• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Arja Saijonmaa: Med årets turné sluts cirkeln i mitt liv

  Sommaren 1968 bodde Arja Saijonmaa i USA och greps av flower power-rörelsens budskap om fred, frihet och kärlek. Nu sluts cirkeln när Arja sjunger om samma sak i årets Diggiloo-turné...

  Bild 1285553

  Den här sommaren kommer Arja Saijonmaa att ha fullt upp och det blir inte mycket tid till sol och bad. Med Diggiloo-gänget ska hon göra 25 konserter runt hela Sverige.

   

  För 41 år sedan revolterade Arja Saijonmaa mot en inrutad tillvaro hemma i Finland. Trots föräldrarnas protester åkte hon till USA för att studera på college. Men framför allt sökte hon friheten och självständigheten.

   

  – Jag skickade tillbaka returbiljetten som mamma och pappa sände mig och förklarade att jag absolut inte tänkt åka hem till Finland när terminen var slut, berättar Arja. Absolut inte då, kanske aldrig, om de inte slutade tjata

   

  – Det var så jag började mitt liv som rebell!

   

  Den mildsinta flickan som vuxit upp i en strikt borgerlig miljö, befann sig plötsligt mitt i den gungande flower power-rörelsen 1968. Som stipendiat på Berkeley-universitetet var hon omgiven av entusiastiska kamrater som med själ och hjärta stöttade Vietnam-rörelsen.

   

  Arja hade aldrig tidigare varit särskilt medveten om vad som hände runt om i världen och hon var fullständigt tagen av alla nya intryck.

   

  Hon anpassade sig snabbt, klädde sig i färgglada hippiekläder, köpte en 99-dollarbiljett och åkte greyhoundbuss mellan USA:s stater, bodde hos sina nyfunna vänner och levde livet.

   

  – I Aspen i Colorado försörjde jag mig som hotellstäderska, bäddade sängar och festade som sjutton, skrattar hon. Sen åkte jag till Kalifornien, bodde hemma hos kamrater och fick uppleva Beverly Hills och Hollywood. Det var en fantastisk sommar!

   

  Det var Arjas första sommar i total frihet. Och den första sommaren hon inte tillbringade med familjen i släkthuset utanför Mikkeli (S:t Michel på svenska) i sydöstra Finland.

   

  Turné med Diggiloo
  Sommaren 2009, knyts säcken ihop. Arja, 64, är ute på en stor showturné med Diggiloo. När hon fick frågan av sin gamle kompis Lasse Holm – det var ju han som skrev hennes hit "Högt över havet" – var hon inte sen att tacka ja, och hon blev väldigt glad när hon insåg att årets showtema är flower power!

   

  Vid årets vårstädning av det gamla finska släkthuset letade hon fram hippiekläderna från 1968. Idag är de kultur-kult.

   

  – Jag har stuvat undan hela mitt liv i det stora gamla huset där på landet, säger Arja. Så i våras, när jag hade vädrat och städat ut mögel och alla döda möss, satte jag igång att leta. Jag hittade min gamla hippieblus, en fin, färgglad sjal och lite andra amerikaminnen.

   

   Det är kul att kunna visa mina unga showkollegor hur en äkta flower power-tjej ser ut!

  Bild 1285554

  Flower power är temat för årets Diggiloo-turné där Arja är en av stjärnorna. Diggiloo-gänget består av: Arja Saijonmaa, Niklas Strömstedt, Jessica Andersson, Lasse Holm, Magnus Johansson, Mojje, Thomas Petersson, Sara Löfgren, Ola och Brolle.

   

  Arja skrattar gott och det fullkomligt lyser om henne. Den här sommaren har blivit en drömsommar.

   

  Den är fullbokad med konserter, sång och musik och den här gången åker hon inte runt på vägarna ensam med sin pianist för att sjunga i kyrkor och på festivaler. Nej, Arja har gått från solist till att bli en del av en stor, färgsprakande familjeshow.

   

  – Nu delar jag scen med andra artister och det gläder jag mig mycket åt, säger hon. Vi lever som en riktig storfamilj både på och utanför scenen. Under kvällens tre timmar långa konsert sjunger vi alla tillsammans, vi körar bakom varandra, jag har till och med ett sångnummer där två blonda unga killar, Mojje och Ola, dansar bakom mig.

   

  Och när hon står där på scenen och sjunger "If you're going to San Francisco", rör det vid djupet av hennes hjärta.

  Kärleksbudskap

   

  – Då är jag tillbaka i USA 1968 och allt det fantastiska som hände då. Ja, den här sommaren sluts cirkeln i mitt liv. Under alla år som artist har jag jobbat för budskapet om fred och kärlek, inte minst genom Theodorakis sånger. Det började som ett frö 1968. Nu står jag här och sjunger om samma sak.

   

  Arja är nöjd med att vara tillbaka i sin vanliga roll som sångartist, efter spännande utflykter till "Let's dance" och "Stjärnorna på slottet".

   

  Men att stå inför tusentals åskådare i läckra scenkläder, innebär uppoffringar.

   

  Arja har just petat i sig en minimal frukost bestående av en kopp te, två cocktailtomater och ett kokt ägg. Hon hallucinerar om chokladtårtor och andra godsaker.

  Bild 1285555

  Året var 1987 då Arja Saijonmaa framförde "Högt över havet" i den svenska Melodifestivalen. Sången skrevs av Lasse Holm och bidraget kom på andra plats.

  – Efter turnén ska jag äta massor av glass, säger hon. Men fram till dess blir det GI. Jag gick ner tio kilo när jag var med i Let's dance, men så fort jag åkte ut och slutade med den hårda dansträningen, gick jag upp alltihop igen. Så nu kör jag hårt för att vara snygg på scenen i sommar.

   

  Den 4 juli var det premiär i Ronneby och nu håller Diggiloo-gänget på att avverka 25 konserter på 38 dagar. Stor final blir det i Stockholm den 15 augusti, då har gänget åkt många mil runt Sverige i buss.

   

  – Livet i turnébuss var några år sedan jag upplevde, numera är jag van att resa ensam och läsa böcker, säger Arja. Men det här är kul! Ola Svensson lär mig spela TV-spel och jag använder min livsvisdom till att läsa "godnattsagor" för honom och berätta om hur det verkligen var på 70-talet.

   

  Spartansk frukost
  Arja ler stort, rättar till den rödprickiga scarfen i halsen och avrundar sin spartanska frukost med en kopp svart kaffe. Hon berättar om barndomens somrar som alltid tillbringades i familjens sommarhus utanför Mikkeli där hon växte upp. Släkthuset som nu, när föräldrarna inte längre är i livet, ägs och sköts av Arja.

   

  –Under hela min uppväxt var det tradition att vi den sista maj, när skolan slutade, transporterades till huset på landet, berättar Arja. Det var jag och min syster, kusiner, hundar och katter. Sedan väntade tre långa, härliga sommarmånader bland rosor och lupiner i familjens eget paradis.

   

  – Pappa som var tandläkare hade filosofin att det var bra att leva nära naturen och på landet ville han leva det enkla livet. Han var motståndare till att vi skulle installera elektricitet och jag har ta mig tusan ärvt pappas inställning.

   

  Det är dags att reparera huset men jag har inte alls lust att modernisera det som alla grannar gör. De rustar för att hyra ut till ryska sommarturister.

  Arja skakar på huvudet.

   

  – Jag blir allt mer ekologisk och vill ha kvar det enkla, jag trivs med utedass och vatten från handpumpen. Möjligtvis kommer jag att installerar solfångare, så att jag kan leva på solenergi.

   

  Det är där på landet, 23 mil nordöst om Helsingfors, som Arja firar midsommar. Där finns alla minnen från barndom och uppväxt. Banden både till det finska och till det svenska är viktiga för Arja.

   

  – Att bygga broar mellan länder har gått som en röd tråd genom hela mitt liv.

   

  Jag tycker vi ska hålla ihop här uppe i Norden. Jag jobbar både i Sverige, Finland och Norge och vet att det finns skillnader mellan folken.

   

  Men skillnaderna berikar oss.

  Men vad är det då egentligen som skiljer den svenska sommarkänslan från den finska? Arja funderar. Midsommarfirande.

  Bild 1285556

  Arja i rollen som Anna Svärd i filmen "Charlotte Löwensköld" från 1979.
  – Sedan dess älskar jag den värmländska naturen, den är så vacker.

  – Jag kan använda midsommarfirandet som exempel, säger hon efter en stund. Svensk midsommar firar vi mitt på dagen, vi dansar runt midsommarstången, vi plockar blåklint, vi äter sill och dricker några nubbar till maten.

   

  – I Finland firar vi midsommar genom att tända eldar vid stränderna och dansar gör vi på natten. Det är lite mer mystik, lite mer vemod. Kanske lite mer färgskiftningar.

   

  Ja, jag tror att det på ett perfekt sätt sammanfattar skillnaden mellan mina två hemländer. Sverige står för det ljusare, Finland har mer vemod.

   

  Arja försöker själv blanda det bästa av två världar. Inför sin medverkan i "Stjärnorna på slottet" åkte hon hem till östra Finland och plockade med sig både vargkött och björnkött att bjuda sina artistvänner på.

   

  Hon fick dem att bada bastu på äkta finskt vis och dansa tango i Arjas Let's danceskola. Hon minns slottsvistelsen som en ovanlig men kul upplevelse. Och gänget skildes åt med pussar och kramar. De konflikter som uppstod, löstes där och då.

   

  Många minns Arjas öppenhet över den besvikelse hon kände att hon inte fått medverka i Allsång på Skansen på länge. En ärlighet som säkert rörde vid många hjärtan. Och förra sommaren stod hon där igen, på Solliden-scenen tillsammans med Anders Lundin.

   

  Nu har karriären skjutit ordentlig fart. Arja dyker upp lite varstans. Mitt under Diggiloo-turnén gör hon ett specialframträdande utanför Operan i Stockholm då hon tillsammans med symfoniorkestern bjuder på utomhuskonsert med tangotema.

   

  I september ska hon ut i svenska skärgården och sjunga jazz. Att det inte blir så mycket tid över för vänner, sol och bad bekymrar henne faktiskt inte alls.
  – Det är detta som är sommar för mig, avrundar Arja leende.

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!