahlby. – Njut av maten och ät av allting, då mår du bra, är hennes råd.
Den som är frisk och äter en varierad kost behöver inga multivitamintabletter. Det hävdar dietist Marlene Olivares-Dahlby med skärpa.

– Det är helt onödigt. Vi behöver så små mängder av olika vitaminer och mineraler att det räcker med det som finns i maten. De enda som berikas av vitaminpiller är företagen som säljer dem, säger hon.

Marlene har arbetat som dietist i över 30 år och hon vet vad hon talar om. När hon pratar om varierad kost menar hon en kost där både kött, fisk och fågel, mjölk, ost, bröd liksom grönsaker, ris, pasta, rotfrukter, potatis och frukt och bär ingår.


Lite chockad
Hon kommer ursprungligen från Chile och när hon för 37 år sedan för första gången kom i kontakt med den svenska husmanskosten kändes den lite torftig.

– Jag blev faktiskt smått chockad. I Chile räknar vi grönsaker som mat, men på den tiden var grönsakerna i Sverige bara någon slags dekoration på tallriken. Idag är vi mycket bättre på det här, men grönsaker är fortfarande inte lika mycket basmat som i mitt hemland, säger Marlene.

Det är nu inte bara i grönsakerna som vitaminerna finns. En rad vitaminer och mineraler finns i kött, fågel och fisk. De enda som inte riktigt får i sig alla de vitaminer de behöver kan vara barn som konsekvent vägrar att äta grönsaker och frukt. Då kan det bli en viss brist på C-vitamin.

– Då får man försöka hitta någon frukt som barnet tycker om och dessutom försöka att få in olika slags rotfrukter och grönsaker naturligt i kosten. Tvinga inte, men ställ fram och erbjud, säger hon.


En ond cirkel
Den som är sjuk eller har svårt att få i sig tillräckligt med mat kan däremot vara väl betjänt av någon multivitamintablett. Det gäller särskilt unga med ätstörningar, sjuka personer samt äldre människor som med åren får sämre upptagningsförmåga i tarmen. Då blir det svårare för kroppen att ta upp de vitaminer och mineraler som behövs, även om man äter tillräckligt varierat.

Äldre råkar särskilt ofta ut för brist på vitamin B12. Det kan ge blodbrist, kramp i benen och ibland orkeslöshet. Många äldre har också dålig aptit, vilket i sig kan ge ännu sämre aptit.

– Det blir en ond cirkel. Den äldre äter allt sämre och får brist på alla slags vitaminer och mineraler. Det kan i sin tur göra att han eller hon tappar aptiten helt och hållet. Det gäller att skapa en god cirkel istället genom att erbjuda mat som smakar bra, säger Marlene.

Även veganer kan behöva komplettera med vitaminer, om de inte har bra kunskaper och intresse för näringslära.

– Den som har barn eller barnbarn som vill bli veganer bör sätta sig ner och prata igenom detta ordentligt med dem. De ungdomar som vill bli veganer måste förstå att de inte bara kan äta chips och läsk utan att det handlar om att även äta grönsaker och baljväxter för att må bra.

Marlene har bestämda åsikter om mat och när det gäller olika typer av bantningsdieter där man utesluter vissa delar av kosten, som proteiner eller kolhydrater, gör hon tummen ner.


Allt hänger ihop
– Allting hänger ihop. Genom att utesluta vissa saker ur kosten rubbar man hela balansen, säger hon, och menar att man aldrig får se maten som en fiende.

– Då blir det helt fel. Man ska njuta av maten och äta av allting, då kommer man att må bra. Den som behöver gå ner i vikt ska minska på fettintaget, men inte ta bort vissa delar av kosten.

Det gäller också att ta sig tid att äta. Marlene hänvisar till en studie som visar att man bättre utnyttjar alla näringsämnen i maten om man sitter ner och njuter av maten i en halvtimme, än om man står vid spisen och petar i sig samma mängd mat.

– Och ta gärna en frukt och ett stort glas vatten innan du börjar laga mat. Då undviker du småätandet, tipsar Marlene.

Frysta grönsaker kan vara nyttigare än färska!

De färska grönsakerna ser nyttiga ut, men de frysta kan faktiskt innehålla mer vitaminer. På vintern är färska grönsaker ofta importerade och har legat länge på lager.

Efter en österrikisk studie hävdar forskare att djupfrysta grönsaker ofta är både nyttigare och mer hälsosamma att äta. Nyttigast är att tillaga grönsakerna i mikrovågsugn, då går det åt lite vätska och man får lättare att ta tillvara vitaminerna.

Fakta om vitaminer och kost

Ta tabletten till maten
Om du behöver extra vitaminer/mineraler bör du ta dem i samband med maten. Bäst effekt får du om tabletterna tas i flera små portioner under dagen. Ta aldrig tabletterna på tom mage, då försvinner särskilt de vattenlösliga vitaminerna snabbt ur kroppen när du kissar.
Mindre våldsam med vitaminer
En brittisk studie på ungdomsbrottslingar visade att ju mer vitaminer de fick, desto mindre våldsamma blev de. Det var en grupp forskare vid Oxforduniversitetet som undersökte hur våldsamma ungdomar som fick vitaminer, fettsyror och mineraler reagerade. Resultatet blev så positivt att forskarna nu anser att rätt mat ska ingå i behandlingen. Resultaten kan bero på att de kemiska ämnen i hjärnan som styr beteendet behöver mineraler och proteiner för att fungera.
Tummen ner för kostvanorna
Livsmedelsverket gav tummen ner för svenskarnas kostvanor efter en nyligen gjord undersökning 1 000 personer mellan 16 och 80. Mindre än tio procent äter tillräckligt med frukt och grönsaker och bara en av tio äter fisk minst tre gånger i veckan. Men choklad och godis äter vi i genomsnitt ett par gånger i veckan och lika ofta kaffebröd och tårta.
Den nyttiga mjölken
Mjölk innehåller betydande mängder av 14 av de 18 viktigaste näringsämnena. Alla vitaminer utom vitamin C finns i mjölken och den är vår viktigaste källa till kalcium. Nya rön tyder nu också på att kalcium kan spela en stor roll när det gäller viktminskning. I studier från bland annat USA, Kanada, Iran och Norge har man sett samband mellan högt intag av kalcium och låg mängd kroppsfett. Varför mjölk på detta sätt skulle underlätta viktnedgång vet inte forskarna. En teori är att kalcium binder till sig en del av fettet i kosten som sedan försvinner ur kroppen via avföringen.
C-vitamin mot förkylning?
Vissa forskare anser att vitamin C i höga doser har en positiv inverkan på infektioner i de övre luftvägarna, speciellt förkylning. Det finns vetenskapliga studier som pekar på motsatsen, men det finns även undersökningar som antyder att antalet förkylningsdagar kan minska något om man äter vitamin C i doser som kraftigt överstiger den normala rekommendationen.
Grönsak bättre än frukt
Allt mer tyder på att grönsaker är nyttigare än frukt. Forskare på Karolinska institutet har sett att grönsaker skyddar mot cancersjukdomar, medan man inte sett att effekten från frukter är lika tydlig. Och det krävs inga enorma mängder, redan tre portioner i veckan av bladgrönsaker (sallad och spenat) räcker för att minska risken för magcancer med 57 procent.
Sallad föryngrar hjärnan
Ät massor av sallad och föryngra din hjärna med flera år. Forskare vid ett universitet i Chicago har upptäckt att man kan bromsa hjärnans försämring genom att äta bladgrönsaker. Resultaten publiceras i tidskriften Neurology där forskarna säger att två dagliga portioner grönsaker motsvarar en föryngring av hjärnan med ungefär fem år. Grönsaker gav bättre effekt än frukt, kanske för att grönsaker ofta serveras med fet olja som underlättar kroppens upptag av fettlösliga vitaminer.

Läs också: Här är alla vitaminer och mineraler du behöver!

 

Nu äter jag mig till både hälsa och rätt vikt!
Dottern Charlotte har betytt mycket för att Rose-Marie skulle komma på rätt bana. – Hon har verkligen peppat mig, säger Rose-Marie.

– Jag blev så otroligt pigg att jag inte trodde att det var sant!

Det säger Rose-Marie Johansson som fick hjälp av en dietist att hitta en bra kost, späckad med vitaminer, mineraler och näringsämnen men fattig på fett.

Hon hade länge dragits med en rejäl övervikt och det var först när dottern Charlotte tvingade upp henne ur soffan och ut på regelbundna promenader, som det vände. Då hade hon både hjärtproblem, diabetes och svåra problem med njurarna på grund av en ärftlig sjukdom. För att hon skulle kunna få en ny njure var hon tvungen att banta ordentligt.

– Jag vägde 130 kilo och nu har jag gått ner 26 kilo. Det är bara fem kilo kvar tills jag kan bli opererad, säger 55-åriga Rose-Marie, som redan har en donator som vill ge henne sin ena njure.

Nu äter jag mig till både hälsa och rätt vikt!Fantastisk förändring
Av dietisten har hon fått lära sig att äta en allsidig kost med mycket grönsaker och frukt. Hon har upptäckt att broccoli kan ätas i många olika varianter och att frukt fungerar utmärkt som mellanmål istället för en smörgås. Och hon har inte bara gått ner i vikt genom kostomläggningen. Hon har också blivit så pigg att hon förvånat både sig själv och sin omgivning.

– Förut var jag trött jämt. Jag låg mest här på soffan och orkade inte ens sköta hemmet. Dialysen tär på krafterna och jag orkade ingenting. När jag började äta utifrån det som jag och dietisten hade planerat blev det en helt fantastisk ändring. Det måste vara alla vitaminerna, säger hon.


Dottern håller vakt

Istället för att ligga på soffan klarar hon nu av att laga mat, städa och sköta hemmet, liksom att ta långa promenader. Dessutom har hon kunnat halvera insulindosen sedan hon började äta bättre! Nu ser hon fram emot att få en nu njure.

Förutom dietisten och en kognitiv terapeut är det 19-åriga dottern Charlotte som varit hennes främsta pådrivare.

– Hon har till och med vaktat kylskåpet, så att jag inte ha kunnat smyga mig dit och hitta något ätbart, berättar Rose-Marie.

– Min dotter är helt fantastisk. Hon har peppat mig hela vägen!

Scroll to Top