Resa med rullstol?
På egen hand…
Sverige och övriga EU-länder har gemensamma regler för tåg- och flygresenärers rättigheter. Reglerna innebär bland annat att tåg- och flygbolag inte får neka dig att resa på grund av funktionsnedsättning. De får inte heller ta ett högre pris om du behöver extra hjälp.
Du har rätt till assistens på järnvägsstationen eller flygplatsen i samband med avgång, byte eller ankomst. Du bör dock meddela tåg- eller flygbolaget i förväg om dina behov. I undantagsfall kan flygbolag neka dig att boka resa eller gå ombord, om de kan hänvisa till sä-kerhetskraven. Flygbolaget ska då göra vad det kan för att erbjuda dig ett alternativ.
Om du inte är nöjd med resan bör du i första hand kontakta den som arrangerat transporten, i andra hand vända dig till Konsumentverket.
Genom resebyrå…
Funkisresor i Stockholm arrangerar resor till bland annat London och Edinburgh. Transporter, hotell och aktiviteter är anpassade för personer som sitter i rullstol eller har svårigheter att röra sig. Kontakt: 08-522 500 80 www.funkisresor.se
Legatravel i Göteborg hjälper personer med funktionsnedsättning och deras resesällskap att planera och lägga upp resor utifrån egna önskemål och behov. Exempel på besökta resmål är Indien, New York och Brasilien. Kontakt: 031-719 10 80. www.legatravel.se
Resan till London förra sommaren gick över förväntan. Piccadilly Cirkus var en av de platser Ulf besökte.
Ulf Bäckman älskar att resa. Överallt i lägenheten hemma i Solna finns påminnelser om hans stora intresse: utländska sedlar, flaggor, små souve-nirer… På köksdörren hänger en affisch som föreställer Faraos gravgrav-kammare.
– Du tycker mycket om Egypten, eller hur? säger Hannele.
Ulf nickar. Med långsamma armrörelser visar han tecknen för pyramid och mumie.
49-årige Ulf är hörselskadad sedan barndomen. I tonåren drabbades han av sjukdomen muskeldystoni, vilket gjort att armarna förvridits och att han sitter i rullstol. Därför finns assistenten Hannele Taina till hands för att hjälpa till med praktiska saker i vardagen. Men också för att planera och vara behjälplig vid Ulfs resor utomlands.
Efter tjugo års bekantskap känner de varandra väl, och Hannele tolkar minsta tecken eller blinkning från Ulf. Hon kan konstatera att Ulf lever upp inför en resa.
– Vi planerar och förbereder flera veckor i förväg. Vi läser om resmålet, studerar kartor och gör upp program för vad vi ska se och uppleva.
Många frågor
Det är många praktiska frågor som måste redas ut. Går rullstolen in i flyget? Finns det hiss på hotellet? Hur ser omgivningarna ut? Finns det höga trottoarkanter? Men trots alla timmar av noggrann förberedelse kan saker ändå gå snett.
– Minns du första resan, Ulf? Till Italien? Ulf minns. Resan blev en pärs för dem båda.
Det började så snart flygplanet landat. Färdtjänstbussen, som de skulle åkt från flygplatsen, uteblev.
– Istället fick vi baxa upp Ulf i en turistbuss, där han fick ligga på sätena, och stoppa in rullstolen i en extrataxi. Hotellet var inte heller vad de förväntat sig. |
Ulf och Hannele visar kartan från London. -Där låg hotellet, säger Hannele.
|
– Jag hade verkligen ringt och kollat, så att vi skulle få ett handikappan-passat hotellrum, men det visade sig ligga på andra våningen ovanför en tvärtrappa.
Vi hade inte en chans att komma upp med rullstolen! Efter mycket bråk med hotellet och researrangören lyckades de byta rum med en annan familj. Så fortsatte svårigheterna under hela resan.
– Jag blir så arg. De praktiskt problemen gör att Ulf förlorar så mycket.
– Ja, det var tråkigt, tecknar Ulf.
Specialiserad byrå
Sedan dess har Ulf vid flera tillfällen deltagit i organiserade gruppresor till Teneriffa och rehabiliteringscentret Vintersol. Där är allt förberett och anpassat.
– Men det är klart att man ibland vill åka på egen hand, och se andra platser, resonerar Ulf och Hannele. Därför bokade de en resa till London förra sommaren.
– Jag var nog lite nervös, med tanke på hur det gick i Italien, minns Han-nele. Denna gång hade de dock anlitat en resebyrå som specialiserat sig på att arrangera resor för personer med funktionsnedsättningar.
– Allt fungerade från första stund! Servicen på flyget, färdtjänsttaxi från flygplatsen… Inga problem! Hotellet låg intill Marble Arch i centrala London och var väl utrustat.
– Det brukar bli trångt och krångligt vid frukostbuffén, men här hade personalen till och med reserverat ett bord precis intill maten, säger Han-nele. Dessutom hade de en fått en tillgänglighetsguide – ett häfte som tipsade om vilka platser och aktiviteter de kunde satsa på, och vad de borde und-vika.
– Det besparade oss en massa tid, konstaterar Hannele. |
Höjdpunkten på resan till London var besöket på British Museum, som har en hel avdelning med egyptiska mumier – Ulfs alldeles speciella intresse.
|
Egypten är drömmen
Under fyra intensiva dagar fick Ulf och Hannele uppleva alla klassiska se-värdheter: Buckingham Palace, Hyde Park, pariserhjulet London Eye, Pic-cadilly Circus, Big Ben.
– Ja, jag tror faktiskt att vi hann med det mesta. Till och med att gå på pub och äta fish and chips, berättar Hannele.
Höjdpunkten var dock besöket på British Museum, som har en hel av-delning med egyptiska mumier. Ulf lyser upp när Hannele berättar. Han korsar återigen armarna över bröstet för att visa tecknet för mumie. Sedan visar han upp sin souvenir från museishopen: en slips med egyptiska figurer.
En dröm vore förstås att resa till Egypten och se landet med egna ögon. Och så till USA, för att se frihetsgudinnan. Men närmast förestående är en resa till Mallorca. Själv ser Hannele fram emot mycket sol och sköna promenader.
– …Fast Ulf har talat om att dricka whiskey och titta på söta tjejer, säger Hannele. Ulf sträcker på huvudet och avfyrar ett brett leende.