I Margareta Hallins ateljé ett stenkast från Linnéplatsen i Göteborg trängs tyger, mönster och teer i hyllor och på bord. Väggarna är råa, i vitmålat bruk och det hänger uppsydda kaftaner och kjolar i vackra färger runt väggarna.
– Först satt jag hemma och sydde men till slut var hela mitt matsalsbord belamrat av tyger och tråd och det gick inte. Då gjorde jag ett anrop bland mina följare och en tipsade om den här lokalen, berättar Margareta.
Läs även: Bagaren Clara blev kakelugnsmakare: ”Det är inte så stor skillnad på deg och lera”
Kanske är det inte så konstigt att hon fick svar via sitt konto på Instagram eftersom hon har över 100 000 följare, de flesta kvinnor. Kanske till och med enbart kvinnor. Men att gå från att arbeta i resebranschen i många år till att bli influencer var inte helt enkelt. Allt sprang ur en kris och en nödvändig helomvändning.
– Hela resebranschen tog en svår smäll under pandemin och företaget som jag jobbat för i många år var inget undantag. Min man hade gått bort några år tidigare, efter en tids sjukdom, och när jag precis hade kommit igång och börjat arbeta heltid försattes företaget i rekonstruktion och bara ett fåtal fick arbeta kvar, säger Margareta medan hon brygger te och serverar i stora vita muggar.
Margareta Hallin
Ålder: 61 år.
Bor: I Linnéstaden, Göteborg.
Familj: Två söner, två barnbarn.
Gör: Entreprenör som driver webbutiken och Instagramkontot 50something.se. Syr och gör egna mönster för kvinnor, har färganalysevent, har tagit fram egna teer och doftljus.

Driver 50something.se
I 33 år var Margareta i resebranschen och även om hon förstod att den delen av livet var förbi och att det var dags för en ny väg, så var det en sorg. Men livet hade gett Margareta insikten att det bästa var att gå framåt och inte gräva ner sig i det som varit svårt.
– När jag blev uppsagd visste jag att jag ville starta eget och att jag ville göra något med mitt Instagramkonto 50something.se som jag haft i några år men inte jobbat så mycket med. Jag fick hjälp via Trygghetsrådet att utbilda mig med färganalyser men också stöttning genom att få starta eget-bidrag. Samma dag som det beviljades hade jag mitt första webinar, som var så populära under pandemin, säger hon.
Läs även: Jeanette startade krog i sitt vardagsrum: ”Innan var jag bara en ledsen byråkrat”
Hon var då dryga 50 år gammal och kände att det var mycket som hade förändrades, både på utsidan och insidan, men på ett bra sätt.
– Jag tyckte om att fylla 50. Det kändes väldigt bra, som en ny era. Förändringen syntes både i kroppen och i mitt sätt att tänka. De kläder jag haft tidigare kändes inte bekväma längre och jag ville hitta min nya stil.

Startade digitala sykurser
– Jag tänkte också att det inte bara kunde vara jag som kände så här och då började jag jobba med Instagramkontot. Jag tipsade om mode och kläder och jag började visa upp de plagg jag sydde.
Att sy och skapa egna kläder har varit ett intresse ända sedan barnsben och kommer från hennes mormor som i unga år gick på tillskärarakademin i Stockholm och var sömmerska och mönsterkonstruktör. Tillsammans med henne sydde Margareta och där lärde hon sig grunderna.
Läs även: Husdrömmar-Marie om svaren hon aldrig fick: ”Det är sorgligt, men det är som det är”
– När jag blev korttidspermitterad började jag sy igen. Jag tog klassiska former och sydde nytt med en twist så de passade mig och jag kände mig bekväm. När företaget var igång startade jag med digitala sykurser där man fick lära sig att sy olika typer av plagg, berättar Margareta.

Säljer stick- och sömnadsmönster
Kurserna blev snabbt fulla och väldigt populära. Ett av plaggen var en kaftan som blev väldigt populär. och snart kom frågan om man inte kunde köpa den färdigsydd.
– Det finns ju såklart många som inte kan eller vill sy, så jag sydde och sålde nittio kaftaner den sommaren, säger Margareta och skrattar.
Nästa steg var att mönstren på kläderna efterfrågades och Margareta tog kontakt med ett företag i Borås som hjälpte henne ta fram det. Idag har hon totalt 12 symönster som alla går i olika modeller och även stickningen, som tidigare varit ett stort intresse, har resulterat i ett tiotal mönster.
Läs även: Johanna, 50, lever off grid i skogen: ”Mitt mål är att bli så självförsörjande som möjligt”
Att kalla sig influencer värjer hon sig lite mot men inser att det är den benämningen som numera fungerar för att beskriva det hon gör. Idag tipsar Margareta främst om mode men vill kalla sitt Instagramkonto för ett minimagasin eftersom hon tycker om att skriva om både inredning, böcker, företagande, smink och livsstil.
– Det är fantastiskt att kontot blivit så stort, men det tyder på att det finns ett tomrum att fylla. Jag tycker mig se fler och fler kvinnor som syns även om de är över femtio. Förr var man ju osynlig i den åldern. Vi är en stark grupp att räkna med idag, säger Margareta.

Margareta Hallins kläder är döpta efter kvinnor
Vi dricker hennes eget te som hon tagit fram tillsammans med en te -och kaffehandel i Göteborg och de tre sorterna är döpta efter kvinnorna i hennes släkt. I det här fallet hennes farmor Essa och hennes två systrar Dalton och Flory.
Kläderna som Margareta har tagit fram har även de kvinnonamn. Dessa är tagna från hennes mammas sida av släkten. Nanna, Sofia och Tyra. Numera har dock namnen tagit slut och hon har börjat använda vänners namn.
– Farmor och mormor var väldigt olika. Mormor var snäll, varm och omtänksam och farmor mer utåtriktad och framåt, drack sherry och spelade bridge med sina väninnor och sina systrar. De har satt sina avtryck i mig på olika sätt, säger Margareta.

Vågar ta för sig
Att bara några år efter att ha förlorat sitt jobb och sin man ha lyckats bygga upp en helt ny tillvaro är en bedrift. Trots det svåra Margareta varit med om, så har hon kommit ut på andra sidan med en något förändrad livssyn.
– Det är klart att det som hände har präglat mig, men det har inte gjort mig rädd. Istället fick det mig att förstå att livet kan ta slut när som helst och det har gett mig ett annat mod, säger hon.
Idag har många saker hamnat på plats och Margareta trivs alldeles utmärkt med att driva sin verksamhet. Hon har flera långtgående samarbeten med olika företag, men hon väljer med omsorg.
Läs även: Maj-Britt syr kuddar för att stötta Cancerfonden: ”Det känns bra för mig att få hjälpa till”
– Jag gör inget som inte känns rätt. Jag får många förslag om att marknadsföra olika företagsprodukter på Instagram men jag vill inte göra något som inte jag kan stå för. Det måste kännas rätt här, säger hon och lägger en hand vid hjärtat.
– Jag får så många meddelanden från kvinnor som uppskattar det jag gör och det är fantastiskt. Jag tycker mig se att man efter femtio känner sig mer fri som kvinna. Man vet vad man tycker om och vågar ta för sig. Vi har bara den här chansen, så det är bara att köra.