• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sonja Aldén blev kär i sin personlige tränare - precis som Victoria!

  Hon hade förutfattade meningar om gym-killar och han ansåg att artister var opålitliga kunder som avbokade sina träningspass i sista stund. Men idag är de förlovade – artisten Sonja Aldén och hennes personlige tränare Jörgen Karlsson.

  Bild 1283443

  Under de fem år som gått sedan hon fick sitt genombrott som artist har mycket hänt i Sonja Aldéns liv - hon har både hittat den stora kärleken och blivit mamma. I lördags var hon tillbaka på Melodifestivalscenen.

   

  Den låt som ligger Sonja Aldén allra varmast om hjärtat är tveklöst den vackra balladen "För att du finns" som hon fick sitt stora genombrott med i 2007 års Melodifestival. Efteråt lovade hon sig själv att hon inte skulle söka sig tillbaka till Melodifestivalen förrän hon hade en ny låt som hon kände lika starkt för. Några dagar innan tidsfristen för att skicka in bidrag till årets tävling löpte ut föddes oväntat sången som hon hade väntat på.

   

  I likhet med 2007 har Bobby Ljunggren skrivit musiken och Sonja själv texten till hennes tävlingsbidrag. I motsats till förra gången är det dock ingen traditionell kärleksballad som hon kommer att framföra. Hennes låt heter "I din himmel" och tar upp vad som kan tänkas vänta oss efter döden.

  – När jag hörde Bobbys melodi frågade jag honom vad han kände att låten handlade om. Hans känsla var att den vände sig till någon som har gått bort, men att den ändå var hoppfull. Med de orden i tankarna skrev jag texten. Sången uttrycker en förhoppning om att man ska få återse någon som har gått vidare till det där stället långt borta som man hoppas finns. Man vill ju tro att det finns en plats där man hamnar efter döden och att man, när det är dags för en själv att lämna den här världen, ska hitta vägen dit, säger Sonja eftertänksamt när vi träffas på hennes skivbolag.

   

  – Tack och lov har jag inte själv förlorat någon nära anhörig nyligen, men när jag skrev texten till "I din himmel" tänkte jag på mina morföräldrar och min farfar som alla är bortgångna. Dessutom har jag nära vänner som har förlorat sina föräldrar ganska nyligen, vilket har gjort att jag har sett deras sorg och också följt deras strävan att komma vidare i livet.

   

  Andlig känsla

  Mycket av det som Sonja skriver om i sin musik är antingen självupplevt eller bygger på hennes vänners erfarenheter. Hennes poetiska och livsreflekterande sångtexter genomsyras ofta av en andlig känsla.

   

  Bild 1283444

  Sonja Aldén fick sitt stora genombrott med balladen För att du finns i Melodifestival 2007. Hon gick vidare från andra chansen och knep till slut en sjätte plast i finalen i Globen. Även i årets festival hamnade hon på sjätte plats med låten "I din himmel" i deltävling 2 den elfte februari.

   

  Sonjas ungerskfödda mamma Estelle är en starkt troende katolik som bad kvällsbön med sina barn när de var små. Själv gjorde Sonja för ett tiotal år sedan en sökande resa som slutade med att hennes kristna tro blev ännu starkare.

  – Innan dess hade jag mest gått och "hobbytrott", säger hon med ett skratt. Men kring millennieskiftet kom jag till en punkt där jag insåg att jag inte längre bara kunde ta min tro för given, utan att jag måste komma fram till varför jag tror.

   

  – Min kristna tro är för mig en källa att hämta kraft ur. Om det sedan är en placeboeffekt eller inte spelar egentligen ingen roll eftersom tron ger mig stryka och trygghet. Ingen kan säga vad som är rätt eller fel när det gäller att tro eller att inte tro. Något av det finaste som står i bibeln är att Gud gav människan en fri vilja. Jag tycker att det är jätteviktigt att inte våldföra sig på det genom att försöka få någon annan att tro si eller så.

   

  Ett av de största erkännanden som man kan få som låtskrivare är förmodligen att människor vill höra ens låtar spelas på sin bröllopsdag. Sonjas ansikte spricker upp i ett stort leende när jag berättar att en vän valde hennes låt "Du är allt" som utgångsmusik på sitt bröllop. Min väninna är långt ifrån ensam om att vilja höra någon av Sonjas låtar under sin stora stund i livet. Sonja får dessutom många förfrågningar om att personligen komma och framföra sina alster under vigselakter – önskningar som hon försöker att tillmötesgå i de fall det finns möjlighet.

   

  – Att sjunga på bröllop är det häftigaste man kan göra! Det är väldigt speciellt och mycket mer nervöst än att till exempel vara med i Melodifestivalen. På ett bröllop ser man ju alla som man sjunger för. Oavsett hur det sedan går för brudparet i livet så kommer de alltid att komma ihåg den dagen, och därför är det en ära att få vara en del av den. Eftersom ett bröllop är så personligt vill man verkligen att det ska bli rätt. Man vill absolut inte sjunga fel, framförallt inte på sin egen låt. I andra sammanhang kan man ofta skoja bort om man gör något fel, men på ett bröllop går det inte att skoja bort misstag – där vill man göra det perfekt!

   

  "Du är allt" skrev Sonja 2003 som bröllopsgåva till barndomsvännen Maria BenHajji, som för övrigt är en av hennes medtävlare i Melodifestivalen.

  – I bröllopsprogrammet stod det att jag skulle sjunga Marie Fredrikssons "Ännu doftar kärlek", men jag gjorde en kupp och skrev en egen låt. När jag sjöng "Du är allt" började både Maria och hennes man att gråta. Det hela blev jättefint! Men jag skulle inte vilja höra inspelningen från vigseln eftersom jag hade gråten i halsen hela tiden som jag sjöng, tillägger Sonja som fortfarande blir rörd vid minnet.

   

  Träffades på gymmet

  Sommaren 2010 förlovade sig Sonja med fästmannen Jörgen. När de kommer att gifta sig eller hur bröllopet kommer att se ut är ännu inte bestämt, men en sak vet Sonja: hon kommer inte att sjunga på sitt eget bröllop!

  – Nej, jag skulle nog inte klara av det eftersom jag är så blödig. Jag har sjungit på så många vänners bröllop att jag en hel del gentjänster att utkräva. Dessutom har min väninna Shirley Clamp sagt att hon blir arg om jag inte frågar henne, så hon får sjunga i stället för mig.

   

  I likhet med kronprinsessan Victoria förälskade sig Sonja i sin personliga tränare. När deras vägar korsades i början av 2008 hade hon inte några som helst tankar på att inleda en ny relation.

  – Jag hade ett par småtrassliga kärlekshistorier bakom mig och kände att jag ville leva själv ett tag. Jörgen hade också nyligen kommit ur ett långt förhållande och var inte heller ute efter att träffa någon. Han hade därtill som princip att inte dejta sina kunder.

   

  – Gymmet var det sista stället jag trodde att jag skulle träffa en man på. Jag hade mina förutfattade meningar om gymkillar, på samma sätt som Jörgen hade sina förutfattade meningar om oss artister – han och hans kollegor såg artister som opålitliga kunder som alltid har ont i halsen, aldrig kommer i tid, och bokar av sina träningspass i sista stund. Men vi motbevisade varandras fördomar ganska skarpt. Vi blev väldigt goda vänner innan vi så småningom blev kära i varandra.

   

  Sonja menar att hon och Jörgen har många gemensamma personlighetsdrag.

  – Vi har ganska lika grundvärderingar, och vi är båda sociala och spontana.

   Hon ger ett exempel på hur den sistnämnda egenskapen kan ta sig uttryck.

  – I somras åkte vi på bilsemester och hyrde till en början en bil för en vecka. Det slutade med att vi var borta i två veckor eftersom vi hela tiden hittade fler ställen som vi ville åka till...

   

  Gillar mammarollen

  Det finns dock också vissa saker som skiljer paret åt.

  – Vi har ganska olika åsikter i en del frågor. Ta bara en sådan sak som att jag har en kristen tro medan Jörgen är ateist. Det är något som har gett upphov till jättemånga intressanta diskussioner som har gjort oss båda mer vidsynta och ödmjuka.

   

  Den stundande kärlekshögtiden Alla hjärtans dag firar Sonja och Jörgen med att äta god mat och vara tacksamma för det de har tillsammans. Det här året ger sonen Teddy, som föddes i våras, dem en särskild anledning att känna tacksamhet. Sonja konstaterar att han anlände i precis rätt tid i hennes liv.

  – Jag hade länge sett fram emot att bli mamma, men jag kände ingen press att skaffa barn. Många säger efter att de har fått barn: "Det här borde jag ha gjort mycket tidigare." Så känner inte jag. Jag är verkligen tacksam över att Teddy kom nu när jag har hunnit mogna lite och känner mig redo. Jag upplever att jag alltid har varit lite sen med allting eftersom jag har behövt tid på mig. Därför känns det skönt att få växa in i föräldrarollen i lugn och ro.

   

  När Sonja, efter ett drygt halvårs mammaledighet, under några veckor kuskade runt på julturné i landet fanns sonen med bakom kulisserna, utrustad med hörselkåpor för öronen. Med på turnén var också Sonjas 20-åriga brorsdotter Tina som passade Teddy när Sonja stod på scenen.

  – Teddy är otroligt glad, harmonisk och lätt att ha att göra med. Han är väldigt nöjd av sig, vilket gör att han inte direkt har avskräckt mig från att skaffa fler barn. Han är inte ett dugg rädd för att träffa nya människor utan tycker att det är jättelajbans att bli buren även av andra än mig.

   

  Annan syn på livet

  Sonja känner sig privilegierad som kan kombinera tillvaron som småbarnsmamma med ett frilansande yrke som ger henne stor frihet att själv bestämma över sina arbetstider. Föräldraskapet har fått henne att till viss del omvärdera synen på sitt jobb som under några år upptog nästan all hennes tid.

  – I dag tar jag allting med en nypa "välling" och prioriterar annorlunda. Det är något som exempelvis märks när jag ska iväg någonstans och står och sminkar mig och fixar håret och har ont om tid. I vanliga fall skulle jag bara ha stått där och varit stressad, men när jag tittar på Teddy som ger mig ett stort leende blir jag helt lugn och inser att det viktigaste är att han är mätt och glad. Om jag sedan får måla på mig mascara i taxin gör ju ingenting. Man får helt enkelt lite sundare perspektiv när man får barn.

   

  Sonja hoppas att familjen framöver kommer att utökas.

  – Jag vill oerhört gärna ge min son syskon, men jag är samtidigt ödmjuk inför att man aldrig vet om det fungerar eller inte. Man blir ju inte yngre, och Jörgen och jag har sagt att vi tar det lite som det kommer. Vi hoppas att vi är lyckliga nog att få åtminstone ett syskon till Teddy, och sedan får vi se om det blir fler med tiden.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!