• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Livmedikus: Jan Östergren har full koll på kungafamiljens hälsa

  Han får gå gratis på Dramaten och Operan annars är Jan Östergrens jobb som hovets förste livmedikus och husläkare ett oavlönat hedersuppdrag. Och långt ifrån forna tiders omskrivna livmedikusar – Struensee och Munthe.

  Bild 1285694
  Professor Jan Östergren är sedan sju år tillbaka förste livmedikus hos den svenska kungafamiljen, ett uppdrag som ingen söker. Tillsättningen sker via rekommendation.


  Att vara kunglig livmedikus är ett hedersuppdrag med lång med tradition. Karl IV, drottning Kristina och kungligheter framåt i tiden har alla haft sina privata läkare.

  I dag är det professor Jan Östergren, 61, som är förste livmedikus hos den svenska kungafamiljen – ett oavlönat hedersuppdrag. Det är ett uppdrag som ingen söker. Tillsättningen sker via rekommendation.


  Det har gått snart sju år sedan han tillfrågades om uppdraget.

  – Jag rekommenderades av min företrädare Torbjörn Lundman som var förste livmedikus under många år. Så kom jag på en intervju med kungafamiljen, och efter det blev det bestämt. Sedan en tid är det tradition att det är kardiologer (hjärtsspecialister) som blir livmedikus i Sverige.


  Jan Östergren är överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, specialist i internmedicin och hjärtsjukdomar, samt sedan 1 oktober förra året professor i medicin vid Karolinska institutet. Från 1 augusti 2005 är han förste livmedikus och därmed en del av det som heter kungliga läkarstaten (se faktaruta).


  Kungafamiljen växer

  I Jan Östergrens förordnande står att han ska vara läkare för den kungliga familjen. I praktiken omfattas dock fler personer inom hovet. Och saker och ting förändras ju med tiden, som nu när den kungliga familjen utökats med en ny tronarvinge.


  Hur delaktig var du vid prinsessan Estelles födelse?

  – Jag har förstås följt och hållit mig informerad om prinsessa Victorias graviditet och barnets födelse, dock lite från sidan. Inom Läkarstaten finns en livmedikus, professor Angelica Lindén-Hirschberg, som är mer övergripande ansvarig på det här området. Och själva förlossningen sköttes ju av ett team vid Karolinska universitetssjukhuset.


  Jan Östergrens uppdrag handlar främst om vanlig läkarservice och ibland hälsokontroller för kungafamiljen. Det ingår också att vara med när kungen tar emot statsbesök och håller middagar, något som sker vid 3-5 tillfällen per år.

  – Då har vi ansvar för samtliga kungligheter och andra gäster. Nobelmiddagen på slottet är ett exempel. Där sitter vi med som vanliga gäster, men med läkarväskan inom räckhåll.


  Lokala läkare

  Vid svenska kungligheters statsbesök utomlands är däremot inte någon svensk livmedikus med. Vanligtvis sköts uppdraget då av en motsvarande läkarorganisation i landet som besöks. Om det anses motiverat så är förstås Jan Östergren eller hans kollegor tillgängliga på telefon.

  – Men statsbesöken är väldigt olika beroende på land. Ibland händer det att besökande statsöverhuvuden har sin läkare med. Den Japanske kejsaren lär exempelvis alltid ha en läkare inom 20 meters avstånd, berättar Jan.


  När kungafamiljen semestrar i de svenska fjällen eller vistas på Solliden på Öland, så finns det utsedda lokala läkare som är beredda om någonting skulle hända.

  Jan Östergren tycker att hans sju år som livmedikus varit relativt lugna, inget dramatiskt har inträffat.

  – Några höga blodtryck och svimningar bland gäster på middagar har det förstås varit. Det är ganska naturligt att det händer någon gång ibland vid långa och varma middagssittningar.


  Några problem med pressen har han inte heller. Inga nyfikna journalister försöker locka ur honom information om kungafamiljen.

  – Nej, det händer aldrig. Alla inser väl att det är meningslöst. Jag skulle ändå bara hänvisa till hovets presstjänst.


  Hedersuppdrag

  Hur är det med lön och pension för en livmedikus?

  – Det är ett hedersuppdrag utan lön. Det tar inte så mycket tid och jag sköter det med arbetsgivarens goda minne. Jag har möjlighet att gå gratis på Dramaten och Kungliga operan i den så kallade hovlogen. En livmedikus går normalt i pension vid 70 år, och jag blir nog gärna kvar till dess.


  Jan Östergren har läst och hört en hel del om sin danske motsvarighet på 1700-talet, Johann Friedrich Struensee, och dennes kortvariga men omfattande roll i dansk hovhistoria. Och han ser fram emot att se den aktuella filmen A Royal Affair.

  – Det är en spännande historia så jag kommer troligen att gilla filmen. Dock ser jag inga likheter mellan mig och Struensee. Det är andra tider mot på 1700-talet. Jag har en strikt läkarrelation till mina kungliga patienter, och jag har inte Struensees maktambitioner, säger Jan Östergren med ett roat leende på läpparna.

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!