Personligt
NAMN: Katharina Lindoff.
ÅLDER: 37 år.
YRKE: Vårdlärare (utbildad till operationssjuksköterska).
FAMILJ: Maken Andreas, 38, och barnen Jonathan, 15, Elias, 13, Amanda. 10, och Hannes, 5.
BOR: Villa i Höör.
Så utför du hjärt- lungräddning
1 Leta efter livstecken. Kontrollera om personen andas normalt.
2 Larma 112 om personen inte andas eller andas onormalt.
3 Gör hjärtkompressioner. Placera dina händer ovanpå varandra mitt på personens bröst. Tryck sedan 30 gånger i i jämnt takt två gånger per sekund så att bröstkorgen trycks ned minst 5 centimeter. Släpp upp bröstkorgen helt mellan kompressionerna.
4 Luftvägarna: Se till att luftvägarna år fria genom att böja huvudet bakåt med en hand på pannan och två fingrar under hakan.
Ge två inblåsningar och blås till personens bröstkorg höjer sig. Fortsätt varva med 30 kompressioner och två inblåsningar tills du blir avlöst.
Källa: Hjärt- lungfonden
Jonathan hade fått utbildning och träning i hjärt-lungräddning genom skolan. Det kan ha räddat livet på mamma Katharina.
Att fyrabarnsmamman Katharina Lindoff, 37, från skånska Höör lever idag är ett mirakel. Att hon dessutom klarade sig utan hjärnskador eller andra men, efter att ha varit kliniskt död i åtta minuter, är smått otroligt.
Hon kommer inte ihåg något från den dramatiska tisdagen i november. Det sista hon minns är att hon mådde bra när hon gick och lade sig på måndagskvällen.
– Jag var sedan uppe på morgonen innan barnen gick till skolan och jag pratade i telefon både med min man och med min chef. Tydligen ska jag ha klagat på att jag kände mig yr, men det minns jag inte, säger Katharina som är utbildad operationssjuksköterska och arbetar som vårdlärare.
Vad som sedan hände är det ingen som exakt vet. När äldsta sonen Jonathan kommer från skolan på eftermiddagen tror han Katharina tar en tupplur på soffan och går därför till sitt rum.
Strax efter klockan halv tre kommer Amanda, 10, hem. Hon ropar på sin mamma, men får inget svar och lyckas inte väcka henne. När hon kollar Katharinas mobiltelefon ser hon att det finns flera missade samtal sedan klockan tio på förmiddagen.
– Jag blev jätterädd och ringde pappa. Han sa till mig att försöka väcka mamma genom att hälla vatten i hennes ansikte, berättar Amanda.
När inte det hjälper springer hon till Jonathans rum och skriker att det är något fel med deras mamma. När han kommer in i vardagsrummet ser han att Katharina är blå över hela kroppen.
Kan HLR
Jonathan förstår att hans mamma befinner sig i livsfara. Snabbt tänker han igenom allt han lärt sig i skolan om hjärt-lungräddning HLR. Tack vare klasskamraten och HLR-eldsjälen Johan Månsson Christell, 16, har han dessutom precis gått igenom en repetition av tekniken.
– Jag lägger mamma först i framstupa sidoläge på golvet och kontrollerar att hennes luftvägar är fria, berättar Jonathan. Hon andas lite bättre, men det är långtifrån normal andning. Jag ropar till Amanda att hon ska ringa 112.
– Sedan börjar jag med HLR. Jag gör först 30 kompressioner på hennes bröstkorg följt av två inblåsningar. Det gör jag sedan om och om igen samtidigt som jag nynnar discolåten “Stayin’ Alive” för att hålla takten.
Under tiden som Jonathan försöker hålla igång sin mammas hjärta kommer Elias, 12, hem från skolan. Han pratar i telefon med deras pappa Andreas som är på väg hem i full fart.
Åtta minuter efter larmet kommer räddningstjänsten. Då står Katharinas hjärta helt stilla. Den första ambulansen, som anländer strax efteråt, har med sig en bröstkompressionsapparat som Katharina omedelbart kopplas till samtidigt som hon i ilfart förs till sjukhuset i Lund.
Andreas, Amanda, Elias och Jonathan följer efter.
– Just då vet vi inte om Katharina lever när vi kommer fram, säger Andreas.
Knäckta revben
Läkarteamet kämpade i tre timmar innan Katharinas hjärta kunde arbeta på egen hand. På kvällen flyttades Katharina upp på intensivvårdsavdelningen.
Det första hon själv kommer ihåg är att hon vaknade på onsdagen med en intensiv smärta i bröstet. De kraftiga kompressionerna från bröstkompressionsapparaten knäckte hennes bröstben och samtliga revben.
– Jag fick höga doser smärtstillande och var omtöcknad så det dröjde flera dagar innan jag förstod att jag inte varit med om en bilolycka utan att jag hade drabbats av en andningsdepression*.
Vad som orsakade andningdepressionen, som gjorde att hon andades långsammare och långsammare och som till slut fick hennes hjärta att stanna, är inte helt klarlagt. Läkarna tror det beror på att Katharina tog två mediciner som inte får blandas.
– Tydligen finns det något liknande fall dokumenterat, men det är ingen känd biverkning, säger hon.
Efter åtta dagar fick Katharina komma hem. De knäckta revbenen har läkt ihop och i februari kunde hon börja arbeta halvtid.
Hon är mycket tacksam för att hennes barn hittade henne i sista stund och för att HLR-eldsjälen Johan går i samma klass som hennes son. Tillsammans med Johan och Jonathan ska hon dra igång ett projekt för att fler ska få utbildning i HLR.
Jonathan vill inte själv kalla det han gjorde för ett hjältedåd.
– Jag är bara glad att mamma lever och att hon varken är blind eller förlamad. Det är det enda som är viktigt för mig, säger han och ger sin mamma en kram.
* Andningsdepression är ett medicinskt tillstånd då andningscentrum i hjärnan slås ut och personen förlorar förmågan att andas.