• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nu väntas nya småttingar i kungafamiljen!

  Dags för tillökning igen i den svenska kungafamiljen – och den här gången blir det dubbelt upp! I mars föds kronprinsessan Victorias och prins Daniels andra barn och bara en månad senare blir prins Carl Philip och prinsessan Sofia föräldrar för första gången.

  Nu väntas nya småttingar i kungafamiljen!

  För många av oss känns det nog som igår när Victoria, Carl Philip och Madeleine var små.

  Och det är numera många generationer kungliga småttingar som visats upp på bild för svenska folket.

  Bild 1283087

  Kungafamiljen på Victoriadagen, Solliden 1986.

  Fast en sak är sig lik – det är samma förtjusta suckanden över de söta småttingarna, samma stolthet hos föräldrarna. Och hur är det med likheten mellan barnen i den bernadottska släkten? Ja, döm själva i vår kavalkad av små kungligheter i sex generationer.

   

   

  Klart man vill ha ett till..

  Bild 1283088

  ...när det blev så himla bra första gången! Kronprinsessan Victoria och prins Daniel, stolta föräldrar till solstrålen Estelle, väntar sitt andra barn i mars. Envisa rykten gör gällande att det blir en pojke den här gången. Bilden är tagen vid prins Nicolas dop i höstas.

   

  Än så länge bara två...

  Bild 1283089

  Men i april föds prinsessan Sofias och prins Carl Philips första barn! Bilden är tagen under ett besök i Sofias hemtrakter i Älvdalen i Dalarna i höstas.

   

   

  6 generationer kungliga gullungar

  Bild 1283090

  Nicolas, 2015

  Kungafamiljens yngsta medlem – än så länge!

  Prins Nicolas är hertig av Ångermanland och sexa i den svenska tronföljden. Under sitt första officiella framträdande, dopet den 11 oktober förra året visade han tydligt ett hett temperament, men sånt kan ju ändra sig.

  Han döptes till Nicolas Paul Gustaf. Paul är efter farfar och pappa Chris som har det som andra namn och Gustaf är förstås efter morfar, kung Carl XVI Gustaf.

  Valet av tilltalsnamnet Nicolas väckte viss förvåning, men det har förekommit i kungafamiljen tidigare. Målarprinsen Eugen hette Nicolaus i mellannamn och faktum är att den nye unge prins Nicolas delar alla sina namn med morfars fars kusin, Lennart Bernadotte på Mainau. Han hette Gustaf Lennart Nicolaus Paul.

   

  Bild 1283091

  Leonore, 2014

  Ett år gammal och redan berest!

  Leonore, prinsessan Madeleine och Chris O´Neills förstfödda kom till världen i New York den 20 februari 2014.  Sedan höll en lycklig pappa presskonferens.

  Prinsessan Leonore Lilian Maria, heriginna av Gotland, är numera londonbo och redan på väg att bli perfekt tvåspråkig. Hon är femma i den svenska tronföljden. Det är hon förstås än så länge omedveten om, men hon poserar med den ledighet och otvungenhet som anstår en kunglighet.

  Bild 1283092

  Ja, otvungenheten var total när hon på lillebrors Nicolas dop med kunglig otvungenhet visade upp sina nya underbyxor för alla gästerna och den samlade pressen. Pappa Chris mungipor gick upp till öronen. Ja, och och inte bara hans!

  Bild 1283093

   

   

   

  Bild 1283094

  Estelle, 2012

  Med mycket bus i blicken

  I kjol av guldtyg, uppkrupen i finaste röda sidensoffan och med mycket bus i blicken. Ett officiellt foto av en liten kunglighet på 2010-talet. Kungaparets äldsta barnbarn och Sveriges blivande drottning Estelle charmar alla hon möter och tycks alltid glad. Hon bor på Haga där morfar tillbringade sina första fyra år.

  Estelle är född den 23 februari 2012 på Karolinska sjukhuset i Stockholm. På bilden är hon drygt två år, idag är hon fyra och går på förskolan Äventyret i Danderyd. En så kallad ur- och skur-förskola där barnen vistas mycket utomhus i alla väder och lär sig mycket om naturen.

  Bild 1283095

   

   

   

  Bild 1283096

  Madeleine, 1982

  Söt och mycket bestämd

  Det var tidigt svenska folkets intryck av prinsessan Madeleine, född den 10 juni 1982. Bilden, tagen på Solliden på Öland, 1980, motsäger inte den saken. Idag är Madeleine gift, tvåbarnsmamma och kallas ofta i internationell press för Europas vackraste prinsessa. Och jodå, hon har alltid gjort som hon vill.

  Bild 1283097

  Kungaparet med Madeleine 1986.

  Madeleine var redan i tonåren omskriven som partyprinsessa, vilket gjorde mamma Silvia rasande. Hon förlovade sig 2009 med juristen Jonas Bergström och bröllop planerades till 2010, samma år som Victoria skulle gifta sig. Förlovningen med Jonas bröts dock och Madeleine flyttade – flydde, sa en del – till USA där hon träffade den stora kärleken, Chris O´Neill. Efter att ha bott i New York och sedan en kortare tid i Sverige har nu Madeleine och Chris, numera tvåbarnsföräldrar, bosatt sig i London.

  Bild 1283098

  Madeleine och Chris tillsammans med barnen Leonore och Nicolas.

   

   

  Bild 1283099

  Carl Philip, 1979

  Med badlakan och tandborste

  Faktum är att den glada bilden, tagen 1979, på prins Carl Philip är smått historisk. Det är en av de sista bilderna på Carl Philip som kronprins. När han föddes den 13 maj 1979 hade Sverige så kallad agnatisk tronföljd, vilket innebar att kronan bara kunde ärvas av en man. Efter en grundlagsändring infördes dock den 1 januari 1980 så kallad full kognatisk tronföljd, vilket innebär att den förstfödde, oavsett kön, ärver kronan. Det är den enda större förändringen av tronföljden som gjorts sedan 1810.

  Carl Philip har aldrig beklagat sig över den saken. Hans passioner i livet är sport, bilar, design, natur och friluftsliv – och Sofia, hans fru sedan juni förra året. Och nu blir hon och den glade grabben på bilden föräldrar!

   

   

   

  Bild 1283100

  Victoria, 1977

  I väntan på tomten.

  Prinsessan Victoria – då ännu inte kronprinsessa – hemma på Stockholms slott. Det var en mycket stor händelse när hon kom till världen den 14 jul 1977. Inte på 180 år hade en svensk drottning fött barn i Sverige. Statsminister Thorbjörn Fälldin inspekterade den nyfödda och konstaterade att det var ett vackert barn.

  Så lik andra barns som möjligt, var vårt kungapars besked om hur Victorias uppväxt skulle bli. Ja, sedan har vi – fast på avstånd, förstås – kunnat följa henne genom utbildning, förälskelse, giftermål och oändligt många officiella uppdrag.

  Victoria röstas gång efter gång fram som den populäraste medlemmen av kungafamiljen. En gång blir hon den första regerande Bernadotte-drottningen.

  Bild 1283101

  De blivande föräldrarna Victoria och Daniel väntar sitt andra barn i mars i år.

   

   

   

  Bild 1283102

  Carl XVI Gustaf, 1946

  En alldeles nybliven kronprins.

  Fast den roliga och söta hunden känns viktigare. Vår kung, Carl XVI Gustaf, 4 år, tar sig kärleksfullt an uppgiften att passa en av drottning Louise tre pekingeser. Det är den 23 november 1950 och unge Carl Gustaf har tre veckor tidigare, i samband med Gustav V:s död den 29 oktober blivit Sveriges kronprins. Hans farfar har blivit kung Gustaf VI Adolf och hans andra hustru Louise drottning av Sverige. Bilden är tagen på Haga slott där unge Carl Gustaf växte upp tilsammans med sina fyra storasystrar, de bedårande och flitigt fotograferade Hagaprinsessorna.

  Idag är det Estelle, barnbarn till knatten på bilden, som står i centrum där. Men snart får hon dela med sig av uppmärksamheten!

   

   

  Bild 1283103

  Gustaf Adolf, 1906

  Med bara små fötter.

  Vår nuvarande kungs far, prins Gustaf Adolf har nyss blivit storebror för första gången. Och fått en boll… Lillebror heter Sigvard. Året är 1907. Gustaf Adolf skulle komma att få fler småsyskon, systern Ingrid, sedermera drottning av Danmark, föddes 1910, prins Bertil 1912 och Carl Johan 1916. När deras mamma, kronprinsessan Margareta, gick bort, bara 38 år gammal, i blodförgiftning 1920 var hon gravid med sitt sjätte barn.

  De fem barnen skulle 1923 komma att få en styvmor, Louise Mountbatten, sedermera drottning Louise. Hon möttes med viss misstänksamhet, men den 17-årige Gustaf Adolf välkomnade henne med stor vänlighet och värme. Han dog 1947 i en flygolycka och efterlämnade liksom sin mor fem barn, den yngste var vår nuvarande kung.

   

   

  Bild 1283104

  Gustaf VI Adolf, 1882

  "Gamle kungen".

  Gustaf VI Adolf (1882-1973) i klänning, som brukligt var och med pigg blick 1883. Han är det första barnet till Sveriges kronprins Gustaf och kronprinsessan Victoria, som bara är 24 och 20 år gamla. Tyskfödda Victoria var bara 18 år när hon förlovade sig och nyss fyllda 19 när hon gifte sig med Sveriges kronprins. Det var kung Oscar II som tycket giftermålet var en god idé, eftersom han ville knyta tätare band mellan Sverige och Tyskland.

  Gustaf VI Adolf föddes på Stockholms slott den 11 november 1882 och hade två yngre bröder, prins Wilhelm, född 1884 och Erik född 1889. Erik var epileptiker och lätt utvecklingsstörd och hölls avskild från resten av familjen. När han dog som 29-åring i spanska sjukan fanns ingen från familjen vid hans sida trots att dödsfallet var väntat.

   

   

  Bild 1283105

  Gustav V, 1858

  Men det är ju jag!

  Kung Gustaf V, 83 år gammal, vid ett porträtt av sig själv som treåring. Året är 1941 och Sveriges konung besöker utställningen Barnet i konsten på Nordiska museet i Stockholm. Utställningen arrangerades till förmån för Ericastiftelsen, som hjälper barn och ungdomar som fått psykiska problem efter svåra händelser.

  Kungen, son till Oscar II och Sofia av Nassau, föddes den 16 juni 1858 på Drottningholms slott där vårt nuvarande kungapar idag bor. Han växte upp tillsammans med tre bröder, Oscar, Carl och Eugen och ansågs som barn vara svag och klen. Han behandlades därför som barn med elektricitet (!). Han inte bara överlevde utan växte upp till en frisk person som spelade tennis fram till 88 års ålder – och levde tills han var 92.

  Gustaf V blev kronprins redan som 14-åring, i samband med att Karl XV dog och Oscar II blev kung. Tonåringen togs då genast ur Beskowska skolan och påbörjade en regelrätt utbildning till tronföljare.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!