Fina priser!

Varje år ordnar Stiftelsen Yves Rocher, i samarbete med Franska Institutet, tävlingen Terre de Femmes – Jordens kvinnor.

 

Drivkraften är att arbeta för att morgondagen ska innebära en grönare värld. Varje år sedan 2002 har stiftelsen belönat projekt ledda av kvinnor, för andras välbefinnande.

 

I Sverige har tävlingen funnits sedan 2005/2006, med tidningarna Hemmets Journal och Allers Trädgård som samarbetspartners.

 

Tre Terre de Femmes-priser delas ut i Sverige:
1:a pris 5 000 euro (cirka 54 000 kronor)
2:a pris 3 000 euro (cirka 33 000 kronor)
3:e pris 2 000 euro (cirka 22 000 kronor)
Förstapristagaren får dessutom delta i tävlingen om det internationella priset på 10 000 euro.

Så här gör du för att tävla!

Nu är det dags att anmäla sig till årets Terre de Femmes-tävling!
Alla projekt som gynnar naturen kan delta i tävlingen (projektet ska redan vara påbörjat och drivas av en kvinna).

 

Tänk på att beskriva projektet så utförligt som möjligt, på 3–5 sidor. Till exempel vill vi veta målet med projektet, historik, var det utförs, vilka resultat som har nåtts, vilken budget man har, vad vinstpengarna ska användas till och hur länge projektet pågått.

 

Skicka gärna med bilder om det är möjligt (vanliga foton, digitala bilder eller bilder på cd går bra). Glöm inte att ange namn, yrke, födelsedatum, din adress, telefonnummer och en eventuell e-postadress.

 

Minimiålder för att delta är 18 år. Skicka din ansökan till “Terre de Femmes – Hemmets Journal”, Yves Rocher Suède AB, Box 930, 251 09 Helsingborg. Sista anmälningsdag är 30/9 2009.

2:a pris!

Jordens kvinnor för en grönare världPå andra plats kom Birgitta Nordén från Lund.

 

Hon vann 3 000 euro (cirka 33 000 kronor) för sitt arbete med att föra ut kunskap om hållbar utveckling genom virtuella globala klassrum, men även fysiska mötesplatser.

 

Mer än 10 000 ungdomar välden över har fått utbildning i detta.

3:e pris!

Jordens kvinnor för en grönare världTredjepristagaren Kati Petters, som arbetar på Västanviks Folkhögskola, belönades med 2 000 euro (cirka 22 000 kronor) för sin Sinnenas trädgård.

 

Det är ett projekt som riktar sig mot döva och blinda som går på skolan, men det har också blivit en liten oas dit allmänheten beger sig.

Jordens kvinnor för en grönare värld

 

Vid årets svenska prisutdelning, som skedde på internationella kvinnodagen den 8 mars på slottet Sofiero i Helsingborg, var det Malmö-duon Kajsa Cappelen Holst och Paula Kemfors som vann första pris. Kajsa och Paula driver företaget Rigtheous Fashion som producerar och säljer ekologiskt- och rättvisemärkta modeplagg.

 

– Det handlar om en hållbar livsstil. Vi har visat att det går att sätta både människa och miljö i fokus och göra det lönsamt för alla, sa Paula och Kajsa vid utdelningen.

 

De är nu är på väg mot internationell lansering.
– För oss var det, helt fantastisk och överraskande att vinna Terre de Femmes, säger Kajsa och Paula om vad det innebar att vinna tävlingen.

 

Det betyder oerhört mycket för oss. Förutom att pengarna gav oss chansen att satsa på nya projekt, så var priset en bekräftelse på det vi gör.

 

Hur har ni använt pengarna?

– Vi har investerat pengarna in i vår verksamhet. Just nu är vi inne i ett skede av utlandsexpansion. Vi funderar även på nya produkter och tittar på nya material. Det är nysatsningar som dessa som vi kommer att lägga vinstpengarna på.

 

Har ni fått mer uppmärksamhet efteråt, även från annat håll?

 

– Absolut, faktiskt mer än vad vi trott! Mycket från medierna, men även från privatpersoner. Många har ringt och frågat om vårt arbete, och också om Terre de Femmes arbete.

 

Faktiskt ledde det till att vi i förra veckan var med i ett inslag i kinesisk TV om hållbar design!

Jordens kvinnor för en grönare värld

Vinnare 2009! Kajsa Cappelen Holst och Paula Kemfors vill – och kan – kombinera mode, rättvis handel och bra miljö.

 

Vad har ni närmast på gång framöver? Nästa års sommarkollektion kanske?

 

– Just nu håller vi på att förbereda för höstens införsäljning av våra kläder och olika event i Skandinavien, London, Berlin och New York.
– En ny sommarkollektion för nästa år är snart framtagen och vi förbereder fotografering av den.

 

– Vi arbetar vidare på att utveckla vårt nya samarbete och produktion i Nepal och Uganda, där vi även tittar på nya material men också vilka produktionsförhållanden som råder.

 

– Vi håller just nu på att ta fram en härlig kollektion i 100 procent organisk bomull och cashmere.

Jordens kvinnor för en grönare värld

Plagg ur Kajsa och Paulas kollektion.

 

Righteous fashion- kläder säljs i ett 20-tal butiker runt om i Sverige. Gå gärna in på www.righteousfashion.se för att få veta mer. Rigtheous fashion går också att köpa i olika webshopar, bland annat nelly.com, hildurshandel.se och frankfashiongroup.se

 

I den internationella tävlingen, också det den 8 mars, vann Irene Pfister-Hauri från Schweiz.

Hon belönades för sitt projekt “Green Ethiopia” som hon startade år 2000 i Etiopien. Landet stod inför många stora problem som kalhuggning, torka och erosion. 
 

Denna jord, som tidigare varit bördig, gav inte längre befolkningen tillräckligt med föda utan hade gjort dem permanent beroende av internationell hjälp för att bekämpa svält.

 

Irene började med att övertyga den lokala befolkningen om vikten av återplantering och har idag hjälpt till att plantera nästan 750 000 träd.

 

Hon har även byggt sju dammar som används till konstbevattning av grönsaksodlingar under torrperioder och som även möjliggjort planteringen av 74 000 fruktträd.

Jordens kvinnor för en grönare värld

Irene arbetar för ett Etiopiens jord

 

För att säkerställa att det som “Green Ethiopia” byggt upp ska bevaras, har Irene hittills utbildat nästan 4 000 personer i bland annat grönsaksodling. Hennes kamp för en bättre miljö, ökad produktion av livsmedel och varaktigt jordbruk fortsätter i Etiopien, ett av de fem fattigaste länderna i världen.