Madeleine Westin om stora livsbeslutet: “Vi har inte ångrat oss en enda sekund”

Madeleine och Claes kände varandra som barn. Och när de många år senare möttes igen var båda redo för en ny relation. Då fattade de ett livsavgörade beslut: att flytta från Stockholm med sina fem barn.

Madeleine Westin

Ålder: 55 år.
Familj: Sambon Claes, fem barn mellan 20 och 25 år, varav två är bonusbarn.
Bor: På Häringehalvön i Stockholm.
Gör: Meteorolog och journalist.

Äventyrare med väder som specialitet – så beskriver Madeleine Westin, TV4:s mesta meteorolog, sig själv.

Efter 30 minuter med bil från Stockholms innerstad befinner man sig ute på landet vid Häringehalvön där Madeleine och hennes sambo Claes – eller man som hon kallar honom, trots att de inte är gifta – driver sin gård. Den är vackert belägen bland hästhagar och har utsikt mot havet.

– Där nere i viken har vi vår roddbåt och lite längre bort ligger vår segelbåt, säger Madeleine och pekar ner mot vattnet som glittrar och skimrar i solen.

Madeleine tar mig med på en rundtur bland ägorna och vi hamnar i stallet, där hennes tre hästar står och irriterar sig på ihärdiga bromsar. Ridning har varit ett stort intresse ända sedan Madeleine var ett litet barn och idag är det stunden med hästarna som blivit hennes största glädje och avkoppling i livet.

– Sedan ett tag tillbaka ordnar vi turer med westernridning. Det är olika små sällskap, ofta par, som kommer hit och vill testa ridning med våra westernhästar, säger Madeleine.

Hon förklarar att dessa quarterhäster tillhör de mest väluppfostrade och arbetsamma av alla hästarter.

Madeleine älskar den sköna mentaliteten från USA och under turridningarna satsar de helhjärtat på westernstilen, med cowboykläder och allt.

Madeleine mår som bäst när hon får vistas ute i naturen. Så har det alltid varit.

– Det är inte vädret i sig som gjorde att jag ville bli meteorolog utan snarare att vara utomhus och att planera aktiviteter efter väder, säger hon.

Ville bli astronaut

Efter naturvetenskapliga linjen på gymnasiet och några års resande sökte hon sig till Försvarsmakten som meteorolog efter tips av en kompis.

Efter 5,5 års studier på fysikerlinjen med inriktning meteorologi blev hon färdig kapten och meteorolog i Flygvapnet.

Under åren på universitetet hann hon delta i en Nordpolenexpedition och även söka till astronaut, vilket hon gjorde samtidigt som Christer Fuglesang. Men det var han som knep platsen, säger hon med ett skratt. Som meteorolog och befäl arbetade hon flera år på flygflottiljerna vid Karlsborg och Uppsala samt på marinens helikopterdivision vid Berga.

– Meteorologvärlden är inte så stor och en av mina tidigare kollegor hörde av sig om extraknäck på Sveriges Television. Jag jobbade där under ett år. Sedan hörde TV4 av sig och jag har varit där sedan 1993. Det är snart 30 år sedan jag började, utbrister Madeleine och berättar att hon är den meteorolog som idag varit längst på tv.

Madeleine berättar att det hänt mycket i hennes yrke under alla dessa år – dels alla klimatförändringar, dels har tekniken förändrats enormt. Och det finns nu så många plattformar som nyheter och väder sänds från.

En av de stora fördelarna med yrket är variationen.

– Jag är chef för TV4:s väderredaktion och har under alla mina år på tv haft möjlighet att prova på så många olika saker. Jag har gjort flera väder- och vetenskapsrelaterade program men även skrivit flera böcker. Största fördelen är nog att vi, trots att vi sällan är på redaktionen samtidigt, är en stabil, bra och prestigelös grupp som jobbar tillsammans. Jag har väldigt bra kollegor, konstaterar Madeleine.

Madeleine Westin om stora livsbeslutet:
Madeleine som vi är vana att se henne.
Foto från Instagram

Tar mycket bilder

Hon åker till jobbet mitt i natten för att hinna med morgonens sändningar. När hon kommer hem från tv-huset brukar hon sova en stund. Därefter tar hon en kopp kaffe innan hon kör igång med arbetspass nummer två.

– Att driva en gård med åkrar, djur och skog är ett jobb, eller kanske snarare en livsstil. Att ta hand om alla hästar, kossor och maskiner innebär hårt arbete, säger hon.

– Men ett sådant här liv hade aldrig gått om vi inte delat det här intresset, Claes och jag, säger Madeleine som älskar att livet med gård innebär att man, mer eller mindre, alltid är ute.

– Man går in för att äta eller byta kläder. Resten av tiden är man liksom en del av naturen. Förr om åren reste vi runt en massa. Min mans släkt har en gård på Gotland dit vi ofta reste förut. Vi reste för att ta oss till båten och vi reste för att komma till stallet. Men nu har vi allt samlat här och vi har inte ångrat detta livsbeslut en enda sekund, förklarar Madeleine.

De flyttade hit från stan för några år sedan, innan deras barn flyttat hemifrån. I början blev det en hel del skjutsande, men numera har alla barnen körkort och ingen av dem bor hemma längre.

– Men som du ser så finns det små hus för dem alla att komma och bo i, säger Madeleine och ropar hej till en av sina söner som just kommer ut från en liten rödmålad stuga. Han står med en såg i handen och Madeleine berättar att han håller på att bygga en bänk.

På frågan om hennes barn har en kreativ ådra säger hon att dottern är fotograf och studerar vidare till art director, medan en studerar till journalist. De andra tre barnen är snart färdiga med sina respektive utbildningar till ekonom, läkare och civilingenjör. Och det finns även konst och måleri inom familjen. Själv är Madeleine mycket intresserad av fotografering.

– Jag tar så mycket bilder. Främst fotograferar jag natur eller människor, säger hon och berättar att en dröm hon haft sedan ett tag tillbaka är att en dag få ha en egen fotoutställning.

En gammal flirt

Madeleine erkänner att hon lever sin dröm. Samtidigt har vägen hit inneburit hårt jobb och en hel del slitgöra och det är inte alltid livet varit lätt.

– Precis som livet för de flesta går det upp och ner. Jag har varit med om mycket, som svåra sjukdomar i familjen, skilsmässa och andra saker som format mig till den jag är. Med ålder – men också med många händelser i livet – så tror jag någonstans att man kommer ut som en klokare, starkare och lyckligare person på andra sidan. En del händelser har gjort mig mer ödmjuk för livet och som arbetsledare kan jag till exempel möta andras svårigheter och motstånd med en mer ­ödmjuk inställning.

År 2012 flyttade Madeleine och Claes ihop efter ett par års dejtande. Men sanningen är att de båda hade en flirt redan när de var på ett konfirmationsläger tillsammans. Då var de 13 respektive 14 år gamla.

– När vi nu träffades på nytt, då han jobbade som chef på Sjöpolisen och jag skulle göra ett tv-inslag, hade vi båda skilt oss och levt själva ett tag. Både Claes och jag hade hunnit landa efter våra respektive separationer och vi visste båda vad vi ville och inte ville. Vi kände att antingen satsar vi fullt ut och bygger ut huset i Gamla Enskede, som vi då bodde i, så att alla barn får var sitt rum eller så lägger vi ner allt. Eftersom allt kändes så rätt valde vi att satsa för fullt, säger Madeleine.

Viktigt att tänka på när man väljer att bli en bonusfamilj är att det handlar om ett ständigt givande och tagande, menar Madeleine.

– Det är inte alltid lätt för vare sig vuxna eller barn, men om alla har en inställning där man är beredd att både ta och ge, ha respekt och vara schyst mot varandra kan man få det att funka väldigt bra.

Hon tycker att det känns mycket mer moget och vuxet att träffa någon så här lite senare i livet. Madeleine tror att deras humor och alla skratt är det som håller dem samman.

– Vi skrattar väldigt mycket tillsammans. Jag fastnade också för Claes driftighet, nyfikenhet och smarthet och alla hans roliga och tokiga överraskningar.

Madeleine Westin om stora livsbeslutet:
På gården finns tre fina hästar. Madeleine älskar att rida.

Ni kallar varandra man och fru. Kan ett giftermål vara på gång?
– Det vet man aldrig, haha …

Vad gör dig lycklig?
– Att omge mig med människor som ger energi. Och jag uppskattar att titta på himlen. Jag tycker rent allmänt att det finns en utvecklingspotential när det kommer till att spå väder genom att analysera himlen eller att lära sig mer om stjärnor och planeter. Det tillhör allmänbildningen och ett tips är att lära sig mer om himlen för att kunna göra sina egna väderprognoser.

Finns det något som skrämmer dig?
– Nej, jag är inte särskilt rädd av mig, bara att det ska hända min familj något.

Tror du på en högre makt?
– Ja, något större än det här måste finnas. Som naturvetare söker man alltid tydliga, konkreta svar och det mesta går att få svar på, men ingen har någonsin kunnat svara på rymdens oändlighet. Vår hjärnkapacitet klarar inte av att förstå vad som finns bortom det oändliga och jag tycker det vore deppigt om det inte finns någon högre makt som har svaret på till exempel denna fråga.

Hur har du varit som mamma?
– Väldigt aktiv och närvarande, men jag har säkert curlat dem en hel del.

Vad känner du inför att åldras?
– För mig är utseendet sekundärt. Det viktiga är att jag kan hålla igång och fortsätta med mitt aktiva liv. Jag vill fortsätta att klättra i berg och slänga mig upp på hästen så länge det går. Jag är medveten om att jag, som alltid syns i tv-rutan, ständigt blir granskad på olika sätt, men jag hoppas att det är min profession som väger tyngst. Alla människor har lika många timmar per dygn. Det är upp till var och en att tänka efter vad som är viktigast för en själv för att man ska må bra. Skulle jag på något vis bli orörlig i en arm eller ett ben innebär det en katastrof. Jag skulle inte ens kunna sadla en häst.

Vad har du för framtidsdrömmar?
– Jag önskar att jag hade mer tid, för det finns alltid massor av saker som jag vill göra. Till exempel skulle jag vilja göra ett eget väderprogram där jag får dela med mig av all den kunskap jag har om väderförändringar i både världen och närområdet. Väder är ju så galet spännande och jag har en massa bra idéer om hur man skulle kunna skapa ett nytt roligt program. 

Scroll to Top