• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Micke vann HJ:s stora pris - nu bjuder han på glassfest!

  Den varma omtanken om barnen gick rakt in i hjärtat på läsarna. Nu har de sagt sitt. Micke Nyström från Åhus valdes till Sveriges bästa busschaufför!

  Bild 1286376

  Micke är en riktig familjeman och här grattas han av döttrarna Michaela och Rebecca, samt hustru "Milla" och sonen Kim. 

  Micke Nyström, 50, kör buss mellan Yngsjö och Åhus när jag ringer upp. Han berättar att det är en strålande solig höstdag vid kusten, trots att andra delar av Skåne varit nästan dränkta av regnet.

  Micke är ensam i bussen då han får det glada beskedet att han utsetts till Sveriges bästa busschaufför. Men jubelropet hörs nog långt och säkert är leendet soligt:

  – Det menar du inte? Ahh, men harregud! Fasen, vad jag blev glad! hojtar han på sin trivsamma skånska!

  – Nu vill jag krama alla barn som jag kör var dag! Och så min familj så klart! Och så alla som har röstat på mig. Sjukt roligt, det här!

  Micke var kandidat nummer två i tävlingen, han som blivit känd i bygden för sitt omtänksamma sätt att sköta skolbussen. Micke månar om barnen, kan deras namn och vet vilka fritidsaktiviteter de har. Kommer de inte till bussen en morgon, ringer han en förälder och hör att allt är i sin ordning.

  Han får mängder med förtroenden, om tjafs med kompisar, bekymmer hemma eller förälskelser. Micke hjälpte till och med en grabb i nian att klara kursen i matematik!

  Barn ska ha det tryggt och bra, säger hans yrkesfilosofi. Så ser Micke någon som inte verkar ha det bra, då gör han något åt det.

   

  Medvind

  Lite nervöst har det varit att vänta på att rösterna räknats, tillstår Micke, medan glädjen tydligt hörs i rösten.

  – Jag har väl försökt hålla hoppets låga vid liv, men inte haft en aning om hur det skulle sluta. Jag känner största respekten för de andra kandidaterna. De har alla varit goa på sitt sätt. De skulle jag också vilja krama om just nu.

  Men nog har Micke känt att han haft medvind. Responsen var enorm efter presentationen som publicerades i HJ 36.

  – Oj, så många som kommit fram och pratat efter det, också människor som jag knappt känner. Släktingar jag inte haft kontakt med på tio år har ringt och gratulerat! Andra medier hörde av sig och väntar nu på resultatet Den här tiden kommer jag aldrig att glömma, roligt så in i bomben!

  Det var Mickes pappa som en gång ville att han skulle söka den lediga tjänsten som skolbussförare. Pappan gick dessvärre bort i sjukdom innan sonen fick jobbet. Den sista tiden tog Micke ledigt för att vara med honom. Det är åtta år sedan.

  – Jag tror varken på andar eller spöken, har aldrig gjort. Jag har inte heller drömt om min pappa en enda gång sen han gick bort. Men i lördags natt drömde jag om honom, han kom emot mig och log! Och två dagar efter ringer du! Det är så jag får gåshud!

   

  Glasskalas

  Ett första pris på 50 000 kronor heter duga. Men även om Micke inte vunnit, hade han nog ändå känt sig som en segrare.

  – Jag tänker att någon som läst om mig, kanske tycker att jag arbetar på ett vettigt sätt med barnen, och blir inspirerad av det. Det vore också en belöning, slår han fast.

  – Det har också varit bra att yrket lyfts fram, att vi vanliga förare fått synas. Det finns ett stort värde i det.

  Prispengarna kommer att gå till ett glasskalas för Mickes skolbarn. Har de aldrig ätit glass tidigare, så ska de få äta glass då!

  – Folk har sagt att tänk om du vinner och alla pengarna går till glass! Då får det bli så. Faktiskt är det också skolungarnas förtjänst att jag är här idag. Hade jag inte trivs med dem, hade jag kanske ställt mig i en kiosk istället.

  Men nog ska det bli lite slantar över till familjen, som består av hustru Camilla och barnen Kim, 26, Michaela, 23 och Rebecca, 21. En gemensam aktivitet för den sammansvetsade familjen är väl tänkbar, även om Micke inte hunnit fundera så långt.

  – Tidvis har jag jobbat extremt mycket och varit borta från familjen. Jag var killen som aldrig kunde säga nej, när någon ville ha hjälp. Det har jag dåligt samvete för, säger Micke.

  – Å andra sidan har jag alltid lagt den lediga tid jag haft på familjen. Min fru skrattade och frågade en gång om jag inte ville gå ut med grabbarna och ta en öl. Jag sa nej. Det finns väl inget bättre än att vara hemma.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!