Lenas <strong>13</STRONG> bästa "må bra"-tips!
1. Fokusera på allt du har (i stället för allt du inte har). Lär dig att glädjas över små, vardagliga saker som du annars tar för givna.
2. Många är så rädda för förändringar att de aldrig når sina mål. Förbered dig på att din vardag kanske måste förändras för att du ska lyckas.
3. Skrattet får stresshormonerna att minska. Lär dig att se det humoristiska även i irriterande situationer.
4. Visa kärleken i handling. Det räcker inte att enbart med ord. En puss i pannan eller en smekning kan räcka långt. Och hjälp varandra med vardagssysslorna så ofta ni kan.
5. Skriv upp det du önskar. Prata om dina önskningar och berätta om dem för dina vänner. Om dina närmaste vet vad du verkligen vill kan du kanske få hjälp på vägen.
6. Blunda och se framför dig situationer då du lyckats. Tänk på allt som just DU kan och vet och jämför dig aldrig med andra.
7. Acceptera att du är lite hängig under en viss period. Dra ner på de tråkiga sakerna. Du kanske inte behöver städa/handla/tvätta så ofta? Ordet perfekt föder, stress, ersätt med “Tillräckligt bra”.
8. Ut och rör på dig. Minst en halvtimmes motion om dagen, även om det regnar och blåser. Höstrusk stärker, det är ingen myt att hundägare sällan är förkylda.
9. Gör något du aldrig gjort tidigare. Gå ensam på bio, besök en plats du aldrig varit på eller ät något du aldrig tidigare provat.
10. Ha orostid. Bestäm dig för att ta en halvtimme varje dag då du oroar dig intensivt. Kommer det oroliga tankar under andra tider på dygnet lägger du undan dem och återkommer till tankarna på oros-halvtimmen.
11. Börja varje morgon med att vara snäll mot dig själv. Se dig i spegeln och säg: Jag är värd ett bra liv, jag har enormt mycket att ge och idag händer det säkert något spännande.
12. Fundera på varför du har så svårt att säga nej. Vill du vara duktig eller är du rädd att förlora kompisar och kanske hamna i en konfliktsituation?
13. Står du i kö eller måste vänta. Bli inte irriterad. Se det som en paus. Kanske den enda du får under dagen.

Att vara närvarande i stunden är viktigt för att vi ska må bra. Här leker Lena med sina barn Eric, 6, och Linn, 10 år.
Lena Oetterli vill blåsa lite ork i oss, och kallar sig hellre friskvårdsinspiratör än den mer högtravande titeln friskvårdsterapeut. När hon håller seminarier vill hon vara en frisk fläkt i åhörarnas liv.
Eftersom många människor inte har så mycket tid över skrev Lena och journalisten Else-Marie Lundin boken “200 expresstips för att må bra”. Idén fick Lena genom alla de människor som bett henne om snabba råd för att må bätte.
– De flesta vet egentligen redan vad de bör ändra på – de har redan tänkt tankarna själv.
Om Lena ska sätta fingret på vad som är allra viktigast för hälsan så är det att ge sig tid för återhämtning:
– Alla behöver vi pauser för att tänka. Arbetar man för mycket far tankarna oavbrutet genom huvudet och vi får inte nattro. I klimakteriet har många kvinnor orolig sömn, då gäller det att ge kroppen vad den behöver. Kanske en kvällspromenad och sedan en lugnande nedgång i tempot innan man går och lägger sig?
Lena är 42 år och arbetande mamma till två barn 10 år och 6 år gamla. Friskvård är hennes stora intresse, liksom hennes nyfikenhet på varför vissa människor har styrka och balans i livet, trots stora problem och stress. Viktiga vänner
Självklart blir även en friskvårdskonsult både trött och stressad, men då gäller det att inte fastna i den situationen för länge. Man måste medge och acceptera att man är ur balans, oftast vet man dock bäst själv vad man behöver. För Lenas egen del behöver hon kramas – ha närhet till sina nära och kära. Och så vill hon umgås med sina vänner.
– Många anser sig inte ha tid med umgänge. Jag försöker hinna ibland bokar jag till och med in tider så att det blir av med biobesök tillsammans med väninnorna eller att samla ihop två familjer för en heldag. Då börjar vi med att storhandla, sedan lagar vi middagsmat tillsammans. När vi skiljs åt så har vi lagad mat för veckans fem dagar. På så sätt har vi sparat tid, samtidigt som vi haft roligt ihop, säger hon.
Mycket oväsen
– I vår tid finns ljuden omkring oss hela tiden – mer ljud än vad som är bra för oss. Vi kan blunda, men vi kan knappast stänga våra öron och vi får in mer ljud än vi orkar med. Jag träffar ofta mycket människor, därför behöver jag bara sitta ner och ha det tyst.
Lena försöker leva som hon lär. Hon har gått ner i arbetstid och lön för att få mer tid över och känner sig rik – på tid.
Lenas förebilder är hennes föräldrar: Mamma Ulla som hon ärvt sitt positiva tänkande från och pappa Alois som står med båda fötterna på jorden. Han har sett till att hon inte blivit för klämkäckt positiv. Han säger: “Gå på i livet! Sätter någon krokben för dig, så gäller att resa dig så fort du kan!”
Lena älskar vardagen, därför att den är en så stor del av livet. Till alla dem som tycker att vardagen kan vara jobbig med alla sina krav och måsten, vill Lena ge rådet:
– Vi kanske bör titta på den med omvända ögon och tänka att det är något fantastiskt vi får vara med om. Det är viktigt att visa ödmjukhet och tacksamhet för sin vardag. Ta inte allt för självklart, utan säg tack för något varje dag! Människor som är tillfreds mår bättre.Acceptera mörkret
I början på året är det ont om extra helgdagar. Då kan det kännas kämpigt att klara av både mörkret och en skral kassa efter den dyra julen.
– Januari är jobbig, men det är bara att acceptera. Möt mörkret med lugn, dra ner på tempot och ta dig tid för eftertänksamhet. Ta hand om dig själv och gör aktiviteter som inte kostar pengar. Ta vara på den sociala samvaron och dra ihop vänner på ett enkelt sätt!
Lena har ett ledord för att ge livet mer innehåll:
– Att våga är det viktigaste – och att våga vara sig själv! Våga fråga, ta kontakt och prata med helt nya människor! Men det är också viktigt att våga ursäkta sig när man gör fel eller griper över för stora uppgifter
I slutet av intervjun säger Lena plötsligt: “Den bästa frågan ställde du redan när du ringde upp mig: “Är du på plats?” Det är oerhört viktigt att vara just här och nu – att vara på plats i nuet, när vi träffar andra och när vi sysslar med något. Då blir allting mycket roligare.