Du behöver
- 175 g rumsvarmt smör
- 2 dl strösocker
- 2 st ägg
- rivet citronskal av en citron
- 100 g mald mandel
- 1.5 dl vetemjöl
- 0.5 tsk bakpulver
- 2.5 dl krusbär
- 50 g smör
- 100 g mandelspån
Garnering: röda vinbär och krusbär
Serveras med vispad grädde
Ugn: 175°
Gör så här
Snoppa krusbären och dela dem på mitten. Smörj en springform med avtagbar kant ca 24 cm i diameter, kläm gärna ett smort bakplåtspapper i botten.
Vispa samman smör med socker i en bunke med hjälp av elvisp. Tillsätt rivet citronskal.
Vispa ner äggen ett i taget. Mal mandeln. Blanda samman mandel, mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten.
Fördela smeten i formen och släta till. Tryck ner krusbären i kakan och strö över mandelspån. Hyvla över kallt smör, det går bra att använda en osthyvel.
Strö över pärlsocker och grädda kakan strax under ugnens mitt i ca 35–40 minuter. Känn med sticka. Tag ut kakan och låt kakan svalna i formen.
Garnera med bär och siktat florsocker. Servera med vaniljvisp eller grädde, för ett syligare alternativ välj vispad crème fraiche.