Siri, 103, om nyckeln till ett långt liv: ”Jag startar varje dag på samma sätt”

Vad är receptet för ett långt friskt liv? Frågar man Siri, 103, säger hon: Undvik tobak, håll igång kroppen, var måttlig med alkohol – och ta en tesked honung varje morgon.

Siri Eriksson

Ålder: 103 år (fyller 104 i juni).
Familj: Sonen Lars, 83, och dottern Gunnel, 75. Sju barnbarn, men ännu inga barnbarnsbarn.
Bor: I Bjurholm.
Gör: Pensionär.

Siri Eriksson i Bjurholm i Västerbotten har verkligen levt ett långt och innehållsrikt liv. Hon har passerat 100 år med råge och ser fram mot att fira sin 104:e födelsedag i juni.

– Jag kan inte klaga, säger hon. Jag mår bra för min ålder och har alltid hållit mig frisk.

Hemmets Journal får en pratstund med Siri på ålderdomshemmet Älvgården i Bjurholm där hon bor sedan sex år.

– Men fram till dess bodde jag i en lägenhet och klarade mig helt själv, säger hon stolt.

Siri skrattar till när hon får frågan vad hon har gjort för att bli över hundra år gammal och svaret kommer blixtsnabbt.

– Jag dricker honungsvatten varje morgon. Det har jag gjort i hela mitt liv. En tesked honung i varmt vatten är den bästa förebyggande medicinen, säger hon och fortsätter sedan:

– Men jag har också alltid hållit igång och arbetat i hela mitt liv. Jag och min man drev ett lantbruk i Liatorp i över 40 år med kor och grisar. Vid sidan av det arbetade jag dessutom i hemtjänsten fram till jag gick i pension.

Livet på den norrländska landsbygden måste ha varit sunt. Siri har aldrig i hela sitt liv drabbats av några allvarligare sjukdomar.

– Nä, det har jag sluppit. Och nu har jag dessutom klarat mig undan det här förskräckliga coronaviruset.
På Ålderdomshemmet Älvgården har Siri fortsatt med sina viktiga rutiner på morgnarna.

En hutt då och då

Till frukost varje dag äter hon en brödskiva lingongrova med vindelnrökt sidfläsk – fläsk som är rökt i genuint alvedseldade ugnar i det lokala rökeriet – och till det dricker hon som sagt honungsvatten.

– En kopp kaffe måste jag också ha.

Hon deltar även med liv och lust i alla aktiviteter som anordnas på ålderdomshemmet. Hon har förstått hur viktigt det är att behålla den muskelmassa hon har byggt upp – särskilt eftersom speciellt kvinnor kan ha en ökad risk för osteoporos – och är därför varje vecka med i sittgympan.

– Den gymnastiken är bra och den vill jag verkligen inte missa. Annars gör jag inte så mycket numera, säger hon.

Jag tycker mycket om att prata i telefon och jag har bekanta i såväl Norge som längre söderut i Sverige som jag brukar ringa till för en pratstund.

Hennes råd till andra som vill fylla 100 år är att de ska sköta om sig, aldrig börja röka och vara måttliga med alkohol.

– Man ska inte bruka starka varor för allvarligt, men en liten hutt då och då skadar inte. Det ska jag själv ha när min son och dotter och barnbarnen kommer hit för att fira min 104-årsdag.

Scroll to Top