Tareq Taylor
Ålder: 52 år.
Bor: I Malmö.
Familj: Dottern Ellen och hunden Bruno.
Gör: Kock, programledare.
Aktuell: Som årets julaftonsvärd i SVT och med kokboken Middag i en gryta (Bonnier Fakta).
Tareq Taylor är en av våra mest omtyckta tv-profiler, vilket han fick ett kvitto på tidigare i höst då han hämtade hem Kristallen-priset för “bästa tv-personlighet”. Ingen kunde missa Tareqs enorma glädje men även den ödmjuka förvåning han visade när han hyllades för sin insats i tv-rutan.
– Det var så roligt och fantastiskt underbart. Bland det som får mig att bli som allra gladast är när människor reagerar positivt på det jag gör. Jag blir alldeles lycklig av att höra andra säga att de blir tagna, gripna eller på något vis berörda av något jag gjort. Det betyder ju att det man försöker skapa faktiskt landar någonstans, utbrister Tareq.
Med tanke på uppskattningen är det inte förvånande att han blivit utvald till årets julaftonsvärd i SVT. Sällan har väl valet varit så självklart enkelt. Tareq utstrålar precis den värme man helst av allt vill ha de där minuterna mellan programmen på julafton. Men lika ödmjukt som vanligt säger han att det inte var en förfrågan han gått och väntat sig få.
– Jag satt i bilen när jag fick frågan och höll på riktigt på att köra av vägen. Sedan bröt jag ihop. Tårarna kom. För mig är det ett enormt stort hedersuppdrag, säger Tareq.
LÄS ÄVEN: Tareq Taylor blir årets julvärd i SVT: “Hedersuppdrag”
Han utlovar lite allvar men framför allt mycket mys i tv-rutan den 24 december.
– Det blir många fula jultröjor och det blir förhoppningsvis en kul jul. Jag älskar julen och tycker att den ska vara rolig och fylld med humor, glädje och värme, god mat och hög stämning, säger han.
För Tareq är julen vilans högtid.
– Det är en tid då alla kan samlas på riktigt. Det ska vila ett lugn över julafton. Och det är verkligen barnens högtid, säger han.
Tareqs jular ser lite olika ut från år till år.
– Förra året till exempel uteblev ju den stora familjefesten på grund av corona. Just i år firar jag ju självaste julafton med tv-tittarna. På annandagen kommer jag att fira med hela stora släkten.
– Normalt sett brukar vi fira jul den 24:e och då är det “den lilla julen”. På annandagen samlas alla, det är en gammal tradition från mormor och morfar. Då var det engelsk jul som gällde, berättar han.
Hade ingen plan B
Sina barndomsjular hemma med mormor och morfar beskriver Tareq som väldigt speciella.
– Hela släkten samlades och det var det vi längtade efter. Äta god middag från fint porslin vid ett stort vackert dekorerat bord. De absoluta tre måstena på julbordet är utan tvekan sill, kalkon och christmas pudding, säger Tareq.
Förutom att hans syns i rutan titt som tätt har Tareq just släppt ännu en matlagningsbok. Den här gången bjuder han på middagar som kan serveras i en gryta, vilket passar utmärkt för årstiden vi nu befinner oss i. Matlagning har kommit att bli hela hans liv.
– Att laga mat handlar om kommunikation, skapande och något man kan dela med sig av till andra, säger Tareq.
Han har aldrig någonsin haft någon plan B när det gäller yrkesval.
– Att ha en B-plan är som att göra sig själv en stor otjänst. Visst har det varit många resor på vägen men att satsa på matlagningen har alltid känts som ett enkelt val för mig.
Och kanske känns det mer rätt än någonsin just nu. Han berättar att ju mer han jobbar och ju fler projekt han involverar sig i, desto fler ringar på vattnet blir det och därmed ännu mera jobb.
– Jag är lyckligt lottad och som det ser ut just nu får jag lov att säga nej till erbjudanden dagligen. Det är helt klart en lyxposition att befinna sig i.
Återställd efter olyckan
Det har nu gått två år sedan Tareq bröt nacken efter en kitesurfningsolycka. Under surfningen fick han en okontrollerad rotation.
– När jag var som högst upp i luften så dök draken hårt och jag följde efter på nacken. Det var ganska grunt där jag landade, kanske 25 centimeter, så jag slog i, säger Tareq.
LÄS ÄVEN: Tareq Taylor: “Jag märkte inte att nacken var bruten”
Kort efter olyckan blev han stelopererad. Enligt honom själv hade han tur, både operationen och rehabiliteringen har gått så bra som man kan önska sig och sedan något halvår tillbaka är han smärtfri och som han själv säger “helt återställd”.
– Jag har mindre rörelseutrymme i nacken än tidigare men troligtvis är jag nästan ändå rörligare än tidigare för jag var superstel redan innan olyckan. Jag har fått bra hjälp med rehabilitering och sjukgymnaster.
Han menar att den smärta han fått utså de senaste åren är ingenting mot vad till exempel hans exfru fått genomlida. Tidigare har han berättat hur Stina – efter en bilolycka de båda var med om i början av deras äktenskap – drabbades av omedelbar värk i nacken som senare utvecklades till kronisk smärta.
– Det jag drabbades av går inte att jämföra med hennes smärta, säger han.
Tareq säger att kitesurfningen inte skrämt honom från att ställa sig upp på brädan igen, trots olyckan.
– Jag hade ju hållit på med det så länge innan jag bröt nacken. Och jag tänker fortsätta, för det är ju så kul.
På frågan om det finns något alls som skrämmer honom nämner han det som de flesta av oss oroar oss för.
Klimatet oroar
– Det är skämmande att makthavarna inte tar klimathotet på allvar. Jag känner inte en konstant oro över detta men det kommer över mig nästan dagligen. Och så kan jag oroa mig över att Ellen inte ska få växa upp i en fri värld. Jag tycker att vår jord blir allt mer kall och hård, säger Tareq och suckar.
Tareq sitter tyst en kort stund och så kommer han plötsligt på en sak till som han faktiskt är rädd för. Han kan drabbas av enorm ångest när han ska sjunga från hjärtat framför andra. Där går gränsen.
– Det är så fruktansvärt naket, säger han.
Tareq berättar en rolig anekdot om när han i samband med ett program för SVT mer eller mindre kände sig tvungen att sjunga. Han fick gå till en sångpedagog som, efter att ha hört hans röst, utbrast: “Vilket slöseri att du inte satsar på sången!”
Men hennes uppmuntrande ord fick inte Tareqs fobi att försvinna. Snarare växte den.
– Jag glömmer aldrig de där dagarna. Jag kände att jag hade ett slags sångplikt för SVT och jag gick upp på scenen på ett torg i den stad där jag skulle uppträda. Sedan minns jag inget mer för jag fick en blackout. Du anar inte hur känslomässigt dränerande dessa dagar var för mig. På riktigt, jag grät massor. Efter uppträdandet satt jag helt utmattad på en trottoarkant när en äldre dam kom fram. Hon sa: “Nästa gång du kommer hit kan du väl laga mat i stället?” Sedan dess har jag inte stått på scen, skrattar Tareq.
Man ser hur det vrider sig inom honom bara han pratar om sångincidenten. Han håller med om att det är märkligt, för alla i hans släkt är väldigt musikaliska, hans mamma har till exempel sjungit på operan.
Svårt släppa kontrollen
Tidigare i höst meddelade Tareq och hustrun att de valt att separera. Tillsammans har de dottern Ellen, som idag är 18 år. Som tonårspappa beskriver sig Tareq som “uppmuntrande och stöttande”.
– Jag hoppas att Ellen känner att jag låter henne få stå på sina egna ben men även att hon får lov att göra sina egna misstag. Att släppa kontrollen över henne är något jag får jobba med hela tiden. Jag kan oroa mig en hel del, men låter det inte gå ut över henne.