• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vi delar allt – till och med födelsedag!

  Britt-Marie och Britt-Marie har bara känt varandra i tre år men de tycker det känns som om de känt varandra hela livet. Och det är inte bara namnet och födelsedagen de har gemensamt – bägge har vardera fyra barn och de är båda inne på sitt tredje äktenskap.

  Bild 1285640
  Britt-Marie Carlsson (tv) och Britt-Marie Aulin Tonning lärde känna varandra för tre år sedan genom sitt gemensamma intresse för att arbeta med lera.


  Britt-Marie Carlsson, 54, och Britt-Marie Aulin Tonning, 75, har mycket gemensamt. Förnamnen är det första. Sedan är de båda födda den 31 mars, fast med 21 års mellanrum.

  Båda bor i lilla Hammarlöv utanför Trelleborg. Båda har fött fyra barn och är inne på sitt tredje äktenskap.

  Men gemenskapen är långt djupare än så. Trots att de inte känt varandra särskilt länge är de eniga:

  – Det känns som vi känt varandra hela livet. Vi tänker likadant och har samma värderingar, förklarar Britt-Marie Carlsson.

  Som bonus delar de glädjen över att skapa med händerna och den ro som bara ett konstnärsarbete kan ge.

  Vi träffas i Bökenäs Galleri i Hammarlöv, en stillsam klunga med hus som rymmer drygt femtiotalet själar. Galleriet ligger på en gård som gått i Britt-Marie Aulin Tonnings släkt i tre generationer. Hon var inte mer än tre månader när hon första gången kom på besök från hemmet i Stockholm och har sedan tillbringat många härliga sommarlov här. Numera är hon gift med sin kusin Bengt.

  Det gamla kostallet har Britt-Marie gjort om till en stor och ljus utställningslokal. I ett rum intill finns keramikverkstad och magasinet på våningen ovanför är numera en rymlig ateljé dit traktens konstnärer kommer för att måla.

  Genom altanfönstret sträcker sig det platta landskapet nästan hur långt som helst. Synen är slående också en grå och blåsig dag. Båda "Brittmariorna" försäkrar – på sommaren är här rena paradiset!

  Bild 1285641
  Vänninorna delar glädjen över att kunna skapa med händerna!


  Panikångest
  Det var hit Britt-Marie Carlsson kom för att arbeta med lera för tre år sedan. En bekant hade tipsat om Bökenäs möjligheter.

  Britt-Marie Carlsson får en allvarlig blick bakom glasögonen när hon berättar:
  – Jag har dessvärre haft erfarenhet av närstående som missbrukat. Det har handlat om alkohol, tabletter och narkotika. Vissa dagar har det varit som att gå hand i hand med döden. Jag arbetade samtidigt med ekonomi på ett företag och var ansvarig för att ett par hundra löner skulle betalas ut. Det blev allt mer pressande att tänka på alla som var beroende av att inget fick bli fel.

  En julhelg blev Britt-Marie genomförkyld. Det var kroppens sätt att protestera.
  – När helgerna var över rasade jag samman. Jag drabbades av gråtattacker. Det kändes som om väggarna där hemma kom emot mig. Jag fick panikångest. Jag kämpade i flera månader. Men i april blev jag sjukskriven.

  Ända sedan Britt-Marie Carlsson var liten har hon haft konstnärliga intressen. Mammas morfar var med och startade en konstförening, så talangen fanns i släkten. Och pappa, som var tekniker, var något av en uppfinnare inom sitt område.

  – Jag var inte gammal när jag satt ute på sommaren och ritade av träd. Färger och former har alltid fängslat mig. I tonåren drömde jag om att åka till Paris och måla. Men mina föräldrar ville att jag skulle ha ett riktigt jobb. På fritiden höll jag jämt på med att rita och måla, sy och sticka, fortsätter hon.

  Bild 1285642
  I det färgsprakande galleriet i det före detta kostallet får kreativiteten fritt spelrum. Kostallet fungerar både som verkstad och utställningslokal.


  En sak i taget
  När Britt-Marie mådde som sämst var det en vän till familjen som rådde henne att prova keramik.

  – Jag satte med mig en lerklump som egentligen inte var någonting. Och så fick jag den att bli något. Själva processen, att vara mitt uppe i något och skapa något nytt gjorde mig lugn på ett helt nytt sätt. Jag gick därifrån med en helt ny entusiasm.

  Idag har Britt-Marie sjukbidrag och accepterar att livet aldrig mer blir som förr.
  – Jag har inga bollar i luften längre. Jag tar en sak i taget, en dag i sänder. Det är så jag måste leva.

  Svåra upplevelser

  Britt-Marie Carlsson kan inte nog betona hur mycket vänskapen med väninnan Britt-Marie betyder.

  – Det stämde med detsamma när vi träffades. Jag såg henne och fann en vän. Vi vet nog allt om varandra.

  Men den äldre kamraten med samma förnamn slår fast att uppskattningen är ömsesidig.

  – Vi skrattar tillsammans och klagar ihop. Vi lyfter varandra när det känns deppigt. Samtalsämnena tar aldrig slut, det finns alltid något att berätta, lägger Britt-Marie Aulin Tonning till.

  Hon är professorsdotter från Stockholm och har levt ett omväxlande liv som skådespelare, vokalist och yrkesutbildad fotograf. Men Britt-Marie Aulin Tonning har också haft svåra upplevelser med svartsjuka och hot i en nära relation, där hon också blev ekonomiskt grundlurad.

  – Det fanns tider när jag hankade mig fram med mina fyra barn och knappt visste hur jag skulle få mat på bordet.

  Livserfarenheterna har gjort henne lyhörd för andra människor.
  – Den som lever hela sitt liv i en gräddfil får en begränsad bild av världen. Jag har lärt mig att det alltid finns någon orsak i botten till att människor har det svårt. Det finns alltid ett svar på frågan "varför?"

  I det färgsprakande galleriet i det före detta kostallet stortrivs vännerna med att bolla idéer. Närmast står en satsning med namnet "Kvinnligt och sinnligt" på programmet, som ska äga rum i maj månad. Britt-Marie Karlssons frodiga badtanter i keramik ger en liten försmak på vad som väntar och "Brittmariorna" utbrister unisont att nu ska mameluckerna komma fram!

  Bild 1285643

  Men mitt i de glada skratten finns alltid plats för allvaret.
  – Vi behöver inte underhålla varandra, vi kan också tiga ihop. Vi kan sitta tillsammans och pyssla med vårt eget och rätt som det är har en timme gått i tystnad. Så kan man bara sitta med en riktig vän, säger Britt-Marie Aulin Tonning.
   
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!