Nu kämpar jag för mina hjärtefrågor i riksdagen!
Solveig Ternström är en kvinna med många strängar på sin lyra –
skådespelerska, riksdagsledamot för centerpartiet, föredragshållare och producent, för att bara nämna några av hennes många roller.

 

Mobilen ringer och Solveig Ternström svarar glatt: “Låt stegmätaren ligga kvar. Jag hämtar den sedan!”

Hon är verkligen inte en kvinna som sitter kvar där någon sätter henne. Solveig Ternström har alltid gått sina egna vägar i livet, dessutom sprudlar hon av idéer och hennes energi smittar av sig på omgivningen.

Just idag har hon fått massage och är helt avslappnad. Hennes hår är punksvart och hennes ögon blixtrar när hon talar. Hon gillar inte alls när man dömer människor efter deras ålder, precis som om det vore ett hinder för engagemang. Många trappar ner när de passerat pensionsdagen. Men det är inget för Solveig som kan titulera sig riksdagskvinna för centerpartiet, skådespelare, föredragshållare och kulturföretagare. För att bara nämna några av hennes roller.

För cirka tio år sedan var hon på ett föredrag i “1,6 miljonersklubben” tillsammans med Alexandra Charles.

– Då fick vi en rejäl inblick i forskningen om hjärtsjukdomar och kvinnor. Vi blev upprörda när vi förstod att man inte forskade i hur hjärtsjukdomar drabbade oss kvinnor. Den manliga forskningshierarkin rådde även här och vi var förvånade över att det kunde vara så i vår moderna tid. Jag började fundera på om man inte kunde göra en dramatisering av detta.

Nu kämpar jag för mina hjärtefrågor i riksdagen!
Sedan hösten 2006 sitter Solveig Ternström i riksdagen för centerpartiet. Här i riksdagsbänken tillsammans med folkpartisten Birgitta Ohlsson.

För några år sedan gick jag upp till dramachefen Daniel Alfredson på SVT. Jag blev tillfrågad om jag ville skriva själv men jag hade varken tid eller ork över, eftersom jag då arbetade med pjäsen “Farmor och vår Herre.” Men jag berättade om min idé och att jag kunde dela med mig av mina erfarenheter. Jag kan tacka Daniel för att han lyssnade på mig och tog tag i detta. Resultatet blev den aktuella TV-serien “Om ett hjärta”.

Bryter mönster
Här gestaltar Solveig hjärtläkaren Marianne som valt sitt yrke för att hon verkligen vill hjälpa människor. Hon säger sin mening och bryter mönster och konventioner på sjukhuset. Hon upptäcker märkligheter i patienternas journaler, som att kvinnor oftast söker vård i ett senare skede än männen och att symtomen också är annorlunda och att kvinnornas hjärtproblem oftare har en dödlig utgång. Marianne börjar undersöka detta på egen hand och hon får stöd av en yngre kollega, som spelas av danska Paprika Steen.

– Jag känner att det är oerhört betydelsefullt att föra fram den här diskussionen i ljuset. Förhoppningsvis kan det resultera i en mänskligare och mer jämställd hjärtsjukvård.

– Marianne har ju också en familj och blir precis som de flesta av oss kvinnor i denna ålder klämda mellan den äldre generationen och den yngre – “en sandwichkvinna”. Hennes man har blivit arbetslös och Marianne får inte sitt livspussel att gå ihop. Visst har jag själv också upplevt det där med familjen, framför allt när min gamla mamma blev dement och inte klarade sig själv.

Nätverk
Just nu har Solveig mycket om sig och kring sig och det är i politiken hon ger järnet.

– Det är inte helt lätt att driva frågor. Det är lätt att malas in i det jättelika system som riksdagsarbetet är. Jag är ju spontan och vill att det ska gå fort. Men jag är väldigt glad för att vi skapat ett nätverk för kultur och hälsa inom den borgerliga alliansen där vi försöker utveckla arbetet med vården. Det här är något jag är passionerat intresserad av. Jag tycker att i vissa fall är vårdorganisationen ett förstelnat system och man har en övertro på att allt går att lösa med naturvetenskap och social ingenjörskonst.

Solveigs egen erfarenhet av vårdsverige började med att hennes egen mamma Elisabeth blev dålig och förvirrad – hon fick vara med på mammans resa in i vården.

– Jag såg bristerna och kunde inte bara sitta ner och hålla tyst. Eftersom jag hamnat i riksdagen har många nya dörrar öppnats för mig. Jag har varit ute på äldreboenden i hela Sverige och har samlat på mig stor kunskap.

Hon tycker att äldre människor är anmärkningsvärt osynliga i vårt land. Något hon tänker ta tag i under sitt riksdagsarbete.

– Vi lever i ett ytligt samhälle med ungdomsfixering och lyxkonsumtionen. Vad kommer sig detta av?  Sverige var det sista landet att skriva på ett EU-dokument mot äldrediskriminering.
Jag undrar förstås, varför?

   Nu kämpar jag för mina hjärtefrågor i riksdagen!
Paprika Steen och Solveig Ternström spelar hjärtläkarna i den aktuella TV-serien “Om ett hjärta”.

Engagerad
Det är inte alla som har en sådan livslust och energi som Solveig Ternström.
– Jag kan inte låt bli att engagera mig i saker. Ju äldre jag blir desto mer får jag nytta av mina erfarenheter. Du kan inte lära dig livets komplikationer utan att ha levt. Vi äldre har alltför länge varit alltför för hänsynsfulla men nu är vi arga. Unga och gamla måste jobba och leva tillsammans.

Solveig var aldrig barn under TV-åldern. Istället fick hon spännande historier berättade för sig av de äldre, därför har hon själv alltid hyst en kärlek till gamla och visa människor.

Hennes kvinnliga förebild är farmor Anna och farmors mor Kari. Kari bodde i ett ruckligt skjul nära den norska gränsen i Värmland. Hon blev tidigt änka och fostrade ensam sju barn som fick börja arbeta i nioårsåldern. Pojkarna på tobaksfabriken och flickorna som pigor. Det var 1800-talets fattigdom.

– Samtidigt fanns det en styrka, envishet och en frisk storartad humor på den tiden. Mitt minne av min farmor Anna är väldigt ljust och hon har varit en mycket betydelsefull person i mitt liv. Jag är så tacksam över alla spännande berättelser jag fick höra som liten. Anspråkslösheten, envisheten och en viss sparsamhet bär jag med mig från det gamla Sverige.

Nu kämpar jag för mina hjärtefrågor i riksdagen!
Solveig tillsammans med sin mamma Ekisabeth. Det var när mamman blev sjuk som Solveig på allvar  började engagera sig i vårdfrågor.


Mamma och mormor

Själv är Solveig både mamma och mormor. Hon har alltid tagit ansvar för hemmet, som har betytt mycket för henne.

– Jag är ledsen över att jag inte kan vara mer tillsammans med mina barnbarn. Mitt barnbarn Viking går jag ut i skogen med ibland men jag skulle vilja göra det oftare. Han håller på att bli tonåring och jag är orolig över vad som händer med våra unga idag. När han var mindre så älskade han alla mina skogshistorier som blev till under våra vandringar.

I sitt stora projekt “Morsarvet” gjorde Solveig precis allting och fixade även finansieringen.

–  Jag är för det mesta en stor optimist fast mina idéer ibland är lite  orealistiska… Ibland tar jag i för mycket och blir fruktansvärt trött men får jag bara sova så kommer jag på benen igen.

– Vilsamt för mig är att komma hem till Värmland och till min man och vårt hem där. Jag har en fantastisk man som kan lunga ner mig när jag har för mycket omkring mig, så jag har haft tur. Han är det största stöd jag har, utan honom vore livet svårt.