Gustav Fridolin: Tillvaron ställdes på ända när mor blev sjuk

När Gustav gick i femte klass gav läraren honom som straff att titta på en partiledardebatt på tv! Inte kunde läraren ana att den uppgiften skulle leda till en spikrak politisk karriär…

Personligt

NAMN: Per Gustav Edvard Fridolin.

ÅLDER: 31 år.

FAMILJ: Hustrun Jennie och dottern Charlie.

BOR: I Stockholm.

YRKE: Folkskollärare, riksdagsman och språkrör för Miljöpartiet.

Gustav Fridolin: Tillvaron ställdes på ända när mor blev sjuk

Gustav Fridolin trivs som allra bäst i naturen kring Vittsjö i norra Skåne. Där föddes hans politiska intresse som gjorde att han redan som 13-åring åkte på sin första partikongress.

 

Himlen öppnar sig och vräker sitt innehåll över mig och fotografen Lars när vi står och väntar på Gustav Fridolin invid sjön hemma i hans kära Vittsjö. Vi springer tillbaka till bilen och kastar oss in. Medan vi pustar ut och torkar glasögonen öppnar sig dörren i den mörka hyrbilen bredvid och Gustav tittar ut.

– Mitt Vittsjö visar sig från sin sämsta sida idag, konstaterar han innan han kvickt tvingas ta skydd bakom bildörren igen.

Ett par minuter senare tittar solen fram och vi går upp till Café Sjöstugan. Det är stängt och vi tänker just sätta oss vid de tomma borden på verandan när dörren öppnas.

– Men tjänare, Gustav. Klart ni ska sitta inne. Kom in så bjuder jag på kaffe.

Det är Oskar Andréasson som för året arrenderar kaféet, storebror till en av Gustavs gamla klasskamrater. Vittsjö är litet, alla känner alla. Det är klart att Oskar bjuder på kaffe!

– Jag minns inte att jag längtade härifrån när jag var ung, berättar Gustav när vi slår oss ner med var sin kaffekopp i det ombonade rummet, fylld med Vittsjörekvisita.

– Att det är en liten by där alla känner alla är naturligtvis ett tveeggat svärd. Om jag var stökig i klassen visste alla det, men min bakgrund i det lilla samhället har också givit mig ett lugn och en trygghet som jag har burit med mig genom alla år… Och Vittsjöbo kommer jag alltid att vara, oavsett var jag för tillfället har min bostad.

Gustav Fridolin: Tillvaron ställdes på ända när mor blev sjuk Gustav talar en mjuk dialekt som de som bara har dimmiga begrepp om språkets finare skiftningar kallar skånska. Vi som kommer från landsändan i fråga vet precis vad det är: göingska. Inte särskilt bred med ändå tydlig. En dialekt som skvallrar om hans ursprung i den delen av Skåne som gränsar till Småland. Snapphaneland.

Gustav Fridolin tar ofta avstamp i sin egen historia för att understryka politiska poänger. Han har till och med skrivit en hel bok om sin avgudade morfar. Det gör att hans bakgrund är mer välkänd än de flesta andra politikers. I sammandrag: Sladdbarn, uppvuxen med en äldre bror och en äldre syster i lilla Vittsjö i norra Skåne. Fick av sin lärare en straffuppgift när han gick i femte klass: att titta på en partiledardebatt på tv. Något som kom att ha en avgörande betydelse för Gustavs politiska val.

– Där såg jag dåvarande språkröret Birger Schlaug strida mot besparingar i skolan på ett sätt som talade direkt till mig. Och när jag och några av mina kamrater tog kontakt med partiet kände jag att jag trots min ungdom blev tagen på allvar. Man lyssnade på vad jag hade att säga.

Fram till dess fanns det inget som tydde på att lille Gustav skulle välja politiken. Han kan inte minnas att det någonsin talades partipolitik i hemmet och den enda gången det kom på tal var när morfar var missnöjd med några fattade beslut.

– Han hade mycket synpunkter på politikersläktet, både på lokal och nationell nivå. Och det var inga snälla saker han hade att säga.

Relationen med morfadern har Gustav vittnat om många gånger, vilken viktig person han var i Gustavs liv redan från början.

– Mitt allra tidigaste minne är faktiskt från morfars konfektionsaffär. Jag klämde handen i en apparat som användes för att töja hattar. Jag kan inte ha varit gammal då.

När Gustav var i tioårsåldern fick hans mamma en stroke och hans värld ställdes på ända. Under flera år var hon handikappad och morföräldrar och syskonen fick träda in i hennes ställe. De gjorde uppenbarligen ett gott jobb. Under en period bodde han hos bekanta i Lund.

– Mor var sjuk men jag hade gott om andra som tog ansvar och som gav mig ansvar, i sin tur. Jag kan fortfarande beundra hur min mor redan tidigt satte sin tillit till mig. Jag var bara runt 16 när jag fick tågluffa ut i Europa.

 

Texten är ett kort utdrag från Hemmets Journals serie:
HJ:s Johan Rystad möter partiledarna.

Del 5: Gustav Fridolin
Hela intervjun kan du läsa i HJ nr 32/2014

 

Gustav Fridolin: Tillvaron ställdes på ända när mor blev sjuk

Gustav Fridolin besöker Björksättra lantbruk i Huddinge.

Fredrik Reinfeldt: Idrotten lärde mig ta både vinst och förlust
Jonas Sjöstedt: Jag kände mig utanför när jag började skolan
Göran Hägglund: Jag ville bli polis precis som storebror
Scroll to Top