• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tre kattälskare: Därför älskar vi våra katter!

  Vissa hävdar att man kan dela upp mänskligheten i katt- respektive hundmänniskor. Vilken grupp du tillhör skulle visa din personlighet – katter som självständiga individer och hundar som flockdjur. Kanske ligger det någon sanning i det. Här får du möta tre kattälskare och deras ögonstenar.

  Tre kattälskare: Därför älskar vi våra katter!

  Suzanne och katten Svans

  Bild 1285900

  Suzanne Axell med hittekatten Svans. Hon är van att ta hand om just hittekatter. Ofta är de skygga och har sjukdomar. "Det är som vi säger i Fråga doktorn - det gäller att gå fram med tomtesteg. Det är ingen quick fix det handlar om", säger hon.

  Suzanne Axell, Tv-profil, har alltid älskat djur – från marsvinet Pricken till hamstern Jåtta och kaninen Muffe.

  Hon växte upp med sin mormors schäferhund Snoddas och kanariefågeln Sarri – och minns sin mammas första katt Kirre lite extra eftersom hon var så himla klok.

  Just katter har alltid legat Suzanne extra varmt om hjärtat – inte mindre än sex hittekatter har valt henne.

  Det Suzanne älskar mest med sitt favorithusdjur är deras värme, tillit och kärlek.

  – Trots att de har gått igenom så mycket svårt har de visat att de litar på mig och älskar mig. Mina katter har gått från att vara tilltufsade av ödet till de finaste vänner i världen som vill gulla mest.

  Just nu är bara Svans kvar – en glad, frejdig svartvit katt från Roslagen.

  – Han är livrädd för främmande och gömmer sig under sängen när obekanta kommer på besök. Men är det bara vi hemma ligger han gärna i soffan och latar sig – med benen i vädret. 

  Suzanne uppmuntrar alla som vill ha katt att besöka de fina katthem som finns i Sverige.

  – Tala med de otroligt duktiga frivilliga som jobbar där. De kan säkert "tussa" ihop dig med en vän för livet. Köp inte katter för "25 kronor tassen". Det är ovärdigt för Sverige och så fina djur, säger hon.

   

  Hans och katten Elsa

  Bild 1285901

  Hasse med katten Elsa, som gömde sig under köksspisen och sängen innan Hasse lyckades fånga upp henne en kort stund för att få vara med på bild.

  Hans Mosesson, skådespelare, är uppväxt med många djur och är egentligen en hundmänniska. Ändå har han haft ett tiotal olika katter genom åren – sedan tre år tillbaka bor Elsa hemma hos honom och hustrun Carola i deras hus i Brottkärr, Göteborg.

  Hur hon flyttade dit är en egen liten historia.

  – Då hade vi bara hunden Morris och min fru ville gärna ha en katt också. Så vi lade ut en fråga på Facebook om någon hade kattungar på gång. Efter ett tag fick vi svar från några vänners vänner till min son att de hade hittat en kattunge utanför deras sommarstuga i Orsa, berättar Hans.

  De frågade sig runt i området, men ingen kände igen den söta lilla katthonan – som sedan fick åka bil ända till Göteborg.

  – Elsa fungerade jättebra tillsammans med Morris, som vi tyvärr vara tvungen att ta bort i höstas. Men nu i vår får vi en ny hundvalp så då har hon någon att leka med igen. Och sätta på plats förmodar jag. För om det var någon som bestämde av Elsa och Morris så var det Elsa. Men de var i stort sett alltid sams och kunde ofta ligga bredvid varandra och sova.

  Vad är det bästa med att ha en katt?
  – Att gosa och leka med den. Sedan har ju katten ett eget liv utanför vårt hus också. Jag tycker att det är lite spännande att de har integritet och inte går med på vad som helst. 

  Hur skämmer du bort Elsa?
  – Genom att prata med henne och ge henne mycket uppmärksamhet. Vi brukar busa och fajtas lite med varandra på skoj. Det slutar i och för sig oftast med att hon klöser mig. Jag försöker att lära Elsa att hålla inne klorna, men det är inte så lätt. 

  Vilken speciell egenhet har hon som utmärker?
  – Vet inte om det finns någon särskild, mer än att hon är en väldigt söt och go' katt som gärna hoppar upp och sätter sig i mitt knä. Skulle väl i så fall vara att Elsa är ännu mer självgående än de katter jag har haft tidigare.

   

  Emma och katten Bertwig

  Bild 1285902

  Emma Hamberg, journalist författare Sverige, utomhus med katten "Bertil".

  Av de fyra katter Emma Hamberg, författare, har haft är bara Bertwig – eller Bertil och Berra som han också kallas – kvar.

  Därför var det jobbigt att se då deras kära husdjur inte alls mådde bra efter familjens flytt från villa och trädgård till lägenheten på Södermalm.

  – Han blev deprimerad av att inte få komma ut, så efter två år gav vi upp. Han fick flytta ner till mina föräldrar och deras torp mitt i de västgötska skogarna. Där mår Bertwig som en prins! All ångest är som bortblåst. Vi åker dit och hälsar på honom mest hela tiden. I sommar flyttar han med oss till vårt sommarställe i Stockholms skärgård. Då kan han sitta på klipporna och få saltstänk på nosen, ler Emma.

  Hur skämmer ni bort honom bäst?
  – Mina föräldrar skämmer bort honom något gruvligt. Jag ligger i totalt underläge där. Han får en brasa att ligga framför varje kväll, en massa god mat och ett evigt klappande. Hemma hos oss fick han lite potatis ibland, vilket var toppen. På den tiden alltså. Nu ligger kall potatis inte så högt i kurs. Om man jämför med strömming …

  Får han något speciellt godis bara för att han är så söt och mysig?
  – Ja, det finns ett litet kattgodis som heter Kattkyssar. En hopkokad blandning av olika fisksorter som man kan köpa i djurbutikerna. De ser ut som små karameller. Bertwig blir galen när han får nos på de där. Kurrar så att grannarna klagar…

  Vilka egenheter har Bertwig som gör honom så speciell för er?
  – Han är vansinnigt social och älskar verkligen att umgås – med dem han känner vill säga. Han sitter alltid med vid middagsbordet, kommer jämt och säger hej, pratar livligt och man kan inte ligga med magen i vädret och frestas. Då lägger han sig där direkt. 

  Emma älskar att katter är så självständiga. Att de tvättar sig själva, sköter sin toalett och ser till att leva ett så bra liv som möjligt på egen hand.

  – Jag behöver inte rädda dem, bara älska dem. Sedan är de ju så söta att jag smäller av. Katter är underbart enkla att sköta. Som att ha en människa till i familjen – men lite mindre och hårigare bara. De kräver social samvaro, innerlighet och kärlek – och det får man inte slarva med, säger Emma Hamberg.

   

  Delar av artikeln är hämtad från Hemmets Journal nr 15, 2016.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!