• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kjell Bergqvist lär barnen i Thailand att simma

  Kjell Bergqvists eget liv har innehållit tillräckligt med dramatik för att kunna fylla ett filmmanus. Numera spenderar han helst sin tid i Thailand där han spelar in film och har startat ett hjärteprojekt – en simskola för thailändska barn.

  Bild 1285031
  För Kjell är Thailand numera lika mycket hemma som Stockholm: -Egentligen hade jag kunnat tänka mig att stanna för gott i Thailand och jobba med simskolan.

   

  Stockholms stadsteaters före detta chef, Benny Fredriksson, har sagt att Kjell Bergqvist nog är den enda skådespelare han träffat som inte är skådis på heltid. 

  Man behöver inte tillbringa någon längre stund i Kjells sällskap för att förstå vad hans forna chef menar. Mycket hellre än att diskutera sin framgångsrika yrkeskarriär visar han bilder från sitt andra hemland, Thailand, och pratar om människorna som är en del av hans vardag där. Exalterat berättar han om simskolan som han och frun Karin nyligen startat. Några av bilderna visar en glädjestrålande Kjell som håller upp en lika upprymd liten thailändsk flicka med simpuffar runt armarna i den nybyggda poolen.

  – Mina kompisar som stod bredvid och tittade sa: "Fan vad du ser lycklig ut Kjelle". Och det var jag verkligen. Egentligen hade jag kunnat tänka mig att stanna för gott i Thailand och jobba med simskolan, medger han.

   

  En klassresaBild 1285032

  Mer om Thailand och simskolan senare. Huvudanledningen till vårt möte är den nyutkomna självbiografin Kjelle Bjerka från Högdalen – där man får följa klassresan som Kjell har gjort. Pappa Sven jobbade tredubbla skift för att försörja Kjell och hans två yngre bröder, medan mamma Märta drygade ut inkomsterna från sitt arbete på långvården med städjobb. När Kjell var 16 år uppdagades det att hans nio år yngre lillebror, Curre, var frukten av en långvarig otrohetsaffär med en överläkare på sjukhuset där Märta arbetade. Skilsmässa följde, men föräldrarna hittade snart tillbaka till varandra och levde sedan tillsammans fram till Svens död 1999.

  – Jag var länge väldigt besviken på morsan för att hon i sju års tid hade lurat oss alla att tro att Curre var farsans son. Jag kände också ett visst förakt mot farsan för att han tog henne tillbaka. Men ju äldre jag blev desto mer beundrade jag honom för att han förlät hennes svek och valde att stanna kvar och hålla ihop familjen.

  Undan för undan dök det också upp tre äldre halvsyskon på mammans sida, som alla hade vuxit upp i olika fosterhem.

  – Mina två äldre halvbröder träffades först på vår mammas begravning. Man kan ju inte annat än skratta åt det, säger Kjell och skakar på huvudet.

  Kjell gick ut nian med höga betyg och drömde om att bli gymnastikdirektör. Den drömmen kraschade när han, ölpåverkad, tryckte upp en päronglass i nyllet på rektorn. Efter den dagen var han inte längre välkommen på gymnasieskolan.

   

  Kusin Svenne

  Kjell flyttade hem till sin äldre kusin Svenne, som vid sidan av jobbet som scenarbetare på Folkteatern försörjde sig som kassaskåpssprängare. Svenne var mån om att Kjell inte skulle gå i hans egna kriminella fotspår. Förutom att ordna jobb åt honom på teatern övertalade han Kjell att söka till Scenskolan och fixade fram en lärare som hjälpte honom att förbereda sig för inträdesproven.

  – Jag hade aldrig tänkt tanken att jag skulle bli skådespelare, det var helt och hållet Svennes förtjänst att det blev så. Att jag klarade mig igenom scenskoleproven berodde nog mest på att jag inte var nervös utan hade inställningen: "Skit samma hur det går". Jag tyckte att livet redan var ganska okej som det var.

  Andra året på Scenskolan träffade Kjell Eva som gick årskursen över honom. Förhållandet varade bara i ett år, men sommaren 1973 återsågs de i en kö på Gröna Lund. Nio månader senare fick Kjell ett brev på posten, där det stod att han blivit pappa till en liten flicka.

  – Man kan lugnt säga att jag blev förvånad över att jag inte hade fått veta något om barnet tidigare, men min grundkänsla var ändå att det var jäkligt kul. Eva hade dock träffat en ny kille som inte ville att jag skulle ha kontakt med min dotter Johanna. Jag försökte verkligen få träffa henne, men våra möten förhalades alltid. Till slut mådde jag så dåligt av situationen att jag, av ren självbevarelsedrift, gav upp och gick vidare.

  Under årens lopp har Kjell haft sporadisk kontakt med sin äldsta dotter.

  – Jag kan tycka att det är tråkigt att Johanna aldrig fick växa upp med sin pappa. Det har nog varit svårt för henne att i tidningar läsa om hur engagerad jag har varit i hennes yngre syskon. Därigenom har det ju blivit tydligt vad hon själv gått miste om.

   

  Bild 1285033
  Det finns många poolområden i Thailand men de är förbehållna turisterna. Simkunnigheten är dålig och flera thailändska barn drunknar varje dag. Kjell och hans fru Karin ville återgälda de ödmjuka och tjänstvilliga thailändarna som i åtta års tid hjälpt de med så mycket.  I början av mars invigdes den tio meter långa bassängen.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!