Semestra utomlands i Sverige! Del 3: Sovjet-Ryssland i Varberg

Hotell Gästis i Varberg är inte som andra hotell. Här finns 15 000 böcker, en kopia av Leninbadet i S:t Petersburg, porträtt av Mao, Lenin och Che Guevara. Och en hotellägare som är besatt av Lenin. Välkomna till Sovjet-Ryssland!

FAKTA OM LENIN

Vladimir Iljitj Lenin föddes 1870 i Simbirsk i Ryssland. Han växte upp i ett välbärgat, borgerligt hem som son till en folkskoleinspektör. Lenin valde som ung att studera juridik, men blev alltmer involverad i politisk verksamhet, inspirerad av Marx och Engels.

 

Den ryska revolutionen 1917 innebar att den tsarens regering störtades. Det kommunistiska bolsjevikpartiet blev styrande parti, med Lenin och Trotskij i spetsen.

 

Lenin lät inrätta en hemlig polis, som rensade ut motståndare. De dödades, kastades i fängelse eller förvisades till Sibirien. 1918 skapades de första koncentrationslägren, där de som regimen ansåg som fiender hölls fångna. Samtidigt härjade det ryska inbördeskriget där bägge sidor stod för omfattande terror.

 

Uppgifterna om hur många som dödats som en konsekvens av Lenins agerande är omstridda. Det finns siffror som pekar på bortåt 20 miljoner människor

 

Lenin dog 1924 efter en tids sjukdom.

 

När det gäller Lenins gärning talar Nationalencyklopedin om skiftande synsätt. Dels om Lenin som “ledstjärnan för en framtid utan förtryck och materiell nöd” till “hans insatser som själva grunden för alla totalitarismens fasor”.

 

Jag hajar till när vi närmar oss Hotell Gästis, ett rött hus mitt emot Engelska parken i Varberg. Vem är det som står i dörren och blickar ut mot Västra Vallgatan? Är det inte… Jan Myrdal?

 

Sekunden efter ser jag. Det är en målning av debattören och skribenten Jan Myrdal, en god vän till hotellets ägare, Lasse Diding. Han har sällskap av flera andra porträtt på väggarna, filosofen Jean-Paul Sartre, Lasses kompis Björn som viftar med Maos lilla röda, hotellstäderskan Gullan Gabrielsson och Leif “Loket” Olsson.

 

Hotellet är en enda stor hyllning till Lenin. Men varför hylla en diktator och massmördare? Det är en av många upprörda reaktioner som mångmiljonären Lasse Diding fått. Det har stormat rejält kring honom, men själv står han fast vid sin beundran av Lenin.

 

Hotell Gästis ett av de mest udda hotell jag har upplevt. Det vilar på en hel livsfilosofi. “Ger man bort, får man generöst tillbaka. Allt ska inte kosta.” Det är grundtankar som Lasse Diding omvandlat till turism.

På hotellet finns en rikedom av böcker. Alla gäster tvångsansluts till Gästis bokklubb och får läsa av hotellets 15 000 böcker och ta med sin favoritbok hem. Cyklar lånas ut. På kvällarna dukas en rekorderlig kvällsbuffé fram – gratis! Vi pratar om två hemlagade rätter – kallskuret, bröd och pålägg, ostbricka och så kaffe och kaka som final.

 

Fullbelagt

När jag hälsar på är hotellet fullbelagt, allt från pensionärspar som kikar på titlarna på bokhyllor till barnfamiljer som packar för bad. Stamgästerna är många.

I början befarade Lasse att hans Leninmani skulle skrämma bort folk. Farhågorna kom på skam trots att hotellet på många vis är en hyllning till en Sovjetledare som grundade en regim som berövade miljoner människor livet. Lasse utsågs dessutom till “Årets företagare” i Varberg för några år sedan.

 

Men handen på hjärtat, Lasse! Varför detta intresse för Lenin?

– Vi måste se till vilken historisk situation han levde i. Det var en annan tid, i ett annat sammanhang. Glöm inte heller att det är segrarna som skriver historien. Jag tror bilden av Lenin kan förändras framöver, efter forskares arbete. För mig var Lenin en historisk gestalt som fick tsarriket på fall. En sak som ofta glöms bort är att han införde allmän skolplikt med fria böcker.

 

Mao, Lenin och Che Guevara är flitigt avbildade, till och med på skåpen i badets omklädningsrum. Och handdukar med Lenins profil finns att köpa i receptionen.

I röksalongen finns Lasse Didings stora samling av rök- och tobakskuriosa. Här kan gäster slå sig ner i tidlöst lugn med en Havannacigarr från hotellets stora utbud. Lasse har kallats champagnesocialist, något han bemött med ett leende.

 

Det finns ett 60-tal rum på hotellet att välja mellan, alla helt olika, med en salig blandning av antikviteter och kitsch. Ett livsverk, som sprungit ur en gränslös personlighet, revolutionslängtan och en samlarmani. Allt eller inget. Helst allt.

– Det är väl jag i ett nötskal. Hundra projekt på en gång. Varje detalj är viktig. Men jag slutför långt ifrån allt.

 

Leninbadet

I alla skrymslen och vrår syns Lasse Didings vurm för Lenin. Han köpte Sveriges största Leninsamling av änkan till en storsamlare, och visar fram utvalda delar.

Leninbadet är den stora turistmagneten. Det var under en resa till Leningrad 1983 som Lasse Diding upptäckte ett blåkalkat bad i källaren till det gamla flickinternatet Smolnij i S:t Petersburg. Lenin lär ha varit en flitig badgäst här under revolutionsåret 1917.

 

Semestra utomlands i Sverige! Del 3: Sovjet-Ryssland i Varberg

I källaren på hotellet i Varberg finns en kopia av Leninbadet i St Petersburg.

 

Med hundratusen koboltblå kakelplattor skapades en kopia av Lenins bad i hotellets källare. Det stod färdigt 2007. Sovjetiska konstverk och propagandaaffischer dekorerar väggarna.

I trapphallen ner till Leninbadet sprider taklampan från filmen Gorkijparken ett stämningsfullt sken. Leninreliefen i brons är ett mäktigt blickfång. Badet har ett eget bibliotek med sköna sittplatser och otaliga böcker.

 

Men varför ett hotell som hyllar Lenin?

Lasse Diding kommer från en förmögen familj i Varberg. Han var en lovande tennistalang, som upptäckte litteraturen som 16-åring. I många år var han helt övertygad om att han skulle bli en berömd författare.

– När jag var sexton gick jag med i FNL och blev frälst på kommunismen. Jag såg att världen omkring mig var orättvis. I alla år har jag behållit idealen, det är jag stolt över idag.

 

Blev utbränd

Han utbildade sig till svensklärare och tycker själv att han gjorde rätt dåligt ifrån sig. I slutet av 80-talet fick Lasse möjlighet att ta över anrika Hotell Gästis, i något bedagat skick. Trettio rum utan toalett och bad, och slitna korridorer.

 

Förvandlingen till dagens hotell gick med en kombination av Lasse lekfullhet och envishet. Det höll på att kosta honom förståndet. Författardrömmen var krossad, då blev hotellet en religion.

– Jag struntade i allt som inte hade med hotellet att göra, brände ut mig och fick alkoholproblem och neuroser.

 

En behandling på behandlingshemmet Nämndemansgården i Skåne fick Lasse Diding på rätt kurs.

– Det var plågsamt, men jag lärde mig massor. Man behöver inte göra allt själv, man kan ta hjälp. Släpper man greppet, blir allt bättre. Det var en fantastisk insikt.

 

Han håller sig från det dagliga arbetet på hotellet. Förtroendet för personalen är grundmurad, och tacksamma gäster talar sitt tydliga språk.

Kommunist och tjäna mycket pengar, helt okej, slår Lasse Diding fast. Giriga är vi väl lite till mans, lägger han till med glimten i ögat.

 

 

Semestra utomlands i Sverige! Del 3: Sovjet-Ryssland i Varberg

Mer Ryssland i Sverige

TUNG LENIN. En staty av Lenin, 3,7 meter hög och 4,5 ton tung, finns i skånska Vittsjö. Den kom som en present till Calevi Hämäläinen som driver trävaruföretaget Wiwood. Företaget har ett antal leverantörer i öststaterna. Statyn har tidigare stått på torget i den lila staden Alzpute i Lettland. Den kom i tre stora trälådor till Vittsjö.

 

ÄTA RYSKT. Mataffären Kalinka i Hallonbergen centrum i Stockholm hälsar kunder välkomna till rysk matkultur.

 

MUSIK. Balalajkaorkestern Kazbek består av svenska musiker som spelar rysk folkmusik. Orkestern, hemmahörande i Stockholm, bildades 1975 och har hämtat mycket av musikaliska intryck från emigrantryssars musik från 30-40-talen. På programmet i år har hittills stått bland annat välgörenhetskonserter till förmån för Rädda barnet samt polioskadade.

Sverige och Ryssland

Det finns ungefär 9000 människor med ryskt ursprung i Sverige. Många ryssar kom till Sverige på 1920-talet efter ryska inbördeskriget, en mindre våg efter andra världskriget. Också på 1990-talet kom ett större antal.

 

Rysslands relation med Sverige går långt tillbaka, ända till 900-talet. En grupp svenska vikingar, varjager, antas ha skapat nya stater, som senare utvecklades till att bli Ryssland.

 

Ryssland och Sverige utkämpade hela elva krig mellan 1400-talet och 1809. Karl XII invaderade Ryssland 1708-09, men svenskarna besegrades i slaget vid Poltava i juni 1709.

 

LÄS MER: Besök Turkiet – i Sala

LÄS MER: Besök Somalia – i Gyttorp

 

NÄSTA VECKA: Besök Mexico i Sverige!

Scroll to Top