“För att få ordning i huvudet krävs att man sköter sin kropp”

– Vi föds med olika "grundlyckenivåer" och det är fullt möjligt att höja denna nivå. Det arbetet börjar med våra egna tankar, förklarar Christina Sandström som till vardags arbetar som hälsoinspiratör.

Kikkis råd

1.Gör snälla saker mot andra.

2.Lär dig att förlåta.

3.Odla tacksamhet mot det du har.

4.Vårda din kropp

Andas rätt

Ett sätt att ge sig själv akut hjälp är att fokusera på andningen. Kikki håller kurser i “Medveten andning” och föreläser i ämnet på företag och hos föreningar.

– När man andas ska man ta ifrån magen. Det är god andning. Den som stressar andas högre upp från bröstkorgen, det trivs kroppen inte med. Den goda andningen hjälper mot stress, ger energi, stabiliserar känslorna, lindrar smärta och är alldeles gratis! Den goda andningen för ut syre i hela kroppen och gör att vi åldras vackrare och mår ofantligt mycket bättre på vägen.

Bukandning har en lugnande effekt och är avstressande. Magen och mellangärdet utvidgas.

* För in luft genom näsan

* Spänn ut magen, buken höjs!

* Håll andan ett litet tag

* Släpp ut luften genom näsan, magen dras då in igen.

* Vid så kallad bukandning syresätts en liter blod vid varje andetag. Vid andning högt upp i bröstet syresätts bara en deciliter blod vid varje andetag. Bukandning är även bra för de inre organens funktion.

 

Livet är svårt. Alla får sitt med sorger och bedrövelser, men också glädje.

 

När du väl accepterar det – då kan du välja att bli lycklig.

 

Christina Sandström, 58, talar snabbt och engagerat, med bassängblänk och barnskratt i bakgrunden.

 

Cafeterian i Gammelstads badhus i Luleå har utsikt över den jättestora vattenrutschkanan, som lockat föräldrar och barn i många år. Christina är stammis på gymmet några dörrar bort, där maskiner står på rad framför en påslagen tv.

– Vi föds med olika “grundlyckenivåer” och det är fyllt möjligt att höja denna nivå. Det arbetet börjar med våra egna tankar, förklarar hon.

 

Christina, eller Kikki som hon kallas, brinner för hälsa och hamnade helt rätt när hon startade eget.

– Det var min släkt som tog fiskhandeln till Boden. Farmors bröder stod på Fisktorget och sålde, det började nog med generationen före dem. Jag har nasarblod i mig!

 

Började läsa vid 35

Själv drömde Kikki om att få skriva maskin när hon var liten. Hon slutade skolan som 17-åring, flyttade hemifrån och jobbade på restaurang och som postbiträde. Senare pluggade Kikki till läkarsekreterare och fick skriva maskin för hela slanten.

 

Hon var 35 när hon började plugga till civilekonom. Maken hade skadat ryggen och kunde inte jobba som bilmekaniker längre. Han började studera till civilingenjör och Kikki blev inspirerad. Hon pluggade ifatt på Komvux och bröt foten samma dag som det var inskrivning på universitetet.

– Jag kom med kryckor, direkt från akuten, med min svåger som skjutsat mig. Skolans personal undrade när detta hänt och jag sa, idag! Jag var så taggad att jag inte ville missa en sekund!

 

Hon trivdes med studierna.

– Man blir som en fri själ i universitetsmiljö. Man tänker nya tankar, ser nya möjligheter. Det var en härlig känsla att försöka skapa ordning i kaos. Det känns ju kaotiskt när man sitter där med nya böcker, men med en massa jobb faller allt på plats.

 

Startade eget

Att få goda studieresultat var en sak. Att få jobb en annan.

– En tant över 40 skriker ingen arbetsgivare efter. Jag hade några projektjobb, sedan bestämde jag mig för att bli min egen.

 

I dag titulerar sig Kicki hälsoinspiratör, andningscoach, lchf-coach, hälsospanare, radiopratare, föreläsare, skribent, webbdesigner och medmänniska.

 

Hon slår fast att det mesta i livet handlar om hälsa. För att få ordning i huvudet krävs att man sköter sin kropp.

– Huvudet står inte bredvid kroppen och tittar på. Hjärnans signaler går ut i kroppen, varje tanke påverkar våra celler.

 

Kikki är övertygad om att alla människor försöker må så bra som möjligt.

– Sedan söker sig en del åt fel håll, väljer sprit och cigaretter och då går det inte så bra. Det finns också en stämning i samhället att man ska få så mycket – få ett jobb, få vara frisk, få en bostad. Men vi är faktiskt ytterst ansvariga för vår egen lycka. Alla drabbas vi någon gång av svåra saker, men vi bestämmer själv hur vi ska förhålla oss till dessa.

 

Där av inledningen. Livet är svårt, snudd på outhärdligt emellanåt för vissa.

– Då är det lätt att tänka när man vaknar på morgonen att – jag orkar inte längre, det blir bara värre, jag vill inte. Bättre är att vara öppen för dagens potential och säga till sig själv – idag ska jag ta tillvara på nya möjligheter och allt som är gott.

 

Skriv om “världskartan”

Det finns de som tror att vi kan vara lyckliga hela tiden.

– Allt ska vara fest och gamman, glädjen så stor. De strävar efter kickar, att vara förälskade, och det går ett tag, sedan blir det vardag igen. Då går de vidare till nästa förälskelse, nästa glädjekick och sedan nästa. Det blir inga lyckliga människor. Ingen kan vara på topp jämt.

 

Maktlöshet inför arbetslöshet och ekonomiskt bryderi kan kännas överväldigande.

– Man kan gå ner sig, skälla på arbetsförmedling och regering, och inte åstadkomma någonting, eller så kan man försöka ta ansvar och hitta ljuspunkter eller folk att be om hjälp.

 

Det är bra om vi skriver om vår “världskarta” flera gånger i livet.

– Världen ser inte ut som den gjorde för tjugo år sedan. Vi är inte samma människor som då. Livet kan ses som en utbildning, vi förändras och upplever verkligheten på andra sätt. Vi har möjlighet att lära hela livet.

 

Den människa som lär sig njuta av små ting i vardagen har större chans att känna lycka.

– Det behöver inte vara så stort. Det kan vara att man ser en gullig unge eller en fågel som sjunger utanför fönstret. Det finns nästan alltid något vackert att se för den som verkligen vill.

 

 

Tyngre upplevelser kan inte slätas över med positiva tankar

 

Författaren och krishanteraren Elizabeth Gummesson.

 

Kikki i reportaget menar att vi kan välja att bli lyckliga. Håller du med om det?

– Både och. I mitt arbete träffar jag människor som går igenom kriser och konflikter, som upplevt trauman tidigare i livet Till dem vore det ett rent hån att säga att de kan välja att vara lyckliga. Dessa tyngre upplevelser behöver tas om hand på allvar, de kan inte slätas över med positiva tankar. När det gäller mer vardagligt tror jag mycket på att våra tankar påverkar oss. Du kan välja att tänka när du vaknar att den här torsdagen kan bli fantastiskt bra, en på miljonen. Du kan bestämma dig för att le åt busschauffören, erbjuda någon annan din sittplats och glädjas åt att en arbetskamrat lämnade sista tårtbiten på fikat till dig. Vi kan välja att se varje dag som ett mirakel med tusen möjligheter.

 

Är varje dag ett mirakel för dig?

– Jag har jobbat mycket med det här, i mitt yrke kan jag inte gå omkring och må dåligt. Det skulle vara som om en tandläkare hade riktigt läskiga tänder. Jag har lätt att se det stora i det lilla. Det är inte de jättestora sakerna som jag får en kick av. Det kan vara att jag får kramar av döttrarna eller går ut på en bra promenad med hunden.

 

Hur gör du för att bli lycklig i vardagslunken?

– Varje morgon sätter jag mig en stund i gungstolen hemma med en kopp kaffe. Det är en bra grund för dagen, avslappnande och lugnt. Den vanan har jag med mig när jag reser, en kaffestund på morgonen överallt i världen. Jag försöker också göra små saker som gör skillnad. Senast jag flög hem från semestern var det ett par hundra personer som skulle ombord på flyget. Det blev snudd på krig, folk for fram som snabba raketer med vassa armbågar, istället för att vara vänliga och hjälpas åt. Jag försöker leta efter hur jag kan bidra med något positivt, i detta fall kanske lyfta upp en väska för någon, le mot någon, be om ursäkt om jag stöter emot. Goda handlingar leder till gott. Jag önskar vi kunde strö snällhetsströssel över hela världen!

 

Vilket råd har du till läsarna?

– Det är viktigt att tillåta sig att hitta sin egen njutning, unna sig en stund i vardagen eller en härlig helg. För mig kan det vara att morgonsimma när jag är ledig, det tycker jag är härligt, eller äta gärna en god lunch med en vän. Den som har mycket att göra kan börja med en liten stund, kanske tio egna minuter i veckan, och sedan bygga på. Vakna i morgon och tänk att du har en hel orörd dag, full med möjligheter fra

Scroll to Top