Allmänläkaren Göran Thingwall vill inte att hans patienter ska behöva fira ensamma. Den som fyller 90 år eller mer kan därför förvänta sig ett “hembesök” på födelsedagen.
Med kinder röda av vinden kommer allmänläkaren Göran Thingwall farande på sin blå cykel genom Bergshamra i Solna. Hemmets Journal har stämt träff med honom utanför en av områdets äldsta bostadsrättsföreningar. Vi ska få följa med på födelsedagsfest. Birger Granqvist fyller 90 år och Göran missar aldrig att personligen fira sina äldre patienter.
– Birger är en av mina stammisar, förklarar han och hakar av en blomma från cykelstyret.
Historien om den gratulerande husläkaren är ovanlig i dagens vårdsverige. Den handlar om medmänsklighet och personlig omsorg – något som lätt hamnar i kläm när landstings- och kommunbudgetar bantas. Många gamla sitter isolerade och ensamma i sina hem. De saknar familj och har ingen att fira högtider eller ens vanliga helger med.
Det var den svenska ensamheten som fick Göran att ilskna till. Allt började när han för några år sedan tog emot en av sina äldsta patienter på privatpraktiken i Bergshamra. Som alltid småpratade han och skojade lite med den gamla damen. Han passade också på att gratulera i förtid, eftersom han såg i journalen att 90-årsdagen var i antågande. Svaret som han fick var inte särskilt muntert.
– ”Äsch, det är väl ingenting att fira när man är ensam”, suckade hon, berättar Göran.
Där och då bestämde han sig. Det skulle inte bli någon ensam födelsedag för den gamla damen. Kunde ingen annan så skulle åtminstone doktorn komma. På den stora dagen köpte därför Göran en blomsterbukett och begav sig ut på överraskningsvisit. Även om han inte stannade länge blev besöket mycket uppskattat.
– Bara att bli sedd som människa är mycket värt för ensamma gamla människor, säger han.
Birger Granqvist firar sin 90-årsdag och får en blomma av doktorn. Birger har varit patient hos Göran i 17 år.
Sedan dess har det blivit många gratulationsvisiter, glädjetårar och överraskade utrop.
– Att doktorn kommer hem, det är något helt otroligt för många gamla, konstaterar Göran och berättar om den vördnadsfulla respekt som den äldre generationen ofta har för sin läkare.
– De har klätt upp sig i finkläderna när de kommer till mottagningen och behandlar en nästan som gud fader själv. Det känns lite konstigt, tycker jag, men samtidigt är det något som vi läkare måste visa respekt för. Vi ska visa samma vördnad tillbaka och det försöker jag göra på mina besök.
De första åren skedde gratulationerna mest sporadiskt, när Göran lade märke till att någon fyllde år. Men de senaste två åren har han satt grattandet i system.
– Jag åker ut till alla som fyller 90 eller mer. Ibland blir det vid tidigare bemärkelsedagar också, det beror lite på vem patienten är och hur de mår, förklarar han.
Dagens jubilar
En som mår alldeles förträffligt är i alla fall dagens jubilar. Birger Granqvist öppnar dörren för doktor Thingwall och Hemmet Journal iklädd en stilig marinblå kostym. I vardagsrummet ska släkt och vänner precis skåla för 90-åringen och vi får vara med om hurrandet.
Som läkare ställer Göran alltid upp, tycker Birger. Både han och den nu bortgångna hustrun Märta har varit trogna patienter hos Göran sedan 1991.
– För några dagar sedan tog han emot mig klockan nio på kvällen, säger han. Det är skönt att ha sin husläkare in på knuten.
I Berghamra har Birger bott sedan 1959, då hans hus byggdes. På den tiden var han sjökapten. Han är faktiskt en av de svenskar som först seglade runt Kap Horn.
– Det var 1939 det, berättar Birger och pekar på ett svartvitt fotografi på vardagsrumsväggen.
När vi lämnar Birgers hus återkommer Göran till hans spännande förflutna.
– Just att jag får veta sådana detaljer vid gratulationerna stärker relationen mellan mig som läkare och min patient. Nästa gång vi ses på praktiken kan vi fortsätta det samtalet. Det bygger upp ett förtroende som hjälper mig i behandlingen. Jag är till exempel övertygad om att patienter som litar på sin läkare är mer följsamma med medicineringen.
Göran har fler ess i läkarrocken. Bredvid mottagningen har han startat ett litet konstgalleri. Röda korset står dessutom för en caféverksamhet.
– Tanken är att lokalen ska bli en social träffpunkt för gamla människor i området, säger han. Det finns så många gamla som aldrig umgås fast de bor i samma trappuppgång.
Tillsammans med sin fru Cecilia, som är sjuksköterska på kliniken, har Göran valt att bosätta sig i Bergshamra. Att vara igenkänd underlättar i patient-läkarrelationen, tycker Göran, även om han leende medger att “kändisskapet” har sina sidor.
– Det händer att jag får göra läkarkonsultationer på Konsum!