Kajsa Bergqvists pappa Gunnar fick uppleva när dottern både satte världsrekord och vann flera guldmedaljer i höjdhopp. Men inte då hon utsågs till förbundskapten för svenska friidrottslandslaget.
– Han var en av mina bästa vänner och ett stort stöd hela livet, berättar Kajsa.
Kajsa Bergqvist fick det stora förtroendet att ta över som svensk förbundskapten för friidrottslandslaget under 2021 och har i det uppdraget redan hunnit med flera mästerskap. Men OS i Paris är hennes första som huvudansvarig för de blågula idrottarna.
– VM har ju egentligen samma startfält och lika tuff konkurrens, men OS blir ändå större med det enorma fokus som riktas mot mästerskapet på alla sätt. Jag var med två gånger som aktiv, 1996 och 2000, och det är väldigt roligt att delta i en övergripande ledarroll, säger hon.
Kajsa Bergqvist
Ålder: 47 år.
Familj: Gift med Josefin Holmqvist, sonen Philip, 1,5 år.
Bor: I en lägenhet i centrala Stockholm. Har också ett hus på en ö i Stockholms skärgård.
Gör: Förbundskapten för svenska friidrottslandslaget.
Förbundskapten för svenska friidrottslandslaget
Vad utmärker dig som ledare och vad kan du tillföra idrottarna i den svenska truppen?
– Jag hoppas att de aktiva uppfattar mig som engagerad och närvarande – samtidigt som jag har en hel del erfarenhet som tävlande i många stora mästerskap. Jag vet vad det handlar om och vad som krävs.
– När jag var aktiv såg många andra länder upp till vårt landslag. Vi hade en känsla att här kommer det ett gäng vinnare. Det smittade av sig på alla som var med. Inget var omöjligt. Den känslan vill jag nu som förbundskapten kunna förmedla till dagens aktiva. Sedan har jag en stor och spännande utmaning att hjälpa de yngre som kommer underifrån att ta steget upp i världseliten.
LÄS ÄVEN: Pia Salming om sorgen och saknaden efter Börje: ”Vi var själsfränder”
Hur är det att vara förbundskapten för stavhopparen Armand Duplantis – som vinner guld och sätter världsrekord på löpande band?
– ”Mondo” är verkligen en helt fantastisk idrottare med en otrolig teknik och vinnarskalle som alltid presterar när det gäller som mest. Faktum är att jag aldrig har träffat någon som honom när det gäller att kunna slå på och av i sitt fokus under tävlingarnas gång. Själv hade jag svårt att släppa anspänningen så länge tävlingarna pågick och det är klart att det kostar en del energi. Men Mondo kan till och med sitta och skämta mellan sina hopp.
Tog brons under OS i Sydney
Under OS i Sydney 2000 hoppade Kajsa till sig ett brons. Men trots att hon antagligen befann sig i sitt livs form sommaren 2004 blev det ingen tävling för hennes del i Aten.
Bara några veckor innan färden till Grekland slets hälsenan på vänster fot av under en tävling.
Var du rädd för att karriären var över där?
– Ja, de tankarna och den skräcken fanns helt klart där. Givetvis var det fruktansvärt jobbigt och tungt att missa OS när jag var i en sådan jättebra form. Men det hade ju varit ännu värre om jag hade tvingats lägga av med min sport. Höjdhopp kräver extrema belastningar vid upphoppen och även om jag var otroligt motiverad i den över nio månader långa rehabiliteringsträningen var det inte självklart att foten skulle hålla i en maxprestation med spikskor på sig.
Men det gjorde den – och bara cirka tio och en halv månader efter skadan lyckades du mot alla odds vinna VM-guld sommaren 2005 och belönas med Bragdguldet!
– Det var en helt underbar känsla efter allt otroligt slit som jag hade lagt ned. Den vinsten är jag mest stolt över i karriären. Sedan var det förstås jättekul att få Bragdguldet. Men jag värderar nog den utmärkelsen ännu högre efter att ha slutat idrotta. Efter karriären har det funnits mer tid att reflektera över det som hänt i jämförelse mot när man är mitt i det.
Kajsa Bergqvists inomhusrekord
Kajsa är född och uppvuxen i Sollentuna med sin mamma Elsa, pappa Gunnar och storebror Anders. Redan när hon var sex år vaknade intresset för idrott och hon testade både fotboll, volleyboll, badminton, simning och längdskidåkning. Men inget var så roligt som friidrott som Kajsa började med då hon var tio år.
Sollentunavallen var som ett andra hem för henne under uppväxten. I moderklubben Turebergs FK var hennes starkt engagerade pappa både ungdomsledare, funktionär och ordförande, medan hennes mamma var lagledare.
Där fanns både talang och ett starkt driv, vilket till slut ledde till att Kajsa vann inte mindre än tio internationella medaljer på seniornivå i höjdhopp. Dessutom satte hon världsrekord inomhus genom att hoppa 2,08 meter 2006.
LÄS ÄVEN: Benjamin Ingrosso om kraschen: ”Tappade talförmågan och bröt ihop”
Ett rekord som fortfarande står sig.
– Det var en häftig och underbar känsla att sätta världsrekord och jättekul att nästan 20 år senare fortfarande ha det kvar. Sedan var det ju nära några gånger att jag även slog världsrekordet utomhus på 2,09 meter, då jag provade att lägga ribban på 2.10. Men mitt personliga rekord utomhus stannade på 2,06.
Hur mycket har din mamma och pappa betytt genom åren för din karriär och alla fantastiska framgångar?
– De var ofta på plats på läktaren då jag tävlade. Jag har alltid upplevt ett enormt stöd från mina föräldrar. Dock aldrig någon press. De tyckte jag var bäst oavsett hur det gick.
Gift med Josefin Holmqvist
I maj 2021 gick pappa Gunnar bort som 74-åring efter sviterna av en stroke. En fruktansvärt tung och omskakande händelse för Kajsa som var väldigt nära sin far på många olika sätt. Gunnar fick uppleva både alla mästerskapsmedaljer och då dottern satte världsrekord – men inte när hon fick tjänsten som förbundskapten för friidrottslandslaget.
– Tyvärr hann jag aldrig berätta för honom att jag fick jobbet och det var så sorgligt. Pappa var en av mina bästa vänner och ett stort stöd hela livet. Han var ett fantastiskt bollplank för mig och är enormt saknad.
Efter att Kajsa avslutade karriären 2008 utbildade hon sig till sommelier och drev under flera år det egna företaget Kajsa Wines som importerade viner från flera olika länder. De flesta producenter besökte hon själv.
– Jag har under många år haft ett stort intresse för både att laga och äta mat, gärna i kombination med goda viner, berättar hon.
LÄS ÄVEN: Lasse Kronér om oväntade arvet efter Oldsberg: ”Typiskt Ingvar”
Ett intresse som Kajsa delar med hustrun Josefin Holmqvist. De blev ett par 2019 och gifte sig 2021. Josefin arbetar som bartender på Sturehof men är just nu mammaledig med deras gemensamma son Philip som föddes den 12 december 2022.
– Det är helt underbart att vara mamma, en fantastisk kärlek som bara blir starkare och starkare. Philip är en härlig liten kille, som jag förstås vill spendera så mycket tid det bara går med.
Hur fungerar det att kombinera familjelivet med ditt uppdrag som förbundskapten som ju innebär en hel del resande?
– Det går ganska bra, även om det är väldigt jobbigt att inte träffas när jag är iväg på träningsläger eller tävling. Då blir det mycket att sakna och längta. Som tur var kan vi ju både prata och ses via telefonen. Eller prata … än så länge säger han inte så mycket.
Qvistarna på Holmen
Till vardags bor familjen i en lägenhet i centrala Stockholm. Men under somrarna försöker de vara så mycket det bara går i fritidshuset på en ö i Stockholms skärgård.
Det var där, på skärgårdsön, som paret startade en egen hemma-hos-restaurang under namnet Qvistarna på Holmen 2020.
– Det var en dröm som hade legat och grott länge. Efter min idrottskarriär har jag drömt om att ha en egen liten skärgårdskrog. Vi riktade oss bara till slutna och mindre sällskap. Vi hämtade upp gästerna med båt i stan. Sedan blev det bubbel och snittar på bryggan upp till huset. Middagen åt man i glasverandan med utsikt över Stockholms skärgård och senare fick gästerna skjuts tillbaka till stan med båt.
LÄS ÄVEN: Jenny Strömstedt trivs osminkad i trädgården: ”Med rätt hjälp kan alla se ut som en filmstjärna”
Precis som under höjdhoppsåren sattes ribban högt – i det här fallet vad gäller både mat och vin med råvaror till stor del från deras egen trädgård eller närliggande producenter.
– Vi hade ett 15-tal middagar per år ungefär, men efter att jag har börjat med det här jobbet är det svårt att hinna med. Däremot är det väldigt roligt och kul att driva det tillsammans med min fru.
Odling, bad, naturliv och avkoppling – men vad betyder annars sommaren för dig?
– Jag är inte den som gillar kyla och mörker – med andra ord är sommaren den bästa tiden på hela året. Nu njuter jag av ljuset och värmen och lever verkligen upp, ler Kajsa Bergqvist.