För 200 kronor kan Måns Zelmerlöw köpa tre öl hemma på krogen i Sverige. Eller ett års studier, inklusive allt, för en elev på en högstadieskola i Sydafrika.

Ett lätt val, tycker han själv. Som nybliven ambassadör för svenska hjälporganisationen Star for Life har läkarsonen från Lund fått nya värden, nya drömmar och nya mål i livet.

– Jag levde länge i en bubbla. Var lat, trångsynt och självupptagen. Nu inser jag att det är dags att betala tillbaka för allt gott jag har fått i livet.

Han är i gott sällskap, den 25-årige artisten och tv-profilen. Med hjälp av Hemmet Journals läsare går han nu in i det stora hjälpprojekt som startades 2005 av den skånske IT-miljardären Dan Olofsson. Även detta en man som tvingades byta fokus när världens ondska plötsligt knackade på hans egen bakdörr.

Anställda dog

Dan Olofsson kom till Sydafrika för att bygga sin drömvilla på 900 kvadratmeter i en viltpark, där han tänkte jaga elefanter och lejon. Men snart märkte han att hans anställda dog en efter en i aids. Hans svar blev att satsa en del av sin förmögenhet på dem som ännu inte blivit smittade. I dag finns cirka hundra Star for Life skolor över hela södra Afrika. Med hjälp av studier, musik och fotboll fostras en ny generation med sundare attityder till sex, droger och alkohol.

Nyckelordet är självkänsla. Måns Zelmerlöw vet hur viktigt det är för en ung människa:

– Jag var själv ett blygt och försiktigt barn. Men mina föräldrar stöttade mig alltid. De gav mig den trygghet jag behövde för att en dag våga kliva fram och satsa på mina drömmar.

För Måns blev det musiken som frigjorde hans kreativitet och självförtroende. Även inom Star for Life har sångerna och rytmerna en given plats.

– Ken Wennerholm i Triple & Touch ringde en dag och frågade om jag ville sjunga med i kören Marching for Life som turnerade i Sverige. Det mötet öppnade mina ögon. Jag fick träffa några sydafrikanska ungdomar som kom från fattiga, nästan hopplösa förhållanden, men ändå bar på en vision om ett bra liv.

Det märks tydligt när Hemmets Journal hälsar på i den första av alla Star for Life skolor, med det svårstavade namnet Sibhosabadletshe, tre timmar norr om Durban. På ytan en idyll med böljande gräskullar, runda lerhyddor, lösgående kor och rostiga fotbollsmål. Men samtidigt epicentrum för världens största viruskatastrof.

Misär och fattigdom

Många av eleverna har förlorat båda sina föräldrar i aids. Många sliter ont för att få ihop till ett mål mat om dagen. Två timmars vandring till skolan är ingen ovanlighet. Läroböckerna är slitna. Toaletterna saknar papper. Fotbollen är gjort av ihopsurrade plastpåsar. En banan, ett kex och en plastpåse med frusen saft till lunch är en delikatess.

Här finns 16-årige Mchunu Philani som är en fantastisk dribbler, men aldrig haft råd med fotbollsskor. Här finns 18-årige Mzwencosi Sbiya som tvingas läsa sina läxor i skenet från ett stearinljus, eftersom hemmet saknar elektricitet. Eller ta de tre syskonen Ayanda som mist båda sina föräldrar och överlevt bara tack vare en farmor som har jobbat extra på ananasodlingarna trots sina 70 år.

Men när Måns Zelmerlöw frågar hur många i avgångsklassen som tänker läsa vidare, far alla händer upp i luften. Optimismen är stark. Alla känner någon som redan har gått ur skolan och skaffat sig en frisersalong, en bilverkstad eller en tjänst på ett statligt verk.

För egentligen krävs det så lite. I vissa grannskolor trängs upp till 114 elever i ett och samma klassrum, färgen flagnar och hopplösheten ligger som ett tungt täcke över både nutid och framtid. Många flickor går aldrig färdigt sin utbildning på grund av att de blir gravida. Andra orkar inte ens ta sig ur sängen eftersom de själva fallit offer för hiv-smittans förbannelse.

Det är i den verkligheten, i en provins som står med ena benet på helvetets förgård, som 200 kronor kan betyda skillnaden mellan ett lyckligt liv och en utdragen död. För den summan får en elev ett års studier och utrustning för undervisningen, en “dreambook”, som är Star för Lifes “lärobok” och – inte minst – den inre trygghet som förmår bryta sönder de mest djävulska strukturer.

Bryta ond spiral

Kunskap är det hittills effektivaste vaccinet mot hiv. Bara genom att skapa en medvetenhet bland Sydafrikas unga, kan den onda spiralen brytas.

Och en förändring är på väg. Det märks i statistiken som för första gången visar att antalet hiv-smittade sjunker i provinsen. Men det märks också, blott ännu mer påtagligt, i det kontrollerade kaos som utbryter när Måns Zelmerlöw kliver in hos avgångsklassen på Sibhosabadletshe.

Snart är alla elever framme vid svarta tavlan och sjunger kampsånger som specialskrivits av Triple & Touch. Knappast något som skulle platsa i Allsång på Skansen, det är sant. Snarare är detta ett rakt budskap om det livsnödvändiga i att ha säker sex, om att inte bli med barn för tidigt, om att “Aids-free, that´s me”.

– Det viktigaste arbete jag någonsin gjort, säger Måns Zelmerlöw och får något blankt i ögonen.

Zuluhoppet

För hela Sveriges allsångsledare är det ingen vanlig dag på jobbet. Ändå rycks han snabbt med i rytmerna. Testar några försiktiga danssteg framför svarta tavlan. Övertalas att göra det klassiska zuluhoppet, där ena benet först snuddar pannan och sedan stampar hårt, hårt i marken. Får plötsligt en röd gitarr om halsen och förvandlas till samma tonårsidol som hemma i Sverige, när hela klassen förenas i sången: “Jag är en lysande stjärna, Ingen, ingen, ingen ska ta det ifrån mig!”

Då är det allsång i Sydafrika. Då är det hopp om livet igen.

LÄS MER: Måns Zelmerlöw i Sydafrika: Nu är det min tur att ge!

SE FILM HÄR

VAR GÅR PENGARNA? Res till Sydafrika med Måns Zelmerlöw och se själv!

 

Hjälp oss att samla ihop pengar till en ny skola!

Hemmets journal och den svenska biståndsorganisationen Star for Life har gjort en överenskommelse som innebär att 100 procent av den summa som läsarna skänker går direkt till verksamheten på skolan. Star for Life har 90-konto och är medlem av FRII vilken innebär en särskild tillsyn att skänkta medel går till ändamålet.


Hur mycket/lite kan jag skänka?

Det finns ingen gräns, vare sig uppåt eller neråt! Men för att ge dig ett exempel så räcker 200 kr för att finansiera Star for Lifes verksamhet för en elev under ett helt år. Det innebär konkret lön till Star for Lifes coach/lärare samt undervisningsmaterial för en eleven.

Hur och var ska jag sätta in pengarna?
Star for Life har två 90-konton: Bankgiro 900-1611 eller postgiro 90 01 61-1.

Viktigt: Märk talongen “Måns skola”, så att vi kan räkna ihop hur mycket pengar som Hemmets Journals läsare har skänkt.
Vi kallar denna insamling för Ge med HJärtat.

Tack!

 

Måns Zelmerlöw i Sydafrika: Nu är det min tur att ge!
Res till Sydafrika med HJ och Måns Zelmerlöw!