• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • STOPP för smällare!

  Färgsprakande fyrverkerier; ja. Men smällare som skadar, skrämmer och öser ut tungmetaller, det säger Sture Engström nej till. Han har kämpat för ett förbud sedan 2001 och nu tar han nya tag i Smällaruppropet.

  Bild 1289114
  Sture Engström vill att Marciella och alla hennes vänner ska få ett skönt och trivsamt nyår och därför har han hjälpt till att dra igång Smällarupproret.

  – Jag älskar fyrverkerier!
  Sture Engström, 61, drömmer sig tillbaka till den tid då nyårshimlen blev ett färgsprakande skådespel under någon timme.

  I nästa ögonblick tillägger han krasst:
  – Idag är smällandet mest en krigszon. Raketerna har blivit vapen!

  Sture är mannen bakom Smällarupproret. Han kämpar för ett förbud mot försäljning och användning av smällare och fyrverkeripjäser. Men han gör det med sorg i hjärtat.

  – Jag önskar att det hade räckt med begränsning, säger han med en suck. Men tyvärr känns det som att vi har passerat en gräns. Människor och djur ska inte behöva leva i skräck.

  Han stryker med handen över mopsen Marciellas rygg. Sture har varit hundägare i 35 år och ordförande i Stockholms kennelklubb i sju år; han vet vilket elände smällandet ställer till med för de fyrbenta vännerna.

  – Det finns hund i vart femte svenskt hushåll och många hundägare är förtvivlade. Landets 1,3 miljoner katter mår inte heller så bra.

  HJ-frågan
  Tycker du att fyrverkerier och smällare bör förbjudas?

  Så här tyckte 383 besökare på HemmetsJournal.se

  Bild 1289115


  Fick fram förbud

  Antismällarkampanjen startade 2001 och resulterade i att det blev förbjudet att sälja och använda smällare i Sverige. Vilket är svårt att tro när det smälls vilt överallt, flera veckor före nyår – och långt in i januari.

  – Det som hände var att smällarna sattes på en käpp istället, då påstod tillverkarna att det var fyrverkeripjäser, säger Sture. I samma veva blev marknadsföringen tuffare. Reklamen pratar inte längre om fyrverkerier som "ett fantastiskt skådespel". Nej, idag är det "bomblådor".

  300 personer skadas varje år så allvarligt av fyrverkerier att de måste uppsöka akuten. Minst hundra balkonger sätts i brand och ett antal hus bränns ner.

  – Detta kostar mycket, både i pengar och mänskligt lidande, säger Sture. Kosmetiska operationerna som en följd av raketskador är bland det dyraste inom vården. Så onödigt!

  – Och tusentals ton tungmetaller faller ner över oss som en följd av allt skjutande. I tider då alla kämpar för en bättre miljö…

  Men det var framför allt för djurens skull Sture 2007 bestämde sig för att ta ett nytt krafttag mot smällandet.

  – Idén om Smällarupproret togs vid ett kennelfullmäktigemöte med 180 delegater från hela Sverige – alla hade vi fått nog.

  Sture startade en namninsamling och 10 000 människor skrev under. Glad i hågen gick Sture till Riksdagen för att visa folkets upprördhet.

  – De tog emot namnunderskrifterna och sa tack. Sedan hamnade de i en hög i källaren, säger Sture uppgivet. All möda folk lagt ner var förgäves.

  Bild 1289116Nu har Sture hittat en ny väg som garanterat får politikerna att vakna.
  – Jag uppmanar alla att skicka in en medborgarmotion till sin kommun. Den måste nämligen handläggas och diarieföras. Den är ett kraftfullt vapen som inte kan viftas bort med ett tack!

  Sture har fått 600 personer att skriva på motioner som skickats till många olika kommuner i Sverige.
  – De ska drunkna i medborgarmotioner, säger Sture. Jag har redan fått reaktioner från kommunpolitiker som inser att de måste agera. Och polisen jublar: " Bra! Få stopp på skiten!".


  Vill fira

  1-åriga Marciella och familjen Engströms övriga tre hundar ska förhoppningsvis få en lugn nyårshelg. Och Sture, som arbetar som produktchef, erkänner att han är kluven i sin kamp mot raketer. I hans drömvärld finns inga smällare som far fram över gator och torg och skrämmer livet av folk och fä. Bara de vackra fyrverkerierna som lyser upp nyårsnatten.

  För visst vill han stå hemma i trädgården och skåla i ett glas bubbel med hustrun Ann-Helén, höra klockorna ringa och se himlen lysas upp av fantastiska färger.

  – När våra fyra barn var små brukade vi köpa fem-sex raketer och skjuta iväg. Och så hade vi tomtebloss. Det skulle vara härligt om vi kunde gå tillbaka till det och skjuta in det nya året enbart med glädje.

  – Det borde gå om var och en tog sitt ansvar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!