Kanelbullar blev succé på Bali!

Lotta och Johan Lassesson drömde om att förändra sitt liv. I dag driver de populära Café Smörgås på Bali.


På Café Smörgås i semesterorten Sanur på paradisön Bali, sitter Johan och Lotta Lassesson och dricker färskpressad juice i skuggan av ett träd. Kaféet är deras livsverk.

Det är liv och rörelse. Människor kommer och går och personalen har fullt upp med att servera kaffe och juice, smörgåsar och sallader, pastarätter och fikabröd. Och så förstås, bästsäljarna: kanelbullar och äppelkaka.

– Kaféet sköter sig nästan helt självt numera. Vi tar mest hand om bokföring och löneutbetalningar, förklarar Johan Lassesson, 50.

– Vi har väldigt mycket tid för varandra, för familjen och våra fritidsaktiviteter. Vi lever det liv vi en gång drömde om, säger Lotta Lassesson, 48, och fortsätter:

– Att våga ta steget är det bästa vi gjort!

Annat var det för tio år sedan. Då bodde familjen i Stockholmsförorten Bromma. Johan drev en byggfirma med 16 anställda. Lotta jobbade på Svenska Spel.

De var fullt upptagna av karriärerna och speciellt Johan kände av stressen och pressen av att vara egen företagare. Alltid var det ont om tid.

– Vi hade en längre tid funderat på att skapa en förändring i våra liv, men vi visste inte riktigt hur, förklarar han.

Annons på Blocket
Vändningen kom våren 2005. Johan satt och tittade på annonser på köp- och sälj-tjänsten Blocket på nätet.

– Plötsligt fick jag se en annons om ett litet hotell på Bali, säger han.

Priset var beskedliga en och en halv miljon kronor.

Johan slängde sig på telefonen och ringde Lotta.

– Jag sa på en gång: “Vi köper”, berättar Lotta.

De reste till Bali på sommaren 2005, tittade på hotellet, bestämde sig och skrev ett avtal. Övertagandet skulle ske vid kommande årsskifte.

Tillbaka i Sverige avvecklade Johan byggfirman och Lotta sa upp sig.

Då kom den första ordentliga motgången. I oktober drabbades Bali av ett terrorattentat. Några självmordsbombare sprängde sig i luften mitt i turistkvarteren. 26 människor omkom och ett hundratal skadades.

Omedelbart fick det effekter på turismen. Det här var helt fel tidpunkt att driva hotell, men Johan och Lotta hade redan skrivit kontrakt.

– Vi tänkte att det värsta som kan hända är att det inte går ekonomiskt, men då är det bara att flytta tillbaka till Sverige, söka jobb, ta nya lån och köpa en bostad, berättar de.

Inte mycket jobb
22 december 2005 åkte de. Med sig hade de tre resväskor med några cd-skivor, dator, böcker och leksaker till barnen. Kläder köpte de på plats.

Det första året bodde de i en lägenhet på egna hotellet. Det var praktiskt och billigt. I lugn och ro kunde de leta efter ett hus att hyra. Siri började på dagis och de skaffade barnflicka till Sara.

Johan och Lotta koncentrerade sig på att driva hotellet, som bara hade ett tiotal rum. Fyra anställda kom med på köpet.

Det visade sig att flera av deras hotellgäster var långliggare och bodde där flera månader i taget.

– Eftersom de aldrig checkade ut fanns inte så mycket jobb att göra, berättar Johan.

Det sådde ett frö att starta en till verksamhet. Varför inte ett svenskt kafé?

Sagt och gjort, det fick nys om en lämplig lokal i Sanur-området, och började i liten skala.

I början gick försäljningen trögt. Men succén kom med kanelbullarna. De blev populära. Även deras äppelkaka föll gästerna i smaken.

– Det var mamma Kerstins recept på kanelbullar. Det ska vara mycket pärlsocker på, berättar Lotta.

Ändå var det ingen dans på rosor. Utgifterna var stora, intäkterna osäkra och det fanns stunder då det var tomt i kassan.

– Uppbyggnadsåren var ganska mentalt stressande. Vi visste inte om vi skulle klara det. Det tog ett tag innan vi kände att vi hade en plattform, och hade råd med skolavgifter åt barnen, säger Lotta.

Många misslyckas
Men paret kämpade på. Efter tre år med Café Smörgås kände de att verksamheten var så stabil att de kunde slappna av.

Under tiden hade de nappat på ett erbjudande att sälja hotellet. De fick tillbaka en rejäl slant och kunde lägga mer kraft och pengar på kaféet.

I dag är Café Smörgås en institution på Bali men konkurrensen är hård. Nästan varje vecka öppnas nya restauranger och kaféer.

– Man måste ha en nisch för att lyckas. Vår är den svenska, eller den skandinaviska, och vi försöker hålla en bra kvalitet, förklarar Johan.

Verksamheten har också expanderat till bland annat skolbespisning och man har ett 25-tal anställda. Det dagliga arbetet leds av en förman.

Siri och Sara har hunnit bli elva respektive nio år och går på en internationell skola.

Förutom barnflickan har familjen numera ytterligare en anställd som tar hand huset, trädgården och rengör simbassängen.

Under sina år på Bali har Johan och Lotta sett andra svenskar försöka etablera sig här, men de flesta misslyckas. Många har fel strategi.

– De har kvar ena foten i Sverige, kanske ett hus eller något annat. Då satsar de inte 100 procent, säger Johan.

– Vi var så inställda på att stanna här och hade egentligen ingenting att återvända till. Vi hade pressen på oss att lyckas, förklarar de båda.

Några hundra meter från Café Smörgås slår vågorna in från Indiska Oceanen. På stranden ligger turister under parasoller nedstuckna i den fina sanden.

Det här är det paradis som Johan och Lotta drömde om i många år. I dag är det deras vardag.