Tareq Taylor
Ålder: 52 år.
Familj: Dottern Ellen, 18 år, flickvännen Sofia Ståhl.
Bor: I Malmö.
Aktuell med: Lanserar sitt första egna vin, en riesling.
Tareq Taylor borde vara lite småsliten efter att precis ha lanserat sitt nya vin i en massiv presskampanj. Ändå tycks han vara märkligt ostressad och fast han säkert berättat om sitt nya vin många gånger, så är entusiasmen äkta.
– Jag förstår att alla tänker och suckar “ännu ett kändisvin”. Men för mig handlar det aldrig om att sälja stora volymer till ett billigt pris. Det här vinet ska hålla hela vägen, ända in på finkrogarna.
Håret är gråsprängt, precis som det relativt nyanlagda skägget och det är omedelbart lätt att gilla Tareq Taylor. Han tycks faktiskt vara precis så sympatisk som han är i tv-rutan. Om omröstningen “vem skulle du helst vilja ha som granne” fanns kvar, så skulle Tareq Taylor garanterat vinna. För det är ju inte bara mat och vin han är bra på. Han snickrar, bygger, svetsar – ja till och med gråter i tv. En modern drömman helt enkelt. Dessutom är han ödmjuk.
– Det finns jättemycket som jag inte är duktig på! Men jag gillar att fixa, säger han. Hade jag inte blivit kock hade jag kanske varit bilmekaniker – jag älskar att meka med bilar – eller snickare.
Även om Tareq länge varit en känd mat- och tv-profil, så känns det ändå som han under senaste året synts nästan överallt. Han har lagat mat i Stjärnorna på slottet, varit domare i Bäst i köket och fixat såväl mat som staket i Trädgårdstider … Dessutom toppat med det finaste man kan bli inom svensk television, årets julvärd. Att han fick pris som “årets tv-personlighet” på Kristallen-galan känns bara logiskt. Men Tareq Taylor är inte helt bekväm med att berömma sig själv.
– Jag tycker det är lite jobbigt att prata om sådana här saker. Men att det blivit så mycket sista året var ju inget som jag kunde planera. Som att vara julvärd, jag höll ju på att köra av vägen när de ringde och frågade …
Att det är slump, eller rent av tur, att vi fått extra mycket Tareq Taylor just nu, kan vi också glömma.
– Jag säger som Ingemar Stenmark när man frågade varför han vann så ofta: “Ju mer jag tränar, desto mer tur har jag.” För precis så är det – det ligger alltid hårt arbete bakom en framgång.
Revansch & trygghet
Så vad är det då som drivit den svensk-engelska-palestinska Malmö-killen att jobba så hårt? Det enkla svaret är revansch. Och trygghet. Som barn såg han hur det slet på hans föräldrar att leva under ekonomisk press.
– Min barndom utan pengar har nog varit en starkare drivkraft än jag kanske insett. Som vuxen har jag önskat att ta mig själv till en annan plats, där ekonomin inte är ett hot, säger han.
För har man upplevt en tillvaro där kronofogden stod och bankade på dörren för att göra utmätningar, så sätter det sina spår.
– Mamma hade verkligen inga pengar. Hon hade fem olika jobb – var dagmamma, körde taxi och buss, delade ut tidningar – och sjöng dessutom i operakören på Malmö stadsteater. Till slut läste hon in Komvux och blev lärare.
Mamma Annie Taylor, dotter till en brittisk diplomat som blev konsul i Malmö, och pappa Seif Daoudi, som kom till Sverige från Palestina för att jobba, skildes när Tareq bara var 5 år.
Tareq har berättat att mammans uppväxt var sträng och konservativ, något som gjorde att hans egen uppväxt blev ganska mycket den motsatta.
– Mamma ville slå sig fri. Det var mycket Joan Baez när jag växte upp, velourbyxor, rödvin och konstiga örter. På festerna, och de var många, fick vi barn självklart vara med. Många gånger har jag somnat under bord eller i soffor till musik och skratt, sa han till tidningen Vi.
Men det var morfar Ron Taylor – sträng eller inte – som faktiskt avgjorde Tareqs livsval.
– Ja, morfar var min hjälte när jag växte upp och hans dröm var alltid att bli kock. Tyvärr drabbades han av en reumatisk feber som ung, så läkarna avrådde honom, men jag tänkte: “Den bollen tar jag istället, jag ska bli kock.”
Långa arbetsveckor
Enligt myten bakade Tareq sin första sockerkaka redan som 5-åring.
– Det är åtminstone vad mamma brukar berätta, att jag en dag rört ihop något smetliknande och satt i ugnen. Mamma åt och sa att det var jättegott, fast det säkert var hemskt.
– Men jag vet att jag alltid varit fascinerad av smaker och mat. Jag och min bror Zafer försökte hitta på det äckligaste vi kunde, som vi sedan måste äta upp.
– Jag kan säga att blanda aldrig majonnäs, kakao och tomatketchup – det är det vidrigaste jag fått i mig. Men kanske utvecklade det min smakpalett!
För vägen till kockframgångarna har varit snudd på spikrak, kantad av massvis med jobb.
– Jag började jobba heltid parallellt med skolan när jag var 15 år, sedan dess har jag nog arbetat 70–80 timmar i veckan.
– Det där med avkoppling har aldrig varit min grej, förtydligar han.
Men samtidigt beskriver han det som att det aldrig är jobbigt att jobba, så länge han får vara kreativ och arbeta med människor.
– För mig är det så naturligt att liksom bara hugga i. Jag har det både från min mamma och min pappa. Som vuxen arbetar man. Punkt.
– Det som stressar är väl det berömda livspusslet, när tiden inte finns kvar för alla andra saker runt omkring.
Mobbad i skolan
I sitt sommarprat berättade Tareq Taylor att skolan länge var ett helvete, de andra killarna hånade och mobbade Tareq, även fysiskt. Men allt vände efter åttonde klass när skolans snyggaste tjej fick upp ögonen för honom.
– Det lyfte min självkänsla ordentligt. Jag och min bror Zafer hade också börjat surfa. Det gav oss ännu mer självförtroende.
Till historien hör att Tareq Taylor några år senare kom att bli chef över ett par av sina gamla mobbare. Som kökschef på en restaurang var det Tareq som fördelade jobben och godkände deras ledighet.
– Visst bubblade det upp saker inom mig men jag insåg snabbt att det absolut inte gav mig något att tvinga dem att skala lök eller jobba på helgerna.
– Jag har egentligen aldrig tyckt illa om mina mobbare – du måste kunna skilja på handlingar och på människan. Det var dåligt det de gjorde men de är ju inte dåliga människor för den skull.
Om Tareq tvingas beskriva sig själv med tre ord blir det just dessa: hårt arbetande, ärlig, snäll. (“Hoppas jag”, lägger han till.)
– Jag har alltid känt mig obekväm i någon sorts machoroll. Jag har aldrig varit den tuffa killen.
Innehållet viktigast
Nu väntar fortsatt lansering av nya vinet, en “snustorr” riesling som matchar den gravade laxen perfekt. Men den som letar i Systembolagshyllorna efter en maffig bild på Tareq, får leta förgäves, etiketten är diskret.
– Mitt namn är faktiskt rätt oviktigt, det är innehållet som ska tala, förklarar han. Det här är ett vin som du ska köpa för att det är gott. För mig vore det vansinne att lansera något sött dussinvin. Jag sätter ju hela min kunskap och trovärdighet på spel. Det här är ett vin som jag är stolt och glad över.
Vinet tar han förstås med sig till sin egen krog i Malmö, Kockeriet. Målet är att få en Michelinstjärna nästa gång. “Jag är lite sur över att de inte har uppdaterat sitt omdöme på fyra år.”
Han arbetar också med världens enda återvinningsbara stekpanna av aluminium, ett företag som fått riktig fart med tanke på vikten av en cirkulär ekonomi.
– Visste du att det slängs en miljard stekpannor varje år! Det är ju helt galet. Alla non-stick-stekpannor hamnar i skroten utom den här.
Sedan driver han också “Maten är klar”, med äkta klimatcertifierad svensk mat, lagad utan genvägar.
– Samma sak här, gör jag något får det inte vara trams.
Och privatlivet då? Det här är enda gången Tareq Taylor mulnar lite. Han skilde sig nyligen från sin fru Kristina efter många år och har bekräftat att han och Sofia “PT-Fia” Ståhl är ett par. Men det är ingenting han vill kommentera.
– Det har varit en alltför stor häxjakt på mitt privatliv, jag är färdig med det. Så många spekulativa rubriker som inte bara drabbar mig, utan också andra.
– Och det känns tråkigt, jag är ju en kille som gillar att snacka med andra människor.
Så de privata sommarplanerna avslöjar han inte, mer än att det inte oväntat blir en hel del jobb. Senast han hade en längre ledighet var för fem år sedan, då blev det några veckor i Australien.
– Men när jag är ledig finns det bara en plats jag vill till, stranden, stranden, och åter stranden.