Läkarens kommentarer

Överkänslighet för ljud ger ofta större besvär än tinnitus

De första åren handlade det om att överleva oljudet inne i mitt huvud…Kerstin Dahmén är audionom och driver AudionomService i Skåne samt samarbetar med Artist- och Musikerhälsan i Malmö.

Hon har arbetat med hörsel i 25 år och de senaste 14 åren med patienter som har tinnitus. Här svarar hon på våra frågor om tinnitus: 
Vad är tinnitus?
– Det är ljud som du hör inne i ditt huvud och som inte kommer från en yttre ljudkälla. De vanligaste ljuden är brus, sus och signaler, men tinnitus kan låta nästan hur som helst. 

Vad kan orsaka tinnitus?
– Den vanligaste orsaken är hörselskador som uppstår på grund av buller, höga ljudvolymer och ålder. Stress och muskelspänningar kan också utlösa tinnitus, samt vissa sjukdomstillstånd och en del mediciner. 

– Varför ljudet uppstår vet forskarna inte riktigt, men man tror att det beror på att hårcellerna inuti örat inte fungerar som de ska eller att det uppstått skador utefter hörselbanorna. 

Hur reagerar de som drabbas?
– Den tinnitus som kommer smygande blir inte chockartad, många av dessa patienter söker först hjälp efter ett par år. Men de som plötsligt får tinnitus på grund av stark bullerexponering eller av oförklarlig anledning, blir vanligtvis rädda och oroliga. Då behövs ofta stöd och hjälp för att gå vidare i livet.  – Trötthet och koncentrationssvårigheter är vanligt.

Tydligen är många dessutom överkänsliga för ljud? – Ja, och det medför ofta större problem än tinnitus, eftersom det är lätt att bli rädd för ljud och då försöka skydda sig genom att använda hörselskydd eller undvika vissa miljöer. Men ju mer du undviker ljud, desto mer ljudkänslig blir du. 

Hur ska man behandla ljudöverkänslighet?
– Det bästa är att kontakta hörselvården eller en audionommottagning där du kan få hörseln undersökt och få information, hjälp och stöd. 

– Utsätt öronen för vardagliga ljud. Använd bara hörselskydd när du utsätts för höga ljud, t ex på bio eller disco, och välj ett som inte ger för mycket dämpning. Det finns många hörselskydd att välja mellan, bland annat på Apoteket. Musikerpropparna, som du får via en audionom, är formgjutna efter dina hörselgångar. De har en bra ljudåtergivning, har tre valfria dämpningar och är att föredra om du arbetar med musik. 

När bör man söka hjälp? – Om du får tinnitus bör du alltid kontakta en audiolog/öronläkare för att få en riktig diagnos. Ljudet kan t ex bero på en vaxpropp eller en underliggande sjukdom. Det är viktigt att få öronen medicinskt utredda. 

Vad finns det för behandling?
– Kognitiv beteendeterapi (KBT) fungerar ofta mycket bra. Jag arbetar med en kognitiv inriktning i kombination med en ljudstimulator, så kallad Tinnitus Retraining Therapy (TRT). Ljudstimulatorn ser ut som små hörapparater och alstrar ett bredbandigt brus. Tinnitus försvinner inte, men med hjälp av TRT kan hjärnan lära sig att inte lyssna till tinnitus. 

Finns det mer hjälp att få? – Tinnitusljudet förvärras om du är stressad, orolig eller spänd. Qigong, yoga, meditation, akupunktur och massage kan ge avslappning och sänka stressen. Pressar eller gnisslar du tänder kan du behöva uppsöka en tandläkare/bettfysiolog. 

– Många har svårt att somna eftersom ljudet brukar göra sig påmint när man lägger sig i ett tyst sovrum. Men om du är trött och inte får sova låter ljudet ännu värre. Kanske behöver du dricka ett rogivande te eller lyssna till sövande musik eller en talbok. Prata med din läkare om du ändå har svårt att sova, sömnen är mycket viktig. 

– Det är inte lätt, men att acceptera sin tinnitus brukar underlätta att nå resultat. Det gäller alltså att lära sig slappna av och lyssna mindre till ljudet. – Tyvärr hör jag ofta att patienter efter ett kort besök hos läkare blir avfärdade med “det här får du leva med”. Acceptera inte det, hjälp finns att få. Kanske kan du inte helt ta bort din tinnitus, men du kan få hjälp till en bättre livskvalitet.

Så kan du lindra din tinnitus

• Kartlägg din tinnitus. När är ljudet som värst – eller minst? Genom att se över din livssituation kan du hitta nyckeln till att minska obehaget.

• Ta hand om kroppen. Att motionera, få frisk luft och äta bra kan minska tinnitus. Drycker som innehåller koffein, och nikotin, kan påverka tinnitus negativt. Alkohol kan förvärra ljudet dagen därpå.

• Undvik inte vardagsljud. Ha gärna lite bakgrundsljud, t ex från radio eller TV. En klockradio kan vara bra för den som har svårt att somna.

• Var aktiv utan stress. Pressar du dig själv för hårt? Försök hitta ett vardagstempo som ger dig andrum och möjlighet att koppla av. Positiva aktiviteter är bra. 

• Förklara för dina anhöriga vad du upplever. Konflikter är lättare att undvika om dina närmaste förstår vad du går igenom. Tala även med andra som har tinnitus. Uppsök gärna en av Hörselskadades Riksförbunds, HRF, tinnitusgrupper.  (Källa: HRF)

Här kan du lära dig mer

Kontakta Hörselskadades Riksförbund på www.hrf.se eller tel 08-457 55 00. De anordnar självhjälpsgrupper för personer med tinnitus och har även Hörsellinjen, dit du kan ringa på tel 0771-888 000. Där kan du ställa frågor om tinnitus.

De första åren handlade det om att överleva oljudet inne i mitt huvud…
– För de flesta är det en avkoppling att träffa vänner och ta en fika på stan. Men jag kopplar av när jag vistas ute i naturen och fotograferar, säger Ingela Ludvigsson, som tvingades lämna sitt arbete som musiklärare på grund av tinnitus.

Det är en skön tystnad som råder hemma hos familjen Ludvigsson i Glumslöv. Trots de otaliga LP-skivorna, kassettbanden, pianot och noterna i vardagsrummet, är det tyst. Ingen TV eller radio står på och skvalar. – Det har varit flera års kamp, men nu har jag äntligen fått min livskvalitet tillbaka, berättar 47-åriga Ingela Ludvigsson.

– När jag var som sämst isolerade jag mig och låg i sängen med hörselproppar. Allt för att försöka överleva oljudet inne i mitt huvud…  

Tinnitus kallas det för på läkarspråk. Något som ofta kommer som en blixt från klar himmel.  Så var det även i Ingelas fall. Hennes ljud infann sig kl 16.30 fredagen den 5 februari 1999. Hon minns det som om det var igår.

– Jag arbetade som musiklärare på en grundskola och musiksalarna hade precis byggts om. Genast kände jag att ljudet var alldeles för starkt när jag hade lektioner. Vi hade också fått nya instrument – elbas, trummor och olika slaginstrument. Samma vecka jag blev dålig spelade vi olika karnevalsrytmer med de nya instrumenten och det var ett himla liv. 

– När jag kom hem den fredagseftermiddagen i februari hörde jag ett starkt ljud i mitt högra öra.


En hög ton

Som musiklärare kände Ingela igen tonen – det var trestrukna ass, alltså en mycket hög ton. Det var ett starkt ljud, och det vägrade ge med sig.

– Först försökte jag förtränga det och tänkte att det säkert går över. Det är vanligt att musiker får tillfälliga pip i öronen ibland.

Ingela jobbade på som vanligt, hon hade så mycket att göra att hon inte hade tid att känna efter. Men till hösten gick det inte längre, då hade hon tappat nästan all sin energi. Nu hade ljudet dessutom infunnit sig även i vänster öra och hon tvingades sjukskriva sig på halvtid. 

Omställningen från att vara en tvåbarnsmamma mitt i karriären till att inte ens orka bjuda hem ett par vänner på middag, var minst sagt stor. Ingela hade levt i en värld full av musik, inte bara på jobbet utan hon ledde körer på fritiden, hade egna konserter och hemma spelade de numera utflugna två barnen cello och fiol. Maken Per är också musiklärare och spelar tvärflöjt, medan det för Ingelas del mest har varit piano som gäller.

– Eftersom jag inte lyssnade på min kropps signaler om att ta det lugnt gick det snabbt neråt, minns hon. Snart befann jag mig som i ett chocktillstånd och alltihop brände ut mig fullständigt. 

Olidliga månader

– Lagom till millennieskiftet var jag helt sjukskriven. Jag kände mig deprimerad, sökte hjälp inom psykiatrin och de tre månader jag var tvungen att vänta på en tid var olidliga.

– Jag låg mest i sängen, ofta med öronproppar, i ett sätt att försöka stå ut. Jag orkade bara stå upp 10 minuter åt gången, sedan fick jag lägga mig igen. Och när jag skulle sova låg jag bara och lyssnade till tinnitusljudet. Jag blev extremt ljudöverkänslig och tålde inga ljud.

Via psykiatrin började Ingela i samtalsterapi och det hjälpte, men var inte tillräckligt. Så hon sökte sig till Hörselvården där hon fick öronproppar utprovade. Hon valde så kallade musikerproppar med 15 decibels dämpning. De använder hon numera när hon utsätts för starka ljud.

– Jag har dessutom fått mycket hjälp av en ljudstimulator som ger ifrån sig ett lågt brusljud, fortsätter Ingela och plockar fram två små manicker som ser ut som hörapparater. De bar Ingela sex timmar om dagen i två års tid. De tog bort en stor del av hennes ljudöverkänslighet och hennes tinnitus blev också bättre.

– Man kan jämföra det med att flytta till ett hus vid en järnväg. I början hör du tågen komma och gå hela tiden. Efter några månader hör du inte bullret på samma sätt längre. Kroppen vänjer sig sakta vid det, förklarar hon. 

De första åren handlade det om att överleva oljudet inne i mitt huvud…Ingela tränar avslappning varje dag, det är hennes viktigaste redskap i kampen mot tinnitus.

 

 

 

Många ljud
För några år sedan deltog Ingela som patient i en forskningsgrupp på Karolinska Universitetssjukhuset. Forskarna vill hitta ett sätt att mäta ljudet på och bland annat mätte de hur hårcellerna i Ingelas öronsnäcka rör sig när hon utsätts för ljud.

– Resultatet syns på en mätkurva där man även kan se vilken frekvens tinnitusljudet har. Otroligt! Kurvan visade även att jag har många tinnitusljud, varav de starkaste ljuden är mycket ljusa. 

– Jag har lärt mig mycket om tinnitus och kämpat hårt för att må bättre, men det var inte förrän år 2004 som den riktiga vändningen kom, fortsätter hon. Då deltog jag i en fyra veckor lång rehabilitering i Östanå. Där fick jag lära mig avslappning och bland annat prova på qi gong, som gav mig den energi jag behövde. Nu insåg jag att det finns en stark koppling mellan tinnitus och spänningar i kroppen. 

– Jag började också med mental träning och fick lära mig hur jag mentalt stänger av tinnitusljudet. Dessutom lärde jag mig olika andningsövningar som jag använder i det dagliga livet för att få ro.  

– Jag fick helt enkelt lägga om livsstilen och jag förstod att jag för att överleva var tvungen att fokusera på det jag tycker om. Vilken tur att jag hade tagit med min kamera till rehabiliteringen, för nu upptäckte jag hur mycket jag njuter av att fotografera, säger hon och plockar fram en bunt vackra fotografier av djur och landskap som hon har tagit sedan dess. 

De första åren handlade det om att överleva oljudet inne i mitt huvud…
Att spela konserter med maken Per är numera ett minne blott.
Däremot kan Ingela spela en liten snutt på pianot där hemma. 

Spelar lite grann
Numera har Ingela sadlat om och går en distanskurs i mental träning. Hon är på god väg att bli avspänningspedagog, något hon planerar att arbeta med i framtiden.

Hon har kommit mycket långt i sin strävan att leva med sin tinnitus och idag klarar hon av att spela en stund på pianot. Hon har även engagerat sig i Hörselskadades Riksförbunds tinnitusgrupp i Lund.

– Vi stöttar varandra och bowlar till exempel tillsammans. Men då åker öronpropparna fram, skrattar hon. I början orkade jag knappt träffa de andra i föreningen, men jag har fått växa i min egen takt och idag orkar jag mer än jag trodde var möjligt. 

– Jag har upptäckt så många nya saker att jag inte längtar tillbaka till det gamla livet längre. Det handlar om att skapa goda vanor, bland annat njuter jag när jag målar, badar ångbastu och simmar. Mina huvudmål är att må bra och att finna livsglädje och jag har lyckats uppfylla dem båda!

– Numera kan det gå dagar utan att jag tänker på min tinnitus. Bara en sådan sak att jag orkar gå på min brors 50-årsfest till helgen. Det gör mig innerligt glad…