Tack vare stor kreativitet, vilja och en gnutta mod har Kerstin Liljecrantz i Växjö lyckats få bra snurr på sitt Bed & Breakfast. Och antalet gästnätter ökar år för år.
Kerstin dukar fram småländska isterband med kokt potatis och inlagda rödbetor på den lilla glasverandan i sitt korsvirkeshus i Växjö. Här bjuds också hennes gäster på ekologisk frukost om morgnarna, med ägg från hönsen som sprätter i trädgården utanför fönstret och nybakat bröd från stadens bästa bageri.
– Det brukar vara väldigt uppskattat, gästerna sitter ofta här länge och njuter av frukosten. Det är roligt att de trivs och att jag kan göra dem glada, säger Kerstin när vi tar för oss av isterbanden.
En slump
Att hon öppnade Bed & Breakfast för ett par år sedan var lite av en slump. På grund av nedskärningar hade Kerstin precis blivit uppsagd från sitt dåvarande arbete som mattelärare och kommunikationsansvarig på en av Växjös gymnasieskolor. Dessutom hade hennes barn blivit stora och flyttat hemifrån.
– Jag gick här och tittade på de tre tomma sovrummen på övervåningen och funderade på vad jag skulle göra. Då sa en vän till mig som själv drivit Bed & Breakfast, att jag borde prova.
Sagt och gjort, Kerstin ställde i ordning rummen och informerade turistbyrån om att hon fanns, kollade upp vilka regler som gällde för livsmedelshantering och hygien och ringde för säkerhets skull också till polisen, brandskyddsmyndigheten och skatteverket för att inte missa något.
Första året hade Kerstin runt hundra gästnätter och antalet ökar lite för varje år.
– Det var bra att börja i ganska liten skala. Då hann jag känna efter om det var en bra idé, om jag skulle tycka det var roligt eller mest bara jobbigt. Jag kunde gradvis växa in i rollen som värdinna och i lugn och ro rätta till småsaker jag inte tänkt på i början.
Hus med historia
Ruljangsen hos Kerstin är som störst på sommaren men folk hittar hit även under resten av året. Och de kommer från världens alla hörn.
– Att hålla på med det här är lite som att resa för jag får ju träffa en massa roliga människor från olika länder. I påskas bodde en japansk munk här. Han åt middag tillsammans med mig och mina barn och var väldigt intresserad av vår mat och våra seder.
Under middagen berättade munken att japanerna bygger små symboliska stenhus, hokora, där man kan möta andarna och till exempel tacka för en god skörd. Dagen därpå byggde han ett hokora i ena hörnet av Kerstins trädgårdsland och invigde det med en liten ceremoni.
– Det är ju fantastiskt, hur stor är chansen att man får vara med om det? utbrister Kerstin.
För att gästerna skulle hitta till B&B Södra Lycke har Kerstin gjort en hemsida och lagt upp ett konto på Facebook. Hon finns också på andra sajter där man kan söka efter boende och har flygblad utlagda hos bland andra turistbyrån.
För att sticka ut i mängden satsade Kerstin på att berätta om sitt hus historia på hemsidan. Hon har också inrett de tre gästrummen efter de människor som bott i huset sedan det byggdes i slutet av 1800-talet, med tidstypiska möbler och detaljer.
– Det är toppen eftersom jag älskar att springa på loppisar och auktioner för att hitta möbler och andra föremål som passar.
Kerstins charmiga korsvirkeshus i Växjö är byggt på 1800-talet. Här trivs både hon och hennes många gäster.
Jobbar mycket
När det är högsäsong jobbar Kerstin mycket. Att ta emot och hantera bokningar, städa, tvätta, mangla lakan och servera frukost tar mycket tid. Under lågsäsong blir det lugnare.
– Det är så jag vill ha det, det skulle bli för mycket om det var fullt upp jämt. Men jag vill absolut fortsätta vara aktiv så länge som möjligt, jag har aldrig sett det som att jag ska sätta mig och göra ingenting bara för att jag blir pensionär.
Kerstins Bed & Breakfast har så pass många gäster att hon numera gör en hygglig förtjänst. Pengarna hon får in drygar ut inkomsterna från annat arbete redan nu, men är också en bra pensionsförsäkring. När hon ska gå i pension har Kerstin ännu inte bestämt, men det lutar åt att det blir ganska snart.
– Då kan jag ha min Bed & Breakfast “vid sidan om” och så funderar jag på att satsa lite mer på att erbjuda privat matteundervisning. Det är något jag redan jobbat med och tycker är jätteroligt!
Starta eget som pensionär – 5 smarta tips
Närmar du dig pensionen och funderar på att starta eget i någon form? Björn Lundén, expert på företagande och författare till boken Driva företag som pensionär, bjuder på några av sina bästa råd.
1. Våga driva eget! Dels kan du få mer pengar att leva på direkt, dels tjänar du in pengar till pensionen hela livet. Har du inkomster från egen verksamhet höjer det alltså din pension, även om det är två års eftersläpning på höjningen.
2. Ta ut den allmänna pensionen redan från 61 års ålder om du satsar på enskild firma. Egenavgifterna sjunker nämligen rejält om du har tagit ut full allmän pension under hela året.
3. Bygg upp likvida medel genom att ta ut den allmänna pensionen så tidigt som möjligt och spara de pengarna. De kan komma väl till pass om du till exempel behöver göra en investering i din verksamhet. Väntar du med att ta ut pensionen och sparar inuti pensionssystemet är pengarna däremot låsta. Då kan du bara få ut det sparade beloppet genom ett tillägg varje månad under återstoden av ditt liv.
4. Från 62 till 65 års ålder är enskild firma bättre än aktiebolag, eftersom egenavgifterna då sjunker om du samtidigt tar ut pension. Dessutom är bestämmelserna för sjukpenning mer fördelaktiga än för den som har aktiebolag.
5. Fokusera inte för mycket på skatten, utan känn efter vad du vill göra, och gör det.
Personligt
Namn: Kerstin Liljecrantz.
Ålder: 61 år.
Bor: I ett äldre korsvirkeshus i Växjö.
Familj: Barn och barnbarn.
Gör: Driver Bed & Breakfast i sitt hem och siktar på att också erbjuda privat matematikundervisning. Har tidigare arbetat som: Matematiklärare och kommunikationsansvarig på en gymnasieskola, är civilingenjör i botten.