Här kan du sälja och köpa på nätet

www.blocket.se – Sveriges största köp- och säljmarknad på nätet. Den var också först och startade för 15 år sedan i Skåne som en lokal prylmarknad.
Annonserna kostar mellan 10 och 120 kronor. En tia för den som säljer till exempel barnkläder och en hundralapp om det handlar om en bil.

www.tradera.se – startade 1999, tre år efter Blocket. På Tradera säljs prylarna till högstbjudande på nätauktion. Annonsören betalar en fast avgift på mellan 1 och 100 kronor plus provision på några procent om varan blir såld.

loppi.se – nykomlingen som snabbt blivit stor. Sajten startades år 2009 och riktar sig främst till barnfamiljer, här säljs till exempel barnkläder, barnprylar och mammakläder. Att annonsera kostar 10 kronor för kläder och skor och 30 kronor för övriga varor.

secondhand.siba.se – är varuhuset Sibas sajt för den som vill köpa eller sälja begagnade varor som hemelektronik och vitvaror som inköpts där. Det kostar ingenting att annonsera.

www.saljmarknad.se – är en köp- och säljmarknad för Ikea-varor. Det kostar ingenting att annonsera.

Alla sidorna är mycket pedagogiskt upplagda så att även den med minimalt datakunnande ska klara av att lägga in sin annons här. När du kommit in på Traderas hemsida går du till exempel in på fliken “Skapa annons”. Du måste dock först registrera dig. På Blockets hemsida går du in under “Lägg in annons”.

Bra tips!

Var noga med bilder!
Du har möjlighet att lägga ut flera bilder och både presentera föremålet i sin helhet och med detaljbilder. De måste vara av bra kvalitet.

Fundera en stund på sökordet!Utbudet på nätet är enormt och det gäller att den möjlige köparen hittar dig. Fråga dig vem som kan tänkas vara intresserad av det du har att sälja! Det finns till exempel massor av människor som är intresserad av 50-talsmöbler, men om det inte anger i rubriken till din annons att den fåtölj du vill sälja är just från 50-talet, då är risken stor att många missar den.

Tänk igenom texten!Det handlar inte om reklam utan om information. Färg, mått, storlek när det gäller kläder skick – allt som du tror att en eventuell köpare vill veta. Var ärlig, det går att sälja även det som inte är i perfekt skick, men köparen vill förstås veta om det i så fall.
Onödig information kan göra texten avskräckande lång, det är till exempel inte nödvändigt att omständigt förklara varför man säljer.

Gör som aktieklipparna – kolla marknadsvärdet!
Kolla nätmarknaden på liknande föremål innan du sätter priset. På Tradera gäller budgivning och högstbjudande vinner, men om du säljer på till exempel Blocket är det viktigt att varken lägga sig för lågt så att du får mindre än du skulle kunnat få eller för högt, så att du inte alls får varan såld. Det allra bästa är att lägga sig aningen under det som för dagen är marknadspriset.

Smid medan järnet är varmt!
De första dagarna är avgörande – det vet alla som annonserar på nätet! 25 procent av allt som annonseras ut säljs det första dygnet. Då finns man överst bland det enorma utbud som finns på nätet. Se till att du är tillgänglig!

Kom ihåg att det är på helgen det händer!
Då görs flest nätaffärer upp eftersom det är då de flesta har tid att sätta sig vid datorn och shoppa. Att ha lagt upp sin annons till helgen är därmed en mycket bra idé! Och ett det en helg i slutet av månaden, när många fått lön, då är det ännu bättre!

Var aktuell!
Spara prylar och sälj efter säsong! Visst kan det vara skönt att få undan skidor och pjäxor från förrådet när våren kommer, men chansen att få dem sålda till ett bra pris är oändligt mycket större när det drar ihop sig till den första snön!

Var inte en slarver!
Svara snabbt på mejl, var ärlig, håll överenskommelser så får du ett gott rykte på nätet. Tradera har ett betygssystem där man kan lämna omdöme om den man gjort affärer med kan lämna ett omdöme och efter tre dåliga omdömen åker man ut.

Ta ett snack om frakt!
De flesta affärer på Blocket görs upp genom att säljare och träffas och kontanter överlämnas personligen. Det som säljs på Tradera skickas oftast. Köparen står för frakten, men det inte är inte heller ovanligt att säljaren i annonsen meddelar att man bjuder på frakten, det innebär ofta att man får bättre betalt. De flesta säljare anlitar DHL, Posten och Schenker och det finns chans att få bra rabatt på fraktkostnaden. 

Kan man inte bli lurad?

Ja, bedragare finns det förstås på nätets köp- och säljsajter, precis som på alla andra ställen.

Mycket få vittnar dock om att de blivit lurade. Att det oftast fungerar mycket bra beror förmodligen det system med omdömen som man har på Tradera och att man när det gäller affärer på Blocket ofta får betalning kontant i samband med att varan överlämnas.

För den som säljer och köper regelbundet på nätet är det ett mycket gott råd att ha ett speciellt bankkonto för de här affärerna och inte blanda ihop det med konton med större summor på, som till exempel lönekontot.

Så tjänar du pengar på nätet!
En obeskrivlig röra – som kan bli till en härlig semesterresa efter försäljning på nätet! Värdet av de prylar som en svensk familj har i sitt förråd uppgår i genomsnitt till 24 000 kr!

Har du en förmögenhet i förrådet? Ett vanligt svenskt hushåll har prylar värda i genomsnitt 24 000 kronor i förrådet. Och mer än hälften av alla svenskar – sex av tio – planerar att inom kort vårstäda och sälja det man inte vill ha längre på Blocket.

Det är förstås just Blocket, giganten bland köp- och säljsajter som gjort undersökningen som med all tydlighet visar att vi ofta har en dammsamlande liten förmögenhet i förrådet.

Och slänga vill man ju inte… Men det finns ett sätt att bli av med dem och det kan nästan kallas för den nya folkrörelsen!

Idag har sju av tio svenskar gjort affärer på Blocket. Bland barnfamiljer är siffran ännu högre – nio av tio!

Den genialiska idén att det som en person har tröttnat på kan inbringa ett välkommet tillskott i kassan och bli till glädje för någon som köper det till ett mycket lägre pris än i affären.

De flesta med erfarenhet av att köpa och sälja på nätet tycks dock överens om att det här i hög grad är köparens marknad, det finns stora chanser att fynda.

Men det hindrar förstås inte att också den som säljer kan tjäna en bra slant. Det handlar ju, som sagt, ofta om sådant som ändå bara står och samlar damm.

Så tjänar du pengar på nätet!
Förrådet – en ständig källa till dåligt samvete. Men kanske kan det visa sig vara en guldgruva. Fast då får man förstås vara beredd att lägga ner lite extra arbete i samband med vårstädningen.

Tanken på nätförsäljning finns alltid i bakhuvudet

Ulrika Frolov säljer regelbundet begagnade saker på nätet. Hon är en stor entusiast av nätförsäljning och tycker det är väldigt skönt att inte vara omgiven av en massa saker hon inte använder. Saker hon inte längre vill ha kommer till nytta och glädje hos någon annan.

Så tjänar du pengar på nätet!
– Min erfarenhet är att det mesta går att sälja bara priset är rätt, säger Ulrika Frolov som i många år sålt saker på Blocket och Tradera.

– Nej, förmögen blir man kanske inte, men hundralapparna man tjänar, kanske ibland bara tjugor, är ett välkommet tillskott i kassan. Ja, som ibland, om sanningen ska fram används till nya inköp – på nätet…

Ulrika Frolov, 40 år och marknadschef, har regelbundet sedan några år tillbaka sålt sina begagnade saker på nätet och talar med stor entusiasm om möjligheterna som nätförsäljningen innebär.

– Att den här möjligheten finns har jag egentligen alltid i bakhuvudet. När jag handlar kläder till min dotter Tilda, 5 år, väljer jag ofta plagg av bra märken eftersom jag vet att de har ett värde på nätet även efter att hon växt ur dem.

– Och när jag och min man Sigge ska förnya lite hemma vet jag att gamla möblerna eller vitvarorna med all säkerhet kan säljas på nätet och dessutom blir hämtade vid dörren så att vi slipper att släpa iväg med dem.

– Min erfarenhet är att allt går att sälja till rätt pris. När jag till exempel en lördagskväll klockan nio lade ut Tildas gamla skötbord på Blocket någon hundralapp billigare än andra liknande hade jag fått 15 svar efter bara tio minuter.

– Och när vi byggde ett uterum så sparade vi alla gamla byastenar som låg på den gamla uteplatsen. De kom aldrig till användning och flera år senare bestämde vi oss för att nu var det dags att göra sig av med dem.

– Vi gör ett försök att sälja dem på Blocket, sa vi – men utan mycket hopp. Det här var väl ändå omöjligt, det var februari månad, dessutom…

– Men de tunga stenarna såldes direkt, enda kruxet var att de frusit ihop. Köparen fick invänta töväder innan de kunde hämtas…

På vilken sajt säljer du?
– Både på Blocket och Tradera. På Blocket gäller ju fasta priser och det jag har sålt där har främst varit lite större saker där det varit viktigt att bli av med dem. Köparen har kommit och hämtat och vi gjort upp affären i samband med det.

– På Tradera har man ju ett auktionssystem och där har det mest blivit små saker som jag har skickat med post till köparen. Ofta har det inte handlat om några större summor, men avgiften står ju i proportion till försäljningspriset och köparen har stått för frakten och då blir det ju lite pengar ändå.

– Jag har faktiskt nästan bara goda erfarenheter och har mött många trevliga människor när jag sålt på nätet. Under alla år har det bara hänt någon enstaka gång att en köpare hört av sig att det jag skickat inte motsvarat vad de förväntat sig, men då har jag självklart genast låtit köpet gå tillbaka. Tradera har dessutom ett betygssystem för både köpare och säljare och man vill inte riskera ett dåligt omdöme!

Vad är det allra bästa med att sälja på nätet?
– Förutom pengarna man kan tjäna så tycker jag att det känns väldigt skönt att inte vara omgiven av en massa saker som ger dåligt samvete! Nu kommer det som man inte längre vill ha istället till nytta och glädje hos någon annan. Det där gäller i mitt fall inte minst felköp av kläder.

– Den där fina klänningen för en tusenlapp som nästan aldrig kommit till användning, den fick jag i alla fall några hundralappar för, kan jag tänka. Och gjorde förhoppningsvis någon annan glad!