• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Måns Zelmerlöw: Min dröm har blivit verklighet!

  Vem kunde för några år sedan tro att den TV-tittande tonåringen som inte hade en aning om vad han skulle bli idag är en av våra mest framgångsrika artister? Ja, i varje fall inte Måns Petter Zelmerlöw själv.

  Bild 1287087
  Egentligen heter han Måns Petter men det är det nästan bara familjen och kompisarna hemma i Lund som känner till. I Stockholm är det Måns som gäller.


  Ett svart piano och en ensam artist. Måns Zelmerlöw, 22, slår sig ner vid instrumentet i Benny Anderssons privata svit, högst upp i det tjusiga hotellet. Hans fingrar letar sig fram över tangenterna och Måns sjunger Eltons Johns underbara "Your Song". Det är ett magiskt ögonblick. Naket och avskalat. Långt från stora scener, TV-kameror och strålkastare. Det enda som lyser är sommarsolen som letar sig in genom fönstret.

  – Mamma ville absolut att jag skulle ta pianolektioner när jag var barn, säger Måns. Jag avskydde det, gjorde aldrig mina läxor. Idag spelar jag på gehör. Jag är inte så bra på noter men det funkar ändå och jag använder pianot när jag skriver låtar.

  Bild 1287088Pianot följdes av gitarr. Måns var 14 när han började spela gitarr och blev en populär underhållare när familjen hade gäster.


  Han skrattar och skakar lite på huvudet när han berättar om de senaste åren. Det är inte länge sedan hans föräldrar oroligt frågade sin son: "Vad ska du göra med ditt liv?" Det var året efter att han tagit studenten, då hade Måns suttit hemma i källaren ett helt år och tittat på Beverly Hills-repriser på dansk TV och druckit Coca Cola. Utan en aning om vad han ville bli.

  – Och nu, några år senare, sitter jag här i Benny Anderssons svit och möter pressen. Det är ju inte klokt egentligen!

  Raketkarriär
  Måns karriär har gått i turbofart. Idol 2005. Lets Dance 2006. Melodifestivalframgången med "Cara Mia" 2007. Idag är han en av de mest efterfrågade artisterna i landet och han kan inte ta ett steg utan att följas av nyfikna ögon och unga autografjägare.

  – Det händer sannerligen mycket nu, säger Måns. Allt jag får vara med om är saker jag inte vågat drömma om tidigare. Jag är så tacksam och försöker verkligen behålla min ödmjukhet. Det sista jag vill är att flyga upp bland molnen. Jag vill bara vara Måns Petter.

  Ja, han är döpt till det. Mamma och pappa var inte överens om vad pojken skulle heta. Pappa höll på Måns. Mamma föredrog Petter. Så det blev en kompromiss. Och i skolan kallades han MP.

  – Jag har försökt sälja in Måns Petter till mina nya vänner här i Stockholm, men de har ju lärt känna mig som artisten Måns och då är det svårt att få dem att tänka om.

  Just nu är Måns på Sverige-turné med Diggiloo-gänget. Första spelningen av 20 var i Ronneby den 5 juli. Och final blir det i Borås den 17 augusti.

  – Det kändes så rätt för mig att vara med i Diggiloo denna sommaren, säger Måns. Showen innehåller allt jag vill stå för – den är positiv, det är glädje och en folkfest. Det är betydligt mer lagom med 20 spelningar än de 60-65 jag gjorde förra sommaren. Då reste jag jättemycket och det blev inte tid för något annat.

  Den här sommaren ska Måns hinna spela både golf och fotboll. Och dessutom umgås med familjen på sommarstället i en liten ort utanför Båstad, alldeles vid kusten i nordvästra Skåne.

  – Det är paradiset på jorden, säger Måns. Det var ju där jag tillbringade alla barndomens somrar!

  Måns tänker tillbaka på sommarloven som barn och den härliga känslan då familjen flyttade till sommarhuset två-tre dagar efter att skolan slutat.

  – Jag minns att jag räknade ner veckorna tills skolan skulle börja igen, säger Måns. Sommarlovet gick alltid jättefort och jag var så ledsen när det var dags att åka hem till Lund igen, tre dagar före skolstart.

  Bild 1287089

  Familjekär
  Måns är väldigt familjekär. Han trivdes med att vara med mamma Birgitta, pappa Olle, lillsyrran Fanny och farmor Kirsten på sommarloven. Farmor har alltid haft en viktig roll, det var hon som lärde Måns simma på Malens havsbad.

  – Jag hade jättemycket kompisar i Lund men inte direkt några som jag umgicks med på vår lilla ort på landet, säger Måns. Så antingen kom kompisarna från Lund och bodde hos mig på sommaren. Eller så var jag med Ivan.

  Ivan, den gamle fiskaren och en av cirka tio året-runt-boende på orten, bjöd ofta Måns att följa med i hans fiskebåt för att dra upp näten med dagens fångst och lägga ut nya nät.

  – Vi fick flundra, torsk och spätta som mamma sedan lagade till, minns Måns. Det var verkligen mysigt när vi var ute med båten, bara Ivan och jag. Det var bara en liten hake. Jag var grymt morgontrött. Så det var inte ofta jag orkade stiga upp klockan fem på morgonen…

  En sommar startade Måns en egen firma: "Titta vi tvättar".
  – Jag satte upp en skylt i kiosken och uppmanade folk att lämna bilen hemma hos mig och gå en promenad, så skulle jag för 75 kronor tvätta bilen på in- och utsidan under tiden.

  – En jättebra affärsidé. Enda problemet var att kunderna kom på förmiddagen, då var jag inte uppstigen. Så det blev inte mer än 15 biltvättar på hela sommaren.

  Måns erkänner att han fortfarande kämpar med morgontröttheten och att han alltid varit lite lat.

  – Dessutom är jag godtrogen, som när jag som 18-åring fick en stor roll i musikalen "Joseph And The Amazing Technicolour Dreamcoat" på Slagthuset i Malmö. Det handlade om 128 föreställningar och jag hade inte fattat att jag inte skulle få betalt!

  – Men jag genomförde det, tänkte: "Ska jag bli något är det kanske här jag ska börja". Jag fick ingen lön, men jag fick god arbetsmoral. Jag gick dit varje torsdag, fredag, lördag och presterade 100 procent, lärde mig att det är viktigt att ge allt. Det bär jag med mig idag.

  Bild 1287090
  Måns skjuter mitt i prick!
  Bild 1287091
  En glad liten clown!

  Åkte ur "Idol"
  Nåja, det finns tillfällen när han inte följt denna lärdom, erkänner han sedan. Som när han tävlade i "Idol". Att bli antagen, efter många tröttsamma timmars väntan och nervösa sekunder inför juryn, det var stort.

  – Jag hade kunnat kämpa mer i tävlingen, säger Måns nu. Jag var lat och tänkte "det blir nog bra". Allt flöt på och en dag stod jag där som femma. Det var bara att packa och åka hem. Men jag hade i alla fall testat. Även om inget skivbolag ville ha mig, så hade jag i åtminstone försökt".

  Detsamma var det med Let's Dance. Måns tog tävlingen med en klackspark – ända tills han insåg att han och Anna Book var segerfavoriter.

  – Då tänkte jag faktiskt: "Vänta lite, jag kanske skulle kämpa lite för det här". Jag började ta dansen på allvar och vann alltihop! Efter det fick jag rollen som Danny i "Grease". Det senaste halvåret har jag spelat punkkillen Tommy i musikalen "Footloose". Jag har fått vara programledare i TV. Det blev ingången till väldigt många spännande uppdrag.

  – Idag har jag lärt mig att det är här, i artistvärlden, jag hör hemma. Jag har ändrat livssyn och tar verkligen jobbet på allvar idag. Nu lever jag min dröm, jag njuter av varenda minut. Och jag tänker inte lämna scenen utan en fajt!

  Måns vill inte bara hålla på med en genre utan vara lite av en mångsysslare – pop, dans, musikal och TV, visa att han har bredd.

  – Jag vill bli mångsidig, som de duktiga, framgångsrika artisterna Björn Skifs och Christer Sjögren.

  Bild 1287092
  Lille Måns på segelsemester med mamma Birgitta.


  Sommaren är fullbokad av musik, med turnerande och med att skriva material till nya skivan som släpps i höst. Men eftersom Måns är nyförälskad hoppas han även få mycket tid tillsammans med flickvännen Marie Serneholt.

  – Marie är också artist och ute på en egen turné i sommar, men jag hoppas att hon får tillfälle att komma ner henne till familjens sommarhus. Jag vill att hon ska få se Hovs hallar och hela Bjärehalvön och verkligen uppleva hur vackert det är där.

  Måns bor i Stockholm numera, har precis blivit färdig med renoveringen av sin nya lägenhet på Östermalm och trivs jättebra.

  – Men jag saknar Skåne och familjen. I hjärtat är det fortfarande där mamma och pappa finns, som är hemma för mig.

  Bild 1287093
  Tillsammans med lillasyster Fanny på semester i Venedig.
  Bild 1287094
  Måns "Batman" Zelmerlöw.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!