• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Välkommen till världens största dansbandsfest!

  Mellan söndagen den 16 juli och lördagen den 22 juli arrangeras världens största dansbandsvecka i Malung för 32:a gången. Hela den lilla byn är engagerad i jättearrangemanget. Vi har träffat några invånare som påverkas mer än andra.

  Välkommen till världens största dansbandsfest!
  Nonstopdans under sju kvällar på sex dansbanor lockar tiotusentals besökare. På dagarna samlas många vid Islandstorget mitt i Malung. (Foto: Jan-Åke Isaksson)

  Dansbandsgeneralen Lars har mycket att göra under veckan.

  Lars Bälter, dansbandsgeneral:
  "Vi ska göra allt för våra gäster!"

  Han har skjutsat en gäst till en bankomat och hjälpt en tysk besökare att åka med i Sten & Stanleys turnébuss.
  – Vi ska inte bara erbjuda de bästa banden, utan göra allt för våra gäster, säger dansbandsgeneralen Lars Bälter.

  Lars Bälter har arbetat som vd och turistchef för Malung-Sälen turism AB i 21 år och gör i sommar sin 22:a dansbandsvecka. Utslaget på ett år går ungefär 40 procent av hans jobb till det stora arrangemanget under vecka 29 – då all vaken tid från nio på morgonen till tre på natten spenderas i eller kring Folkets park Orrskogen.

  – Dagtid finns jag tillgänglig för press och besökare. Kvällstid hälsar jag och en kramvärdinna alla dansgäster välkomna med en välkomstkram. Sedan är jag sambandet mellan blåljusen och arrangörerna om något händer. Efter dansen slutar vid ett på natten åker jag runt på alla danscampingar som finns (mellan 12 och 15 stycken) och stämmer av med campingvakter om hur läget är, samt med ordningsvakter och polis i centrala Malung, berättar Lars.

  Vad betyder dansbandsveckan för dig?
  – Den betyder väldigt mycket. Det är ett stort privilegium att få vara delaktig i ett sådant här stort arrangemang som sätter en liten ort på kartan en gång per år. För många av våra dansgäster betyder den här veckan oerhört mycket. Det blir som ett gift. De måste komma tillbaka, för det är ju så kul under hela veckan.

  Några speciella roliga minnen?
  – Oj, det finns många. För några år sedan kom en dansgäst till entrén och ville betala med kort. Vi tog inte det i entrén då. Så där stod han, helt förtvivlad. Jag skjutsade ned honom till en bankomat på stan så att han kunde ta ut pengar – och mannen blev helt förstummad. Han undrade hur jag hade tid med det och jag svarade att vi gör allt för gästen. "Ja, verkligen. Det här ska jag berätta för många fler", sa han.

  Dansbandsgeneralen avslutar leende:
  – Ett år hade vi ett tyskt dansband som bodde på ett hotell i Vansbro, cirka 30 minuter från Malung. De hade en spelledig kväll och gick på dansen i Folkets park. En av medlemmarna i bandet missade sista bussen hem och då ordnade jag så att han kunde åka med Sten & Stanleys turnébuss. Och det blev väldigt uppskattat.

  Dansbandsveckan i Malung lockar 50 000 gäster!

  Ingela Joelsson har nattöppet på bageriet.

  Ingela Joelsson, bagare:
  "Jag har öppet hela nätterna!"

  Bara några hundra meter från Folkets park Orrskogen håller Malungsbagaren AB till – ett leveransbageri som drivits av Ingela Joelsson ända sedan år 2000. Eftersom en stor del av publiken under dansbandsveckan passerar bageriet på väg hemåt, har hon under de senaste ungefär tio åren erbjudit nattöppet mellan tio ända till fyra–fem på morgonen – och då ringlar kön lång.

  – Många är sugna på matbröd eller fikabröd efter att ha dansat och då är vi redo med nybakat. Jag utökar personalstyrkan från två till åtta under hela veckan och det brukar vara fullt upp under flera timmar varefter folk går förbi. Ryktet har spridit sig ganska fort, ler Ingela.

  Hur förbereder du dig?
  – Jag vill vara ute i god tid vad gäller både att göra klart med personal och att beställa hem alla råvaror. Det krävs en hel del planering så att allt ska flyta på.

  Vad betyder dansbandsveckan för dig och bageriet?
  – Jag gillar dansbandsmusik och gick alltid dit innan, men nu hinner jag inte. Fast jag får ju träffa enormt många gäster som varit där, och även dansbandsmusiker som jag lärt känna. Det är en fantastisk stämning och kul att det händer något i lilla Malung. Alla är glada och inget bråk, jag tror att jag bara har slängt ut en enda person under alla år. För bageriet betyder förstås de stora extrainkomsterna mycket. En del kunder säger att besöket hos oss är en höjdpunkt på veckan – och det är givetvis roligt att höra.

  Dansbandsveckan i Malung engagerar hela bygden.

  Sofia Söderström är ordförande i Malungs parkförening.

  Sofia Söderström, parkföreningens ordförande: 
  "Vecka 29 är det bara parken som gäller!"

  Från någon enstaka pubkväll per månad med 400–500 gäster – till många tusen besökare per kväll i en hel vecka. För Sofia Söderström, ordförande i Malungs parkförening, väntar hårt jobb och ångest för alla timmar borta från barnen – men all glädje och trevliga möten väger ändå upp.

  Till vardags är hon sjukgymnast och politiker – men vecka 29 är det enbart förtroendeuppdraget som ordförande i Malungs parkförening som gäller.
  – Min huvuduppgift är att ansvara för logistik och personal på Folkets park Orrskogen. Det har jag jobbat med ända sedan 1990-talet. Vi är en av delarrangörerna till dansbandsveckan. Förutom att hålla alla lokaler fräscha tar vi hand om servering av fika, dryck och mat för både gäster och våra musiker. Mycket ska synkas med personal, föreningsmänniskor, sjukvårdare och vakter, säger Sofia Söderström.

  Vad betyder veckan för dig?
  – Glädje och många trevliga möten med människor, men också ångest och hårt jobb med många timmar borta från barnen. Men drivkraften finns att få vara med och arrangera detta, som är så viktigt för oss på Folkparken och för samhället Malung.

  Hur förbereder du dig? 
  – Med allt från namnlappar och buffébiljetter som ska fram, fixa det sista i schemat, ordna så att det ser trevligt ut på området, till att städa bort spindelnät från någon bar som inte använts på 51 veckor … I vanliga fall har vi någon enstaka pubkväll per månad med 400–500 gäster, under dansveckan har vi många tusen besökare per kväll. Det är lite ketchupeffekt över allt, allt kommer på en enda gång, sedan är det totaltomt, näst intill vakuumlikt när veckan är över!

  Något speciellt roligt minne?
  – En kväll efter stängning hade en lite överförfriskad kille somnat inne på området. Jag gjorde bara mitt jobb och hjälpte honom in i värmen och ringde efter hans flickvän. Han var mycket tacksam för detta. Nästa dag kom han med blommor som det stod "Tack för i natt" på! Detta var lite svårförklarat för min sambo, skrattar Sofia.

  Möt dansbandstjärnorna

  Dansbandet Streaplers.

  Hej Kjetil Granli i Streaplers!

  Hur många spelningar gör ni ungefär på ett år?
  – 130 kvällar om året.

  Finaste platsen i Sverige?
  – Kärrasand, i Urshult.

  Bästa dansstället?
  – Lane loge, Uddevalla.

  Bästa dansbandslåten genom tiderna?
  – Sommar i Sverige igen med Sven-Ingvars.

  Bästa kvällen på dansbandsveckan?
  – Måndagen, då är det alltid bra stämning. Nonstopdansen med Streaplers och Flamingokvintetten är årets höjdarspelning.

  Värsta kvällen?
  – Bingolotto med 40 graders feber direkt i TV4.

  Hur laddar ni?
  – Det är alltid trevligt att sitta ner bakom scenen med en kopp kaffe och känna lugnet inför en spelning.

  Dansbandet Martinez.

  Hej Sandra Estberg i Martinez!

  Hur många spelningar gör ni ungefär på ett år?
  – Mellan 160 och 170 stycken.

  Finaste platsen i Sverige?
  – Det finns så otroligt många fina platser i Sverige. Ett landskap där jag alltid slås av hur vackert det är, är Jämtland. Vatten och berg i en härlig blandning.

  Bästa dansstället?
  – Oj, vad svårt! Alla dansställen är unika på sina sätt, men måste jag välja blir det Orrskogen i Malung under Malungsveckan. Dansare från hela Sverige möts. Unga som gamla samsas på dansbanorna, det är härligt att se.

  Bästa dansbandslåten genom tiderna?
  – Black Jacks dunderhit Inget stoppar oss nu.

  Bästa kvällen på dansbandsveckan?
  – Tisdag i år. När vi spelar, såklart.

  Värsta kvällen?
  – Det finns ingen värsta kväll, bara bra och bättre!

  Hur laddar ni?
  – Vi peppar varandra, dricker kaffe och gör oss fina inför kvällen. För mig är tiden då jag sminkar mig en uppladdning i sig. Jag förbereder mig mentalt på kvällen och testar även rösten.

  Dansbandet Sannex.

  Hej Andreas Olsson i Sannex!

  Hur många spelningar gör ni ungefär på ett år?
  – 2017 har vi 137 inbokade jobb.

  Finaste platsen i Sverige?
  – Jag har två favoriter, Hjortnäs brygga i Dalarna, samt Forsbacka utanför Gävle – som båda ligger fint utmed vattnet.

  Bästa dansstället?
  – Det hänger generellt på arrangören och publiken. Får vi ett trevligt bemötande, och en uppskattande publik, så räcker det med ett skjul och lite ström. Vi kommer dock inte ifrån att Malung är en tung favorit tack vare mötet med den breda publiken.

  Bästa dansbandslåten genom tiderna?
  – Om man räknar evergreens, och vad folk associerar med dansband, så är det säkert Inget stoppar oss nu eller Leende guldbruna ögon. Men ska jag ta en personlig favorit så är det nog Orden som min mor sa med Lasse Stefanz.

  Bästa kvällen på dansbandsveckan?
  – Nu har vi ju förmånen att spela två kvällar, men annars så får jag väl säga startdagen på söndagen, då det är Guldklavengalan – där vi har haft anledning att fira nu några år i rad.

  Värsta kvällen?
  – Om man inte får någon respons av publiken spelar det ingen roll var man är.

  Hur laddar ni?
  – Den största laddningen sker under uppackningen. Då snackar man och kommer igång. För egen del blir jag peppad av att titta på ett bra musikklipp och att sjunga upp. En sval dusch är härligt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!