Vad är vintage?

Ett internationellt gångbart ord för kläder och ting som återanvänds. Från början användes det dock bara om vin.

I sin bok preciserar Elsa Billgren dock att hennes definition är att vintagekläder är från 1920-69. De som är ännu äldre är antika och de som är nyare kallas second hand.

Elsa Billgren: Passionen föddes på teatern

Hon är bara 27, men har redan skapat sig ett namn som Sveriges egen vintagedrottning. En ung kvinna som brinner för det som är gammalt, särskilt kläder.

 

Själv ser Elsa Billgren ut som en karamell från 40- eller 50-talet. Hon klär sig helst i klänning och älskar vippiga underkjolar och starka färger. Nu kommer hon med sin egen bok Elsa Billgrens vintage (Bonnier fakta).

 

Men varför ska man klä sig i second hand när det finns så mycket nytt och fräscht i affärerna?

– Det finns hur många skäl som helst. Man får bättre kvalitet till lägre pris, man gör en insats för miljön genom att återvinna och framför allt har man en chans att utgå från sig själv när man väljer kläder. I de vanliga butikerna har ju någon annan valt vilka färger, vilka modeller vi ska ha den här säsongen. Och att gå i vintage- och second handbutiker är som att gå på museum – fast man får köpa det fina man ser.

 

Din bok är tillägnad din mamma Helene Billgren. Är det hon som har väckt ditt intresse?

– Ja, absolut. Hon har ända sedan min barndom alltid handlat second hand. Mamma vet hur man gör ett fynd! Man måste gå ofta och kolla annars gör man inga fynd, det har hon lärt mig.

 

Din pappa Ernst Billgren, hur ser han på det du sysslar med?

– Ja, pappa delar ju inte klädintresset. Men han har lärt mig hur viktigt det är att tänka själv, att vara lite avant garde! Det där står båda mina föräldrar för.

 

När började du klä dig i vintage?

– När jag började i gymnasiet blev jag teatertokig och det var när jag första gången besökte kostymförrådet på en teater som jag plötsligt bara stod där och insåg att alla de där kläderna har till uppgift att berätta hur en person är. Och att det är precis så det ska vara med kläder!

– Sedan dess har vintage varit en passion men jag hade länge svårt att se att man kunde ha det som yrke. Fast nyligen läste jag att om man har ägnat 10 000 timmar åt något, då kan man kalla sig för proffs. Det gjorde mig lite säkrare, för jag måste ha ägnat 10 000-tals timmar åt det här!

Elsa Billgren: Passionen föddes på teatern

 

Finns det vintage även för den som har en mer diskret klädstil?

– Det finns för precis alla! Jag är ju lite galen när det gäller min klädstil, men det finns kläder för den som är mer nedtonad. Och för män och kvinnor, unga och gamla, smala och tjocka!

 

Men det mesta i second hand- och vintageaffärer verkar vara så smått, kläder som människor lämnat för att de inte kommer i dem längre?

– Nej, det gäller bara att leta! Det har ju alltid funnits människor i olika storlekar. Dessutom är gamla kläder, i motsats till nya, till för att kunna ändras, inte minst sys in eller ut när man gick ner eller upp i vikt, det fanns ju inga stretchmaterial. En klänning förr i tiden var något man hade i många år.

 

Vilka plagg köper du helst nya?

– Skor – för att kunna hitta det jag vill ha. Jag är oftast ingen “trippare”, jag vill ha rediga kängor och det fanns det inte så mycket av för kvinnor förr. Jag har förstås också höga klackar men i det fallet köper jag nytillverkat eftersom det ofta är billigare. 70-talets häftiga och mycket höga platåskor i discostil hör till det som idag är mycket svårt att hitta och väldigt dyrt.

 

Är vintage högsta mode idag?

– Ja, verkligen! Det är mycket “rätt” och trendigt att klä sig i vintage och jag ser det överallt. Speciellt vanligt är det att se välklädda kända personer som kompletterat sina nyinköpta kläder med en vintage-accessoar, till exempel ett skärp eller en väska.

 

Hur många plagg har du hemma?

– Jag vet inte riktigt, men det är väldigt mycket… De hänger i garderober, de ligger i lådor, de hänger till och med på rör som monterats i taket. Min man protesterar inte. Han har själv massor av konst och skivor – och mitt i allt det här lever vi. Det går hur bra som helst.

 

För några år sedan förlorade du en stor del av dina vintagekläder vid en brand när tv:n tog eld. Hur klarade du det?

– Ärligt talat vet jag inte riktigt hur jag skulle ha klarat det om jag inte hade så mycket positivt i mitt liv just då. Jag var nykär, hade kommit igång med karriären, hade många vänner och som nu, en fantastisk familj. Så jag fick påminna mig att det viktigaste var att ingen människa kom till skada. Människor är trots allt viktigare än kläder!

 

Elsa Billgren: Passionen föddes på teatern

 

 

Personligt

Namn: Elsa Ylva Hermine Billgren.

Född: Göteborg den 1 februari 1986.

Bor: Lägenhet på Söder i Stockholm.

Familj: Maken Pontus de Wolfe, musiker, föräldrarna Ernst Billgren och Helene Billgren, konstnärer, lillebror Sigge, kock och storasyster Andrea, inköpare.

Vinn den nya boken!