• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sveriges goaste frisör: Manuela är kandidat nr 2

  Visst har Manuela i sin Salong Hårmoni fått höra att hon låter som drottning Silvia. Det ler hon gott åt. 2009 lämnade Manuela Tyskland och hittade hem. Nu fyller hon Viskan i Medelpad med fina frisyrer och glada skratt.

  Sveriges goaste frisör: Manuela är kandidat nr 2

  Livet i lilla Viskan, strax utanför Sundvall, har inte varit sig likt sedan Manuela Lampe, 53, öppnade sin salong. Den har blivit byns mötesplats och Manuela fixar frisyrer och sprider glädje.

  Många nomineringsbrev lovordar Manuela, både som yrkeskvinna och härlig medmänniska. Hon tycks ha en sällsynt förmåga att göra andra människor glada.

  – En dag utan skratt är en bortkastad dag, försäkrar Manuela, vars salong ligger vid kanten av älven Ljungan, med en bedårande vy över landskapet.

  Hon är uppväxt i Bonn-Kölnområdet i Tyskland och klippte redan som barn håret på sina dockor. Manuelas mamma hade en dröm om att bli hårfrisör, men de fem barnen tog all tid och ork.

  Det blev Manuela som uppfyllde mammans dröm. Hon började en lärlingsutbildning till frisör vid 15 års ålder och stod tre år senare stolt med ett gesällbrev i handen.

  Med åren slipade Manuela sina färdigheter så till den grad att hon ombads arbeta som frisörlärare. En stark inre drivkraft att utvecklas fick Manuela senare att plugga företagsekonomi och arbeta tio år i affärsvärlden.

  – Jag fick ofta höra att frisörer var dumma. Jag ville inte vara dum, utan bevisa att jag kunde lära mig annat. Men arbetsdagarna var väldigt långa och det var inte ofta vi skrattade...

  Manuela började sakna kontakten med sina kunder i salongen och återvände till frisörlivet.

   

  Snart fullbokat
  2009, när barnen Steven och Diana var stora nog att leva sina egna liv, flyttade Manuela till Sverige. Hon hade fått kontakt med en ungdomskamrat som bodde i Ljungaverken utanför Ånge och tyckte om naturen från första stund. Det blev en kort romans men när förälskelsen svalnat valde hon att stanna kvar.

  – Jag var fascinerad av att jag kunde gå en promenad i skogen utan att träffa på en enda människa. Det hade jag aldrig upplevt i Tyskland!

  Hon talade engelska i nio månader, men lyssnade uppmärksamt på andra. Då hon fick börja på SFI, Svenska för invandrare, fanns svenska språket i hennes huvud och hon började våga prata.

  – Jag fick praktikplatser, jobbade inom skogsvård. Sedan arbetade jag som frisörlärare på Bräcke gymnasium i ett och ett halvt år. Sen fick jag idén att öppna salong i Långhuset.

  Bild 1286412

  Långhuset var förfallet och saknade el när Manuela flyttade in, men nu är det fullt av liv och rörelse.

  Viskan har runt hundra invånare. I Långhuset fanns inget golv, huset var vattenskadat och utan el. Men med hjälp av goda vänner från Tyskland, och framför allt särbon Hans-Göran, som bor i närheten, stod salongen klar efter tre månader. Den 1 september 2012 slog Manuela upp dörren för kunder. Hon minns leende mannen hon mötte på byn under renoveringsarbetet, som stillsamt sa:

  – Vad gör du?

  – Jag ska öppna frisörsalong.

  – Ja, men funkar det här?

  Manuela svarade leende:

  – Jag gör det ändå!

  Idag är mannen en av favoritkunderna.

   

  Efter tre månader hade Manuela fullbokat. Långhuset var fyllt av skratt, oklippta kunder klev in och kom ut, nöjda och glada. Ryktet spred sig och folk kom resande ända från Östersund. Manuelas mål är tydliga.

  – Jag vill att alla ska få uppleva känslan av att känna sig fina. De som kommer till mig ska må riktigt bra när de går hem. Jag vill inte bara klippa, utan skapa frisyrer. Det vet jag har förvånat en del, att jag inte bara klipper och fönar.

   

  Mötts av öppna armar
  Året därpå dök en stor överraskning upp. Regissören och manusförfattaren John O Olsson hade några år tidigare passerat Långhuset av en slump och blev inspirerad. Det ledde till att Manuela en dag plötsligt befann sig mitt i en inspelningsplats för filmen Miraklet i Viskan. Hon hjälpte skådespelarna med hårvård och fick sitt namn med i eftertexterna.

  – Jag har hjärtat på min tunga, som vi säger i Tyskland. När jag mötte Rolf Lassgård för första gången sa jag: "Du är ingen speciell för mig." Jag menade bara att mina vanliga kunder är allra viktigast. Som tur var förstod han mig och skrattade bara snällt.

  Men Lassgård har inte glömt Manuela utan har redan i ett sms gratulerat Manuela till nomineringen till Sveriges goaste frisör!

  Medan vi pratar har ett par personer hunnit titta in bara för säga hej och byta några ord. Telefonen ringer med nya bokningar. I en vrå i salongen finns en blomma, vars medföljande lapp säger "Tack för att du finns!" När Manuela fyllde år stod blommor utanför dörren.

  Nomineringsbreven beskriver hur Manuela lyser upp hela Viskan, med sin positiva energi. Själv slår hon lite generat ifrån sig och säger:

  – Folket som bor här har verkligen välkomnat mig med öppna armar. Det är deras förtjänst att atmosfären är så fin.

  Men visst gör berömmet henne rörd. Manuela längtar inte ett ögonblick tillbaka till Tyskland. Hon kikar ut genom fönstret mot älvens blanka yta.

  – Jag trivs så bra med människorna här. Vårt samspel fungerar på ett fint sätt. Är mina kunder nöjda, är jag nöjd. När jag står i salongen känns det i hjärtat, att jag har hittat hem.

  Bild 1286413

  Manuelas salong i Viskan har snabbt blivit byns självklara träffpunkt.

  OBS! Från och med 22 september kommer du att kunna rösta på den av slutkandidaterna som du vill ska vinna priset!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!