• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ella är TV-stjärnan som får beröm när hon gör bus!

  Jan-Erik Andersson har dresserat massor av djur, allt från hundar till fjärilar! När han fick i uppdrag att hitta en get som skulle klara av en stressig inspelning i TV-studion visste han genast att Ella skulle passa.

  Bild 1289081

  Jan-Erik Andersson och geten Ella, stjärna i Julkalendern på teve.

   

  Nu är det dags för TV:s julkalender. I år följer vi vännerna Lage, Klas och Renée som spelas av komikerduon Anders & Måns och Sandra Huldt. Men de tre får ursäkta, det är någon annan som kniper rollen som tittarfavorit.

  Det gör geten Ella, 3 år. Ella spelar tomtens julbock. Hon har till och med stiliga löshorn av glasfiber, specialtillverkade i Tyskland.

  Som TV-stjärna får en get beröm när hon gör bus. Hon får tugga i sig tangentbord och äta julgran. Sådana tokigheter är tillåtna i TV-studion – så länge de följer, eller överträffar, manus!

  – Getter är lättlärda, säger djurdressören Jan-Erik Andersson, 68 år, mannen som gjort Ella till barnens nya TV-favorit. Det gäller att locka dem med deras älsklingsgodis. I Ellas fall är det kattmat!

  Största boven

  Jan-Erik har dresserat massor av djur som använts i film- och TV-produktioner. Så när det behövdes en get till årets julkalender "Skägget i brevlådan", var det Jan-Erik produktionsbolaget kontaktade.

  – Jag fick i uppdrag att hitta en get som kunde klara att vistas i en studio bland människor och kameror, ett djur som var lugnt. För en inspelningssituation är ofta stökig.

  Jan-Erik letade alltså efter en get med goda nerver.

  – Ja, rädsla är den största boven, säger han. Så första gången jag träffade Ella testade jag henne genom att vara en aning framfusig. Jag tappade saker i hennes närhet, var högljudd och klappade henne lite burdust. Men Ella var stabil. Jag förstod att hon skulle bli en bra TV-get.

  Jan-Erik är mästare på att få djur att känna trygghet. Sedan mitten av 1970-talet har han arbetat med hundar på alla nivåer, många av dem djur som ägarna haft mer eller mindre svåra problem med. Han började faktiskt med att förvandla familjens egen hund, en argsint blandrashund, till en av Sveriges 30 bästa i lydnad. De tävlade i SM fem år i rad. Sedan har det rullat på. Och till Jan Troells

  Bild 1289082

  Ella tillsammans med Lage, Klas och Renée, som spelas av Anders Johansson, Måns Nilsson och Sandra Huldt.
   

  senaste film "Maria Larssons eviga ögonblick" fick Jan-Erik sju hundar, en katt och 15 fjärilar (!) att följa manus.

   

  – Det handlar om psykologi, fantasi och ledarskap, säger han. Jag sätter mig in i hur djuren fungerar och får dem att lita på mig.

  Måste säga ifrån

  Vid TV- och filminspelningar är det minst lika viktigt för Jan-Erik att "dressera" filmteamet.

  – Ja, det krävs ett visst mod att säga ifrån när en scen är omöjlig eller när djuret inte orkar mer. Men när jag ser att ett djur är på väg att ta slut måste jag våga säga: "Nu slutar vi för idag". Även om det kostar tusenlappar.

  – Regel nummer ett är att alltid ta hänsyn till djuren. De är inga möbler man ställer in i studion. Djur ska behandlas på samma sätt som man behandlar barn.

  Ja, att vara TV-stjärna är inte bara glamour, det har Ella fått känna av. Det är många timmars väntan, evighetslånga inspelningsdagar och jobbigt kameraljus som gör en så trött, så trött.

  – Dessutom tolkar ofta ett djur omtagningar som en bestraffning, som att de gjort fel. Då blir de olyckliga, förklarar Jan-Erik.

  Skulle slaktas

  Geten Ella har blivit stjärna mot alla odds. Hon skulle egentligen inte ens finnas! På gården där Ella är född passade hon inte in i flocken, hon var alldeles för liten. Så tid för slakt var beställd.

  – Det var samma dag som jag såg Ella första gången, berättar hennes ägarinna Pernilla Lind. Hon var så söt och när jag hörde att hon skulle slaktas blev jag förtvivlad. Jag köpte henne för fem kronor!

  Pernilla tog Ella med hem till gården Isengård, utanför Sjöbo, och hon insåg snabbt att Ella behövde kunna springa fritt. Så Pernilla fick bygga en inhägnad för tiotusentals kronor.

  – Det var det värt, skrattar Pernilla och kliar Ella bakom hornen. Ella har blivit en favorit. Hon är oerhört snäll, som en liten hund. Hon hoppar upp i mitt knä när jag sitter i utemöblerna. Dessutom trivs hon att gå i koppel. Det märks i julkalendern, där hon leds omkring i en kätting.

  Bild 1289083

  Här hos Pernilla Lind på Isengård, utanför Sjöbo, bor Ella till vardags. Det blir ett kärt återseende när Jan-Erik kommer på besök.

  När vi människor nu tittar på julkalendern varje mörk decembermorgon, har Ellas gethjärna glömt de jobbiga inspelningarna på gamla P7 i Ystad. Hon njuter av att beta i hagen hon delar med hästen Olle, geten Sanna och hundarna Lova, Svea och Isa.

  Då och då drar hon sig tillbaka till sin lilla salong i stallet, med bekväm soffgrupp och tavlor på väggarna. Här kan hon koppla av. Tills nästa gång Jan-Erik behöver en TV-get.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!