Hon började att gilla mat efter succéfilmen

Under hela sin tonårstid led Rakel Wärmländer periodvis av anorexi. I dag är hon frisk och spelar sin största huvudroll hittills – i filmen Små citroner gula där just maten står i centrum.

Hon började att gilla mat efter succéfilmen

 

Mamma tog med henne till Dramaten på en provspelning inför pjäsen Kalas i Lönneberga. Rollen blev hennes. Rakel Wärmländer var då endast 8 år gammal och sedan den dagen var hon fast.

– Jag spelade mot Katarina Ewerlöf och minns att jag frågade henne vad hon jobbade med när hon inte spelade teater. När hon sa att teatern var hennes yrke bestämde jag mig för att jag ville ha samma jobb.

 

Sedan dess har teater- och filmrollerna (bland annat i tv-serien Cleo) varit många för Rakel. Hon gör nu huvudrollen som Agnes i bioaktuella Små citroner gula, en historia som handlar om att följa sina drömmar och om magin i mat. Filmen bygger på Kajsa Ingemarssons succéroman från 2004.

– Det är första gången som jag står helt ensam som huvudrollsinnehavare i en långfilm.

 

Rakel förklarar att maten, som är själva kärnan i filmen, har varit den största utmaningen med rollen. Det är ett ämne som aldrig har intresserat henne, varken som njutning att äta eller att tillaga.

– Jag har aldrig haft passion för mat, däremot kan jag känna igen mig i den passion Agnes känner, samma passion känner jag för att spela teater.

Hon började att gilla mat efter succéfilmen

Inför rollen fick Rakel bland annat praktisera två veckor i köket på en liten restaurang i Stockholm.

– Det var väldigt givande att få lära mig av folk som verkligen kan laga mat. Det har också bidragit till att min inställning till matlagning har blivit mer positiv.

 

Just mat har tidigare i Rakels liv varit ett svårt kapitel. Som ung drabbades hon av ätstörningar. Som många andra högpresterande tjejer blev ätstörningar uttrycksmedlet.

– Det var aldrig någon i branschen som sa till mig att gå ner i vikt. Rädslan för vad folk skulle tycka kom enbart från mig själv. Samtidigt har den perioden gjort mig till den jag är, med insikter och erfarenheter om mig själv. Men kan jag vara ledsen när jag tittar tillbaka på ”barnet Rakel”, att jag var så dum mot mig själv.

 

Rakel lever sedan tio år med skådespelaren Lars Bringås, och tycker att det finns både för- och nackdelar med att jobba inom samma yrkeskategori.

– Vi har ju en stor förståelse för varandra. Det kan vara bra att jobba i olika städer emellanåt, men samtidigt kan det vara enormt påfrestande. Jag kan längta efter en lugn vanlig vardagkväll då alla är hemma.

 

 

Hon började att gilla mat efter succéfilmen

 

Personligt

NAMN: Rakel Amalia Wärmländer.

ÅLDER: 32 år

FAMILJ: Sambo med Lars Bringås, 32. En 3-årig dotter och ett andra barn på gång.

BOR: I Vasastan i Stockholm.

AKTUELL: Huvudrollen i Små citroner gula.

Scroll to Top