Juryns motiveringar
“Tack vare deras hårda arbete och kärleken till naturen så driver de idag en stiftelse som med hjälp av sponsorer bevarar Sveriges gammelskog. Genom dem kan vi alla göra en insats för vår natur och framtiden.”
Eha Kern – Barnens regnskog, 3 000 euro:
“Eha Kern grundade 1987 “Barnens regnskog” och har engagerat människor i alla åldrar runt hela jordklotet till att bevara regnskogens ekologiska arv till framtiden. Under åren har Eha lyckats samla in över 20 miljoner kronor och räddat ca 400 kvadratkilometer regnskog.”
Katarina Emilsson – Skördekassen, 2 000 euro:
“Genom Skördekassen kan kunder prenumerera på närproducerade ekologiska grönsaker och göra en insats för vår miljö. Katarina håller också föredrag runt om i Sverige om vikten att bruka jorden på ett hållbart sätt och varför det är bra för hälsan med ekologiska grönsaker.”
Terre de Femmes – kvinnor för en grönare jord
Sedan 2001 har stiftelsen belönat 165 kvinnor som kämpat för miljön och allas välbefinnande. Utdelningen av det internationella priset sker varje år den 8 mars, på internationella kvinnodagen.
I år är det tredje året som Sverige deltar. Hemmets Journal och Allers Trädgård finns med som samarbetspartners.
Tre svenska vinnare utses och förstapristagaren får resa till Paris och tävla om det internationella priset på 10 000 euro.
Stiftelsen Ett klick för skogen, som startats av Jenny Strand och Ann Rask, blev årets vinnare och ska nu ner och tävla i Paris.
Juryn i Sverige har bestått av Sara Bertram, Åsa Nilsson och Fredrik Lethin från Yves Rocher, fjolårets vinnare Benita Hedman Runesson, Janne Walles och Hélène Mönnich Börjeson, Hemmets Journal, Eva Malmström, Allers Trädgård och Ole Andersson, stadsträdgårdsmästare i Helsingborg.
I sommar utlyser vi den svenska tävlingen för 2009. Håll ögonen öppna då – kanske blir det just din tur att vinna tävlingen för kvinnor som skapar en grönare jord!
Vår barndoms skogar ska inte försvinna!
Som liten brukade Jenny Strand springa ut i skogen och leka så fort hon hann. På vintern åkte hon skidor, och när hon blev äldre sprang hon gärna en runda i skogen.
Så bytte hon helt miljö, lämnade skogarna och lugnet runt Luleå för storstadens brus i London. Där fanns inte så mycket skog – bara parker fyllda med hundar, människor och barn.
– Och det är inte så att jag har något emot hundar eller barn, men det är inte samma sak som att vara ensam i skogen, berättade Jenny när hon tog emot Terre de Femme-priset vid prisutdelningen på Sofiero i Helsingborg.
För varje gång Jenny och barndomskompisen Ann Rask, båda 33 år, kom hem till Luleå, var ytterligare en del av skogen avverkad. Tiden utomlands fick dem att inse Sveriges unika värde med sina rena vattendrag, frisk luft och storslagna natur.
När de sedan fick reda på att bara 5 procent av skogarna nedanför den fjällnära skogen består av gammal naturskog, och endast 0,9 procent har permanent skydd mot avverkning, så bestämde de sig för att de måste göra något för att rädda den.
För tre år sedan startade Jenny och Ann stiftelsen Ett klick för skogen. Stiftelsens nisch är att köpa upp och bevara skogsområden som inte den statliga myndigheten klarar av att bevara och som annars skulle avverkas.
Eftersom Ann bor i Australien, där hon arbetar som forskarassistent inom miljöbyggande på Bond University, och Jenny just då bodde i London, ville de att stiftelsen skulle vara internet-baserad, så de kunde vara var som helst i välden och ändå sköta den.
På Ett klick för skogen (www.ettklickforskogen.se) kan vem som helst gå in och klicka för att rädda gammelskog. Det kostar ingenting, “klicket” är sponsrat av olika företag som betalar en viss summa varje gång någon går in och klickar.
Du kan också köpa ett gammelträd; priset är 200 kronor för en gammal tall och 50 kronor för en gammal björk. För detta erhåller du ett diplom som belöning!
Första skogen som räddades ligger vid Jokkmokk. Nästa projekt kommer kanske att bli en skog utanför Göteborg. Förhoppningen är att Ett klick för skogen ska sprida sig över hela världen, och redan idag är det många i Tyskland, England, USA och Japan som är inne på hemsidan. Jenny berättar stolt att de har 5 500 “klickar” per dag!
Idag är de fem personer som jobbar med Ett klick för skogen. Största delen av arbetet sköts ideellt.
Eha och barnen köper hotad regnskog!
För 20 år sedan arbetade Eha Kern, snart 61 år, som lärare i en 1–3:a i Sorunda. En dag kom några av barnen och sa att de hade sett en naturfilm på TV om en orange groda som höll på att dö ut. “Djuren dör, vi måste rädda dem”, sa barnen.
– Jag drog en djup suck inombords, säger Eha idag när hon berättar om sitt projekt Barnens regnskog. Hur börjar man?
För att rädda djuren som håller på att dö ut, måste man börja med att rädda regnskogen de lever i.
På skolan startade barnen tillsammans med Eha Kern Barnens regnskog. De bestämde sig för att samla ihop pengar och köpa regnskog. De ordnade kaninhoppning, pantning av tomglas, disco, sånger och utställningar – allt för att samla in pengar.
Efter ett år hade man samlat in 100 000 dollar! Första skogen man samlade in pengar till var Monteverdes molnskog i Costa Rica.
Och insamlingarna har fortsatt. Över 4 000 svenska skolor har hittills deltagit i insamlandet, och fler lär det bli. Idag har Barnens regnskog samlat in över 20 miljoner kronor, som använts till att köpa regnskog och göra reservat av dem i Costa Rica, Ecuador, Belize, Guatemala och Thailand. Sammanlagt har ca 400 kvadratkilometer regnskog kunnat räddas, och med det unika djur och växter som margaykatten, gripsvanspiggsvinet och den genomskinliga fjärilen. Man har också hittat en groda som ansågs vara utdöd!
Genom att bevara regnskogen minskar man också risken för översvämningar, som är överhängande när den skyddande skogen skövlas. Många växter från regnskogen är också nödvändiga för framställningen av mediciner mot bland annat leukemi, stress och hjärtsjukdomar.
Katarina erbjuder både närodlat och inspiration
Jag ville göra något meningsfullt i livet, säger Katarina Emilsson, 43 år, som är vår tredjepristagare i Terre de Femmes.
Så efter att ha arbetat som allt från receptionist, städare till VD-sekreterare, bestämde hon sig för att göra något helt annat.
Idag driver Katarina företaget Skördekassen Söderköping, där hon säljer prenumerationer på närodlade och ekologiska grönsaker.
I år är det sjätte året i rad som Katarina levererar Skördekassen till matmedvetna kunder, och Katarina tycker att hon har hittat sin plats bland svartrot och kålrabbi.
Hon odlar på cirka 2 hektar, med många olika grödor. Kvalitet och mångfald snarare än kvantitet är det som räknas, säger Katarina.
Inspiration till hur man kan använda de olika grönsakerna får kunderna i ett recepthäfte. Det finns många som inte längre vet hur man tillagar vissa grönsaker, så just inspiration och information är en stor del av verksamheten.
För att få ett varierat utbud av grönsaker och kunna möta den allt större efterfrågan köper hon också in varor från andra KRAV-producenter i närheten.
Förutom grönsaker tillverkas och säljs också saft, marmelad och vinäger. En del kroppsvårdsprodukter tillverkas också, för den som börjat fundera på vad det konventionella sortimentet egentligen innehåller.
Katarina håller också föredrag och bjuder in till studiebesök på sin odling. Vill du ha mer information kan du mejla till skordekassen@spray.se